Kanta-Häme

Taidekasarmi pesi kasvonsa

Poltinaholla sijaitseva Taidekasarmi on toiminut taiteilijoiden työtilana kymmenen vuotta. Suurimman osan tästä ajasta rakennuksen yhteiset tilat ovat olleet jokseenkin retuperällä.

Taiteilijat ovat esimerkiksi pesseet tarvikkeitaan ja tiskanneet armeijan vanhassa suihkutilassa.

– Kerran vuodessa täällä on aina siivottu ja laitettu paikkoja vähän kuntoon avointen ovien tapahtumaa varten. Mutta mitään remonttia täällä ei ole tehty missään vaiheessa, kertoo Ars-Hämeen Sirpa Taulu.

Yhteiset tilat saatiin kuntoon

Avoimia ovia vietetään jälleen lauantaina eli pyhäinpäivänä, mutta tällä kertaa Taidekasarmi on pessyt kasvonsa perusteellisemmin kuin ennen. Töitä paiskimassa on ollut kaksi nuorten ryhmää, joista ensimmäisen pesti loppui kesällä ja toinen porukka aloitti työt nyt syksyllä. Työntekoa on valvonut neljä kasarmin kuvataiteilijaa.

– Tässä hommassa on yhdistynyt monta hyvää asiaa. Ensinnäkin taiteilijat ovat voineet hyödyntää omaa ohjaus- ja opetuskokemustaan, tiloja on saatu kuntoon pienellä rahalla ja tärkeimpänä olemme pystyneet järjestämään töitä nuorille, Taulu luettelee.

Kuvataiteilijayhdistys Ars-Häme on vuodesta 2010 lähtien vuokrannut Taidekasarmin tilat kaupungilta ja hoitanut tilojen vuokraamisen edelleen taiteilijoille. Aiemmin jokaisella taiteilijalla oli erillinen vuokrasopimus kaupungin kanssa, mutta kaupunki halusi muuttaa toimintatapaa.

Remonttia on tehty nimenomaan kasarmin yhteisissä tiloissa. Esimerkiksi alakerrassa sijaitseva vanha elokuvateatteri on kunnostettu kokonaan.

– Nyt se sopii monenlaisten esitysten, kuten teatterin ja musiikin, käyttöön, Taulu kertoo.

Suunnitelmat selkiintyneet

Parikymppiset Jere Suomala ja Susanna Svärd sekä Abak Agwak ovat työskennelleet Taidekasarmilla tämän syksyn. He ovat tehneet remonttitöitä laidasta laitaan ja ovat tyytyväisiä kertyneeseen työkokemukseen ja kaikkeen muuhunkin, mitä yhteistyö kasarmilaisten kanssa on tuonut mukanaan.

– Suunnittelen hakevani kevään yhteishaussa taideyliopistoon, Susanna Svärd kertoo.

Jere Suomalalla on audiovisuaalisen alan koulutus, mutta sitä vastaavia töitä ei ole löytynyt. Remonttia hän on tehnyt mielellään, mutta rakennustyöt eivät välttämättä ole kuitenkaan hänen tulevaisuuden ammattinsa.

– Olemme keskustelleet kaikkien nuorten kanssa tulevaisuudensuunnitelmista. Ensimmäisestä nuorten ryhmästä moni hakeutui rakennusalalle, kertoo yksi työnohjaajista eli Salla Laurinolli.

Hänen lisäkseen töiden suunnittelijoina ja ohjaajina ovat toimineet Jaakko Autere, Mikko Myöhänen ja Anssi Taulu.

Sirpa Taulu kertoo, että remontin materiaaleja on saatu esimerkiksi purettavasta päiväkodeista.

– Linnan tilapalveluiden väki järjesti meille paljon tavaraa, hän kiittelee.

Tekemätön työ -hanketta ovat tukeneet Hämeen ely-keskus, Linnan tilapalvelut, etsivä nuorisotyö, Luotsin kierrätyspalvelut, Kiipula, Tavastia, Typ ja TE-toimisto. (HäSa)

Pyhäinpäivänä Taidekasarmilla avoimet ovet kello 11– 19. Pop up -kahviloita, leffateatterissa ohjelmaa kello 13 alkaen.