Kanta-Häme

Taide jumittuu paperipinoon

Taiteen edistämiskeskuksen (Taiken) kirjaamossa on rivissä kymmeniä postin lajittelulaatikoita. Niissä ovat suomalaisten taiteilijoiden ja taideyhteisöjen tämänvuotiset 14 000 apurahahakemusta

Lisää käsittelyä odottavia kirjekuoria on Taiken 13 aluetoimipisteessä.

Kuusi, seitsemän työntekijää lajittelee paperipinoja ja syöttää hakemusten tiedot sähköiseen tietojärjestelmään. Sen jälkeen taideasiantuntijat eri puolilta Suomea saapuvat useiksi päiväksi Helsinkiin lukemaan ja arvioimaan hakupapereita.

– Ei uskoisi, että ollaan 2000-luvulla, myöntää Taiken johtaja Minna Sirnö.

Päätöksiä kevättalvella

Sähköisen hakujärjestelmän puuttuminen nielee rahaa ja vie kohtuuttomasti aikaa niin käsittelijöiltä kuin asiantuntijalausunnon antajiltakin. Päätöksiä lokakuussa päättyneeltä hakukierrokselta on odotettavissa kevättalvella.

Sähköistä hakujärjestelmää on rakennettu valtion taidehallinnossa jo kahdeksan vuotta. Sirnö toivoo, että se olisi vihdoin ensi vuonna käyttökunnossa.

Useimmissa säätiöissä sähköisiä hakemuksia on käytetty jo koko 2000-luvun ajan.

Taike jakaa vuosittain noin 30 miljoonaa euroa taiteilija-apurahoja sekä toiminta- ja hankeavustuksia yhteisöille.

Julkaiseminen loppuu

Tietojärjestelmien uudistusta odotellessa Taiteen edistämiskeskus on säästänyt vähentämällä henkilökuntaa ja toimipisteitä.

Tämänsyksyinen päätös kahden aluetoimipisteen lakkauttamisesta jää tuskin viimeiseksi.

Sirnön mukaan valtion taidehallinnossa on paineita luoda vastaavanlaisia suuralueita kuin sote-ratkaisulla muovattiin terveydenhuoltoon.

– Kun rahaa on vähän, käytettäköön se lakisääteisiin tehtäviin ja sisältöön mieluummin kuin seiniin, hän sanoo.

Lakisääteisistä tehtävistä tärkeimpiin kuuluu valtion taiteilija-apurahoista ja toiminta-avustuksista päättäminen. Kaikkinainen muu taiteen edistäminen jää säästötalkoissa vähemmälle.

Etenkin alueellisten toimipisteiden työssä on Sirnön mielestä virtaviivaistamista.

Näyttelyiden kuratointi, kirjojen julkaiseminen tai ohjelmanjärjestäjänä toimiminen loppuvat niistäkin aluetoimipisteistä, joissa tällaista käytännönläheistä taiteen edistämistä on vielä viraston nimissä tehty.

Läänintaiteilijoiden työhön linjaus ei kuitenkaan vaikuta.

”Näkyvyys katoaa”

Kuvataiteilija Anne Tammisen mielestä alueellisten toimipisteiden sulkeminen syö taiteen näkyvyyttä ja vaikuttavuutta maakunnissa. Verkottuminen vähenee.

– Joskus niillä seinilläkin on yllättäen vaikutusta, hän sanoo.

Virastojen sulkemista enemmän häntä harmittaa kuitenkin se, että Taike on kaikessa hiljaisuudessa luopumassa ulkomailla olevista taiteilijaresidensseistä sitä mukaa kun vuokrasopimukset päättyvät.

– Residensseissä on voinut panna alulle uusia taideprojekteja ja verkottua muiden taiteenalojen edustajien kanssa, hän sanoo.

Tamminen on Hämeen taidetoimikunnan puheenjohtaja. Ensi vuoden alusta hän aloittaa valtion visuaalisen toimikunnan sekä kuvataidejaoston jäsenenä. Tammista lähinnä oleva Taiken Hämeenlinnan sivutoimipiste suljetaan tämän talven aikana.