Kanta-Häme

Tähtihyökkääjän päätös helpottaa Ranskaa ja Atléticoa – Barcelonalle nöyryyttävä tappio

Huomattavimmat jalkapallouutiset MM-kisojen alussa ovat kuuluneet Espanjan pääkaupunki Madridista, missä suurseurat ovat kääntäneet katseensa jo uuteen kauteen. Real Madridin uusi päävalmentajavalinta johti maajoukkueen skandaalinkäryiseen valmentajavaihtoon, kun Espanjan liitto päätti vapauttaa Julen Lopeteguin keskittymään jo seuratyöhön.

Ranskan hyökkääjätähti Antoine Griezmann päätti puolestaan päättää kisakuumetta kuumemmaksi käyneen spekulaation ensi kauden seurastaan. Myöhään torstai-iltana hän hankki itselleen ja Ranskan joukkueelle työrauhan ilmoittamalla omassa TV-ohjelmassaan tulevaisuudestaan.

Griezmann kertoi 25-minuuttisessa dokumentissa La Decisión (Päätös, viittaus koripallotähti LeBron Jamesin siirtoilmoitukseen Clevelandista Miamiin vuonna 2010) jatkavansa Atlético de Madridissa FC Barcelonaan siirtymisen sijaan.

Äärimmäisen yksilökeskeiseen NBA:han pelaajien sooloilu mediatapahtumien luomisessa sopii, jalkapalloon heikommin. Griezmann loi itselleen brändin, joka tuntuu vieraalta konstailemattoman kollektiivisuuden nimeen vannovassa Atléticossa. Ranskalainen on kuitenkin mediapelin hallitseva supertähti, joka kuittasi varmasti hyvät rahat myös teleoperaattori Movistarilta, joka osti hänen Decisióninsa yksinoikeudella.

Griezmannin La Decisión kertoo uudesta voimasiirtymästä eurooppalaisessa huippujalkapallossa. Hänen ratkaisunsa takana tuskin on pelkkä lojaalius ikuista haastajaa kohtaan.

Madridin punavalkoisilla on nykyään rahaa ja vaikutusvaltaa. Griezmann paljasti dokumentissa, että Atlético pystyi nokittamaan Barçan palkkatarjouksen. Hän ansaitsee seuraavan neljän kauden ajan peräti 20 miljoonaa euroa kaudessa.

Ulkopuoliset rahavirrat (sijoitusyhtiöt Wanda ja Quantum Pacific omistavat Atléticosta 48 prosenttia) ovat muuttaneet Espanjan velkaisimman seuran siirtomarkkinoilla juhlivaksi jätiksi. Kaksi päivää ennen Griezmannin julkistusta Atlético voitti kilpajuoksun hänen maajoukkuekaveristaan Thomas Lemarista.

Monacossa pelanneen Lemarin siirtosummaksi kerrottiin 60 miljoonaa euroa. Brittilähteiden mukaan lopullinen hinta saattaa nousta yli 70 miljoonaan. Kuvaavaa on, että Atlético päihitti laitahyökkääjän houkuttelussa muiden muassa juuri FC Barcelonan.

Barcelona ei ole enää selvä tähtipelaajien uran päämäärä. Viime kesänä Barçan oli pakko päästää irti Neymarista Paris Saint-Germainin tarjottua 200 miljoonaa euroa. Samanlaisiin kaappauksiin ei tällä hetkellä pysty kuin PSG tai Manchester City, jolla ei ainakaan nyt sellaisiin satsauksiin ole tarvetta.

Griezmannin siirtohuhut hiljenivät luultavasti vähän pidemmäksi aikaa kuin vain MM-kisojen ajaksi. Hänen uuden sopimuksensa ulosostohinta on Cadena Serin mukaan ensimmäisen vuoden ajan 200 miljoonaa euroa.

Atlético onnistui Griezmannin siirtosaagassa näpäyttämään sen uutta verivihollista. Seurojen välit viilenivät, kun Barcelona yritti neuvotella siirrosta talvella pelaajan kanssa ohi Atléticon.

Griezmannin ja Lemarin päätökset osoittavat, että Atlético koetaan vähintään yhtä houkuttelevaksi seuraksi nousevien tähtien keskuudessa kuin legendaarinen katalonialaisseura. La Decisióniin kuvatuissa pohdinnoissa Madridin puolella mainitaan olevan ainakin palkka, mutta Barcelona tarjoaa Mestarien liigan voittoa.

Tämä klippi antaa Griezmannista kuvan, että hän valitsee rahan menestyksen sijaan – tai viittaa kintaalla Barcelonan menestyslupauksille. Tällä hetkellä Atléticon Mestarien liigan kotifinaaliin tähtäävä projekti on kiinnostavampi kuin Barcelonan, jonka riveissä nuorilla tähdillä on valtavasti hävittävää.

Ei liene Griezmannin päätöksen kannalta merkityksetöntä, että Atlético on päättänyt menestyä olemalla aktiivinen siirtomarkkinoilla. Sky Sportsin mukaan seura lupasi tähdelle 120 miljoonan euron satsauksia siirtomarkkinoilla. Lemariin käytettiin tästä puolet. Osana lähes Barcelonan ja Real Madridin veroista hyökkäyskolmikkoa (kärkenä Diego Costa) Griezmann voi saavuttaa samat asiat kuin näissä kahdessa muussa joukkueessa, ilman pelkoa ”koirankopista”.

Lojaalius on näytetty nyt neljänä kesänä. Griezmannin isoin uhka on se, että hän kasvaa (tai luulee kasvavansa) isommaksi kuin Espanjan kauden kakkosseura. Ranskalainen sai runsaasti kritiikkiä myös Atlético-faneilta tehtyään jahkailustaan mediaspektaakkelin.

Maailmanmestaruutta tavoittelevan Ranskan kannalta on hyvä, että spektaakkeli on nyt ohi. Mitä tulee Griezmannin egoon, Ranskan mittapuulla tämä ei ole minkäänlainen ongelmapelaaja.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic