Kanta-Häme

Tahtien sodassa parodioidaan musiikkia, tanssia ja nykymaailman menoa - katso video

Hämeenlinnan teatterin Tahtien sodan askelkuvioista vastaava koreografi Markku Nenonen parodioi tanssityylejä niitä kunnioittaen.
Tahtien sodassa nähdään lavalla muun muassa kansantansseja, joita esittää kuvitteellinen Kaustiset-ryhmä.

Kun Tahtien sota viikon lopulla aloittaa esityskautensa Hämeenlinnan teatterissa, on lähes jokainen näyttelijöiden ja tanssijoiden askelista Markku Nenosen suunnittelema.

Hän sai näytelmän koreografina vapaat kädet sen käsikirjoittajilta ja ohjaajilta Riku Suokkaalta ja Heikki Syrjältä.

– Olemme työskennelleet yhdessä jo useissa produktioissa. Tunnemme toisemme niin hyvin, että yhteistyö sujuu saumattomasti.

 

Tahtien sota on musiikkikomedia, joka kertoo vuoden 1995 kuvitteellisesta Suomesta. Rajat on laitettu kiinni, ja maata hallinnoi Seinäjoen tangomafia. Sallittua on vain valtion virallinen musiikki eli iskelmä ja tango.

Näytelmässä on musiikkia laidasta laitaan. Löytyy viralliset tango ja iskelmä, mutta kapinaliikkeen iltamien myötä myös heviä, rockia, kansantansseja ja soulia.

– Tahtien sota on satiiri tästä maailmasta sijoitettuna vuoteen 1995, Riku Suokas kertoo.

Teema näkyy myös koreografiassa. Nenonen kertoo näytelmässä parodioitavan erilaisia tanssitraditioita. Tämä tehdään kuitenkin rakkaudella.

– Se on kunnioittavaa parodiaa, jossa pelataan tietoisesti kliseillä. Olen pitkänlinjan musikaali-ihminen, joten heitän herjaa myös omasta työstäni.

 

 

Vaikka näytelmässä on pilke silmäkulmassa, Nenonen korostaa, ettei sitä ole pyritty tekemään halvemmin tai helpommin. Tahtien sodassa käytetään näyttelijöiden lisäksi tanssin ammattilaisista koostuvaa tanssiryhmää.

– Tykkään tehdä töitä näyttelijöiden kanssa, mutta on ihanaa, että mukana on myös oikea tanssiryhmä.

Nenonen kertoo laittaneensa näytelmän kohtauksiin tanssia kaikkialle, mihin se on sopinut. Muutama kohtauksista on puhtaita tanssikohtauksia. Näytelmässä on myös ensembleja eli kohtauksia, joissa kaikki lavalla olijat tanssivat yhdessä.

– Koreografian pitää kuitenkin aina palvella kokonaisuutta.

Lavalla tanssijat ja näyttelijät sekoittuvat toisiinsa. Nenonen kertoo, ettei pidä poikkitaiteellisuudesta terminä, vaan puhuu mieluummin integraatiosta. Esimerkiksi näytelmässä kansantansseja esittävässä Kaustiset-ryhmässä on kaksi tanssijaa ja neljä näyttelijää.

Yksi näytelmän tanssijoista on koulutukseltaan myös oopperalaulaja, mitä niin ikään hyödynnetään näytelmässä. Hän laulaa yhdessä kappaleessa pienen soolon ja muissakin taustoja.

 

Nenonen on pitkänlinjan tanssija, koreografi, näyttelijä ja ohjaaja. Hän on tehnyt koreografioita muun muassa Tampereen työväenteatterin ja Helsingin kaupunginteatterin näytelmiin.

Tahtien sodan erilaisia tanssityylejä varten hänen ei tarvinnutkaan tehdä taustatutkimusta, koska kokemus on iskostanut ne hänelle selkäytimeen.

– Esimerkiksi karakteeritansseja olen harrastanut koko nuoruuteni.

Karakteeritanssi on baletin liikekieleen perustuvaa näyttämölle muokattua kansantanssia.

Vaikka Tahtien sota on ammentanut samasta Joseph Campbellin sankarimytologioiden piirteitä tarkastelevasta The Hero with a Thousand Faces -teoksesta kuin George Lucasin Tähtien sota, ei Nenonen miettinyt elokuvia koreografioita luodessaan.

– Tosin täytyy myöntää, että kun idea esiteltiin minulle, minulta kesti kauan tajuta, että näytelmän nimessä ei ole niitä ä-pisteitä. Mutta sehän siinä onkin se juttu. HÄSA

 

Tahtien sota

Ensi-illassa 1.9.2018 Hämeenlinnan teatterissa.

Musiikkikomedia, joka perustuu samaan teokseen kuin George Lucasin Tähtien sota -trilogia.

Ohjaus ja käsikirjoitus Heikki Syrjä ja Riku Suokas.

Koreografia: Markku Nenonen

Kapellimestari: Antti Paranko.

Rooleissa: mm. Sami Hintsanen, Mikko Töyssy, Katariina Kuisma-Syrjä ja Sinikka Salminen.

Tanssijat: Elias Husgafvel, Heidi Iisalo, Riku Koskinen ja Tanja Kunnari.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic