Kanta-Häme

Taidemuseo kerää Sibelius-muistitietoa

Onko sinulla omakohtaisia muistoja Jean Sibeliuksesta, Ainosta, tai kenties heidän kotinsa Ainolan muusta väestä?

Järvenpään taidemuseo on aloittanut osana Sibeliuksen 150 juhlavuotta koko maan kattavan muistitietokeräyksen, jonka tarkoituksena on kerätä vielä muistoissa olevaa tietoa Sibeliusten perheestä.

Museo kerää talteen kaikki omakohtaiset, tai suvussa kulkevat tarinat, jutut, kaskut ja muistot Sibeliusten perheestä. Omia muistoja voi lähettää museolle sähköpostitse, postitse, täyttämällä sähköisen lomakkeen taidemuseon kotisivuilla, tai saapumalla museolle Aino Sibelius -näyttelyyn täyttämään keräystä varten laaditun vapaamuotoisen lomakkeen. Kaikki luovutetut tiedot talletetaan luottamuksella museon arkistoon.

Sibeliukset muuttivat Järvenpäähän osaksi Tuusulanjärven taiteilijayhteisöä vuonna 1904. Perhe oli tätä ennen muuttanut usein, mutta nyt koti löytyi Lars Sonckin suunnittelemasta Ainolasta aivan Eero Järnefeltin ja Juhani Ahon perheiden naapurista. Ainola pysyi asuttuna aina vuoteen 1969 asti, jolloin talo hiljeni Aino Sibeliuksen nukkuessa pois.

Moni Ainolassa ja Järvenpään taidemuseossa käyvistä vieraista muistaa nuoruudestaan yhä tämän tunnetun avioparin ja muut Ainolassa asuneet henkilöt aina lapsista palvelusväkeen.

Jean ja Aino Sibelius olivat paikallisille tuttu näky, Janne päivittäisillä kävelyillään ja Aino puuhastelemassa puutarhassaan. Monille muille suomalaisille perhe tuli tutuksi heidän vieraillessaan omassa kotikaupungissa, tai vaikkapa asioidessaan Ainolassa kukkakaupan lähettinä, taksikuskina, tai apupoikana.

KERÄYSMateriaalia voi lähettää ja lisätietoja Järvenpään taidemuseo muistitietokeräyksestä: taidemuseo@jarvenpaa.fi, p. 040-315 3881.

Päivän lehti

5.4.2020