fbpx
Kanta-Häme

Taide menee soppalounaalle

Toisaalla Art goes kapakka eli taide menee kapakkaan, Hämeenlinnassa musiikki menee ensi viikosta lähtien soppalounaalle ja pullakahville.

Hämeen säveltaiteen läänintaiteilija, muusikko Jarmo Julkunen pohdiskeli, mitä alueella tapahtuu kesällä – ja mitä täällä ei tapahdu.

Keskellä päivää ei keskustella musiikista ja sen teemoista.

– Kun puhutaan musiikista, soittaminen on parasta puhetta, mutta nyt keskustellaan muun muassa alueen festivaaleista. Kohdeyleisönä ovat lomalaiset. Torilla käydessä voi ottaa samalla ripauksen kulttuuria, Julkunen sanoo.

Samalla saatetaan vähän musisoidakin.

Säveliä keskellä kesäpäivää -tapahtumia järjestetään kolmena keskiviikkona, kaksi kertaa päivässä, Riihimäellä ja Hämeenlinnassa.

Sarja alkaa ensi viikon keskiviikkona. Ensin mennään lounasaikaan Riihimäen Vihreään taloon ja sitten ajetaan junalla Hämeenlinnaan vetämään pullakahvit päälle Café Hoffiin.

Häme vetää vanhaa musiikkia?

Kun Julkunen alkoi hahmotella musiikillisia päivätapahtumia, hän ajatteli ihan ensin – kaikista maailman asioista – kaappaamista.

Taiteen edistämiskeskuksella oli nimittäin valtakunnallinen hanke nimeltä Kaappaa kaveri taiteen maailmaan. Julkunen suunnitteli matkustavansa Tampereelle tai Helsinkiin ja kuljettavansa sieltä kaverin Hämeen kulttuurin pariin.

Idea voi vieläkin päätyä käyttöön.

– Ohjelmanmuutokset ovat aina mahdollisia. Jos jollekulle tulee este, lähden Helsinkiin ja katson, kuka sieltä löytyisi mukaanotettavaksi, hän nauraa.

Kolmessa istunnossa puhutaan vanhasta musiikista, uudesta musiikista ja jazzista. Ensimmäisestä Julkusen kanssa keskustelee Sibelius-Akatemian barokkiviulun lehtori Minna Kangas.

– Tällä alueella on todella monta tapahtumaa, joissa soitetaan vanhaa musiikkia. Mikä siinä kiehtoo? Ja juuri täällä? Lisäksi kiinnostaa tietää, millaisia barokkisoittimet oikeastaan ovat, Julkunen pohtii.

Uusi musiikki jäänyt paitsioon

Keskimmäisessä istunnossa puhutaan uudesta musiikista. Lukuisat alueen musiikkitapahtumat ovat Julkusen mukaan jättäneet sen paitsioon.

– Esimerkiksi Sibelius oli kuitenkin aikanaan uutta musiikkia.

Julkusen kanssa aiheesta keskustelee Sibelius-Akatemian sävellyksen lehtori Juhani Nuorvala, joka tietää, mitä uuden musiikin rintamilla Sibelius-Akatemiassa ja maailmalla tapahtuu.

Kolmannessa tapahtumassa aiheena on jazz. Erityisesti free jazz, joka kuumentaa monien tunteita. Siitä puhuu “pitkän linjan jazz-mies” Esa Pietilä.

– Yleisö saa toki myös osallistua keskusteluun. Tarkoitus on luoda lämminhenkinen ja intiimi tunnelma.

Julkunen on iloinen siitä, miten innostuneita VIhreä talo ja Café Hoffi ovat kokeilemaan uusia konsepteja.

– Ne ovat samanhenkisiä paikkoja, kiinnostuneita uusista kokeiluista, Julkunen kehuu. (HäSa)

Menot