fbpx
Kanta-Häme

Tahdon auringon alla

Kesähäiden huippusesonki on käynnissä. Suomalainen miljöö koivujen alla ei kuitenkaan ole kaikkien ihanne.

– Yli 2000 suomalaista matkustaa vuosittain häihin ulkomaille, vahvistaa Bror Träskbacka, turistityön koordinaattori kirkkohallituksesta.

Viime toimintakaudella 110 suomalaista vihittiin kirkollisesti ulkomailla.

Suomalaisia vihitään selvästi eniten Espanjan aurinkorannikolla. Costa del Solissa on 2 pappia, jotka vihkivät ympäri vuoden.

Hämeen maistraatin Hämeenlinnan yksikön alueella suomalaisten siviilivihkimisiä ulkomailla on tämän vuoden puolella tehty 10.

Suosituin kohde naimisiinmenolle on Espanjan aurinkorannikko, sitten Kreikka ja Rodos. Kolmantena on Thaimaa ja heti sen perässä Gran Canarian saari.

– Suomalaiset lomailevat ylipäätään Espanjassa paljon. Malagaan on useampi lento päivässä ja sinne on helppo päästä. Rodos on ollut suomalaisten suosiossa jo 40 vuotta. Sitten taas ne, jotka tahtovat eksotiikkaa, valitsevat helposti Thaimaan, sanoo Träskbacka.

Espanjassa työskentelevä turisti- ja siirtolaispappi Kaisa Salo kertoo vihkivänsä osan pareista perinteisesti kirkossa ja kappeleissa. Monien toive on lausua vihkivalansa erikoisemmissa paikoissa.

– Olen vihkinyt myös rannoilla, ravintoloissa, hotelleissa ja puutarhoissa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on antanut tietyn määrän vihkilupia, jotka on sidottu ulkomailla oleviin siirtolais- tai turistipapinvirkoihin.

Ulkomailla vihittävä pari ei siis voi ottaa Suomesta tuttua pappia mukaan, vaan papilla on oltava nimenomaan vihkioikeus kyseisessä maassa.

Yksi vaihtoehto on se, että avioliiton viralliset paperit järjestetään kuntoon Suomessa siviilivihkimisenä, jolloin pari voi ottaa tutun papin mukaansa siunaamaan avioliiton ulkomaille.

Joka tapauksessa avioliiton esteiden tutkinta pitää suorittaa hyvissä ajoin ennen vihkimistä.

Vihkimisessä, jonka toimittaa ulkomainen pappi tai siviiliviranomainen, avioliiton esteiden tutkinta ja vihkiminen suoritetaan maan lakien ja määräysten mukaisesti.

Ulkomailla solmitut avioliitot pitää tällaisissa tapauksissa vielä virallistaa Suomessa.

Thaimaassa ja Italian Sisiliassa häitä järjestää ainakin Finnmatkat.

Thaimassa avioituvat parit normaalisti hoitavat virallisesti avioliittonsa Suomessa ja vain juhlivat Thaimaassa. Sisiliassa hoituu koko vihkiminen, sillä paikalla on suomalainen avustaja.

– Tänä kesänä on selvästi aiempaa enemmän pareja menossa naimisiin Sisiliassa, sanoo tiedotuspäällikkö Mathias Bergendahl.

Ulkomailla avioituvat ovat kaiken ikäisiä.

– Jotkut ovat vain parikymppisiä, mutta on myös vanhempia pareja, jotka ovat olleet yhdessä jo puolet elämästään, mutta ovat päättäneet sinetöidä parisuhteensa virallisesti, sanoo Bergendahl.

Lähes kaikki parit matkustavat vain kaksin, ja tahtovat viettää romanttisen päivän kahdestaan.

Osalla pareista on lapsia mukanaan. Joidenkin parien mukana on kuitenkin myös noin kymmenen sukulaista.

Matka-Vekan myyntijohtaja Hanna Lehtonen kertoo, ettei yritys tarjoa valmiita vihkimispalveluja, mutta hääjuhlia kyllä järjestetään Matka-Vekan kautta.

– Viralliset paperit kannattaa hoitaa ensin itse kuntoon, sillä ne vaativat usein henkilökohtaisen kontaktin. Heti sen jälkeen, ja kun tiedetään missä häät ovat, voimme astua kuvaan.

Budjetti on ulkomailla pidettävissä häissä tärkeä kysymys. Aina matkahäät eivät käy tavallista kalliimmiksi.

– Monet ovat viime vuosina viettäneet hääjuhliaan risteilylaivalla. Siellä majoitus voi tulla vieraillekin jopa edullisemmaksi kuin hotelli vieraalla paikkakunnalla.

Ruokailu voi laivalla olla yksityistilaisuus, ja bändi on usein jo valmiiksi paikalla.

Lehtonen kertoo, ettei muista omista asiakkaistaan yhtään paria, jotka olisivat tarjonneet koko häämatkan vierailleen. Hääpari tarjoaa yleensä vieraille esimerkiksi tietyn aterian.

– Ihmisten isot juhlat ovat nyt matkailussa muutenkin paljon mukana. Matkalla yhdessä oleminen korostuu.

Ystävien ja läheisten kutsuminen ulkomaille hääjuhliin on kuitenkin matkalla työläämpää kuin kotimaassa, sillä yhden illan sijaan kalenterista pitääkin varata vaikka viikon verran aikaa. HÄSA

 

Menot