Kanta-Häme

"Taidelainaamossa, Taulu puhelimessa"

Onko nimi enne? Voipa ollakin. Kanta-Hämeessä vaikuttaa useita ihmisiä, jotka nimi tuntuu enemmän tai vähemmän ohjanneen uranvalintaa. Yksi heistä on Ars-Hämeen toiminnanjohtaja, Galleria Konetta ja Taidelainaamoa Hämeenlinnassa luotsaava Sirpa Taulu.
 
– Olen kyllä miettinyt, että hitsi, Taulu nauraa.
 
– Tyttönimeni on Panttila, joka tavallaan viittaa lainaamoon. Alun perin opiskelin filosofiaa ja talouspuolta. Taide oli minulle täysin vieras alue, ennen kuin tapasin tulevan aviomieheni.
 
Niin, aviomieshän on Anssi Taulu, kuvanveistäjä. Perheeseen kuuluu lapsia, joista yksi opiskelee musiikkia, yksi pelaa jääkiekkoa, mutta yhden tähtäimessä on kuvataideura.
 
– Emme ihan ole Hullunkurisista perheistä. Itse asiassa kolme meistä harrastaa jääkiekkoa, koska yksi huoltaa ja toinen kellottaa.
 
Etenkin Taidelainaamon alkuvuosina Taulu saattoi kuulla häkeltyneen hiljaisuuden puhelimen toisessa päässä vastattuaan ”Taidelainaamossa, Taulu puhelimessa”.
 
– Onhan siinä mukavasti tullut ilmaista markkinointia.
 
Panssarimies on terästä
Timo Teräsvalli on Hattulassa toimivan Panssarimuseon johtaja. Kuinkas sattuukin!
 
Ammattisotilaan pojasta tuli ammattisotilas, se oli selvää lapsesta asti. Silloin hänen nimensä oli vielä Timo Nurmio.
 
– Tuomari Nurmio! Ei minulla ole lauluääntä ollenkaan, hän nauraa.
 
Panssariupseeri vaihtoi sukunimensä Teräsvalliksi vuonna 1989. Se oli hänen äitinsä tyttönimi, joka oli häviämässä käytöstä kokonaan, joten poika otti sen käyttöön ja suojasi.
 
– Olen kuullut nimestä myönteistä vinoilua esimerkiksi kertausharjoituksiin tulijoilta, joita olen aikoinaan kouluttanut Nurmiona. He ovat nauraneet, että olenko noin innokas panssarimies.
 
Lehti tykkää kasveista
– Nimellä ja ammatilla on selkeä kytkös, sanoo hämeenlinnalainen Päivi Lehti., floristi. Hänen pikkuveljensä on biologi.
 
– Vanhemmat erosivat, kun olin kahdentoista. Jäimme isän kanssa paritaloon, ja äidin ihana puutarha jäi meille. Innostuimme molemmat valtavasti.
 
Lehteä ja hänen kollegoitaan naurattaa, kun asiakas saattaa toivoa, että kukkakimppuun lisättäisiin vielä ”taakse joku lehti”.
 
– Tekisi mieli sanoa, että täällä on jo, mutta sitten pitäisi kertoa koko tarina. Hymisemme sitten vain kollegojen kanssa keskenämme.
 
Myös hämeenlinnalaisen seksuaaliterapeutin Anu Mällisen nimi vetää suupieliä ylöspäin.
 
– Se herättää huvitusta täälläpäin Suomea. Oulun alueella nimi on hyvin yleinen. Olen kyllä vitsaillut, että nimi on viitoittanut ammatinvalintaa. Peruskoulutukseltani olen kätilö.
 
Kerran eräs synnyttäjä oli saapunut keskussairaalaan hieman hämmentyneenä ja sanonut tulleensa, vaikkei ollut varma, oliko hänen pitänyt – soittaessa hänelle nimittäin oli vastannut ”joku kätilö Mällinen”.
 
Nimestä lasketaan työasioissa leikkiä tuttujen kesken.
 
– Se on aika ronskia huumoria. Täytyy tuntea ihminen aika hyvin. Mutta jos synkkaa, niin hupia riittää.
 
Lavaste toimii etenkin Virossa
Riihimäen teatterin taiteellinen johtaja on jo kotvan aikaa ollut ohjaaja Saana Lavaste. Voi tavallaan sanoa, että nimi toi hänet alalle – Lavasteet kun ovat teatterisukua.
 
– Isä, isäpuoli, äiti ja veli ovat kaikki teatterissa töissä.
 
Teatteriperheiden lapset saattavat kapinoida ilmiselvää uravalintaa vastaan, mutta Saana Lavaste meni opiskelemaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi.
 
– Oli kyllä vaihe, jolloin ajattelin ryhtyväni tekemään ihan mitä vain, missä on järkevät työajat.
 
Jos Lavaste natsaa Suomessa kauniisti kantajansa uravalintaan, Virossa se vasta natsaisikin.
 
– Siellä titteli lavastaja tarkoittaa ohjaajaa. ”Ohjaaja Lavaste” on siellä hullunhauskaa. Lavastuksen puolestaan tekee Virossa skenografi. Lavaste on myös ranskalainen nimi, joskaan en tiedä, mitä se tarkoittaa. Erillistä kansainvälistä taiteilijanimeä ei tarvittaisi.
 
Saana Lavaste on todella nykyään taiteilijanimi, sillä Lavaste on naimisissa ja siviilinimeltään Teräväinen. Nimisattuma siihenkin liittyy.
 
– Mieheni on elokuvaaja, joten se sopii oikein hyvin. Se on alkuperältään karjalainen nimi ja tarkoittaa roolia metsästäjäjoukossa. (HäSa)