Kanta-Häme Forssa

Tähtisairaalasta päätös piakkoin – Malli kiinnostaa myös muualla Suomessa

Yhteishankkeessa halutaan pitää kaikki nykyiset sairaalat elävinä 
ja osaavina.
Forssan sairaalassa ei tehdä enää anestesiaa vaativia leikkauksia, mutta pienempiä operaatioita kyllä. KUVA: Tapio Tuomela Kuva: Tapio Tuomela
Forssan sairaalassa ei tehdä enää anestesiaa vaativia leikkauksia, mutta pienempiä operaatioita kyllä. KUVA: Tapio Tuomela Kuva: Tapio Tuomela

Sote-uudistuksen kaatuminen ei hidasta kahdeksan tähden sairaalahankkeen etenemistä. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen sanoo, että tulevat linjaukset on valmistelussa otettava huomioon, mutta nyt edetään voimassa olevan lainsäädännön pohjalta.

– Nykyinen lainsäädäntö mahdollistaa yhteistyön kehittämisen. Seuraamme tietysti myös, mitä tapahtuu Kanta-Hämeessä Oma Hämeen valmistelun suhteen ja Pirkanmaalla sekä Etelä-Pohjanmaalla mahdollisesti kuntapohjaisen maakuntamallin valmistelussa.

Maan tuleva hallitus tekee sotea koskevia uusia linjauksia todennäköisesti aikaisintaan ensi syksynä.

Kahdeksan tähden sairaalaa, jota kutsutaan myös Tähtisairaalaksi, viedään kevään aikana eteenpäin intensiivisesti. Loppukeväästä tai alkukesällä on tarkoitus käydä keskustelut omistajakuntien kanssa siitä, miten hankkeessa edetään.

Sairaanhoitopiirien valtuustojen on suunniteltu ottavan lopulliseen ratkaisuun kantaa syyskuussa. Ihalaisen mukaan päättäjien pöydälle olisi hyvä saada kaksi vaihtoehtoista toiminnallista mallia yhteistyön tiivistämiseksi.

Kanta-Hämeessä tilanne voi elää myös uuden keskussairaalan rakentamisen ja Riihimäen maakuntapohdintojen osalta.

Tähtisairaalan lähtökohta on, että kaikki nykyiset sairaalat ovat erikoissairaanhoitoa tarjoavia sairaaloita myös jatkossa. Kanta-Hämeessä tämä koskee kolmea sairaalaa – Forssan sairaalaa, Kanta-Hämeen keskussairaalaa ja Riihimäen sairaalaa. Pirkanmaalla sairaalayksikköjä on viisi, Etelä-Pohjanmaalla yksi.

– Ajatus on työnjaon kautta löytää jokaiselle sairaalalle oma tärkeä perusteltu rooli ja tehtävä väestön palvelutarpeen mukaisesti, Ihalainen vakuuttaa.

Keskustelua vastaavanlaisesta yhteistyön tiivistämisestä käydään parhaillaan myös länsirannikolla, eli Turun, Vaasan ja Porin välillä sekä pohjoisissa sairaanhoitopiireissä.

– Me olemme pisimmällä ja uskoisin, että monessa paikassa seurataan nyt, miten meidän hankkeemme etenee, Ihalainen sanoo. HÄSA

Tähtisairaala

Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirit ovat selvittäneet yhteistyön tiivistämistä syksystä 2017 lähtien.

Viime syksynä valmisteluun tuli mukaan myös Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri.

Hankkeen kahdeksan tähteä kuvaavat nykyistä sairaalaverkostoa. Jos Etelä-Pohjanmaa lähtee mukaan, sairaaloita on yhdeksän.

Mitä hyötyä?

Yhteistyön tiivistämisessä on kysymys erikoissairaanhoidon palveluiden tuottamisesta tulevaisuudessa.

Leveämpien hartioiden avulla pyritään turvaamaan lähipalvelut ja varmistamaan asiantuntevan henkilöstön pysyvyys ja saatavuus.