Kanta-Häme

Taide yllättää Rengossa Hyystin metsässä

Elintarvikeväreillä värjättyjä jäkäliä, kirpputorivöillä puihin kiinnitettyjä polyuretaanikääpiä, rumpu jota sadepisarat rummuttavat siihen osuessaan…

Muun muassa näihin taideteoksiin voi nyt törmätä Hyystin metsässä Rengon Kaloisissa.

Perjantaina avatulla noin kilometrin mittaisella Nurkan takana metsä -taidepolulla on mukana kaikkiaan kymmenen taiteilijan teoksia.

– Osa teoksista on sellaisia, että ei välttämättä osaa sanoa, onko siinä yksi vai useampi teos. Se ei ole niin tarkkaa, kuvataiteilija Riitta Kopra kertoo.

Hänen omat kaksi teostaan ovat selkeästi veistoksia ja kuulemma ympäristöön sidonnaisia.

– Lopullinen paikka määrää, millainen teos siellä on. Se on erilainen tuollaisessa paikassa kuin vaikka galleriatilassa. Itse koen omien teosteni kohdalla, että ne saavat paljon lisää tuollaisesta paikasta, Kopra sanoo.

Kopra on Hyystin metsän ympäristötaidereitti-idean äiti. Hän asuu Kaloisissa ja on liikkunut paljon alueen metsissä.

– Minua on kiinnostanut paljon se, miten taide voi liittyä liikkumiseen ja katsomiseen.

Hän sai idean metsään tehtävästä taidepolusta ja lähestyi loppilaista taiteilijaystäväänsä Pilvi Ojalaa, joka innostui.

– Homma lähti hiljalleen leviämään. Kysyimme tuttuja taiteilijoita mukaan ja saimme tällaisen porukan kasaan, Kopra kertoo.

Metsän siskonsa kanssa yhdessä omistava Perttu Laakso näytti ajatukselle vihreää valoa.

– Otin yhteyttä metsäkeskukseen, metsänhoitoyhdistykseen ja vakuutusyhtiöön, eikä kenellekään ollut mitään sitä vastaan, hän kertoo.

– Olemme koko ajan olleet sitä mieltä, että metsien moninaiskäyttö on tavoiteltava asia. Metsässä on aina ollut paljon liikennettä, muun muassa geokätköjä sekä suunnistajia muun muassa iltarasteilla, Laakso kertoo.

Taidepolku on auki elokuun loppuun asti. Siellä voi liikkua normaaleja jokamiehenoikeuksia noudattaen.

– Meidän alueellamme on tämän seutukunnan upeimmat kalliot. Hyystin metsä on jopa poikkeuksellinen metsä, kun sieltä löytyy niin paljon erilaista maastoa.

Komeiden kalliorinteidensä vuoksi Hyystin metsä on ollut jo kymmenen vuotta suojeluksessa, ja Suomen metsäkeskukseen on jo lähetetty anomus myös seuraavasta kymmenestä vuodesta. HÄSA