Kanta-Häme

Taidetalo etsii uutta perustaa

Kasarmikadun näyteikkunoista avautuu taitava näky. Suomalaisten ammattitaiteilijoiden muotokuvat, maisemat ja abstraktit nykytaideteokset on pantu vieri viereen roikkumaan.

Nyt näkymää peittävät kuitenkin isot julisteet, jotka julistavat muuttoloppuunmyyntiä. Toukokuun alussa liiketilan valtaa kiinteistövälitysyritys. Onko toistakymmentä vuotta toiminut Galleria Hämeenlinnan Taidetalo tullut tiensä päähän?

Työpöytänsä ääressä istuva galleristi Jouko Huotala tyrmää väitteen.

– Pikemminkin tarkoituksenamme on uudistua nyt, kun möin kiinteistön. Taidemyynnin painopiste on muuttunut, Huotala kertoo.

Uusi konsepti haussa

Galleria Hämeenlinnan Taidetalo on perustettu vuonna 1996. Kiinteistösijoittajana toimiva Huotala on muuttanut vuosien saatossa galleriansa paikkaa usein, ja nyt on jälleen muutto edessä. Uusien tilojen lisäksi taidetalo hakee myös uudenlaista konseptia.

– Internet on kasvattanut osuuttaan taidemyynnissä paljon, eivätkä nuoret osta perinteisiä maalauksia. Nykytaide ja grafiikka kuitenkin myyvät entistä enemmän, Huotala toteaa.

Toistaiseksi kokoelma menee varastoon odottamaan uutta kotia, mutta nettikauppa toimii edelleen.

– Gallerian pitäminen on ollut minulle harrastus, joka kattaa omat kulunsa. Olisi hyvä saada liiketila jonnekin katteen lähelle, kun se valmistuu, Huotala sanoo.

Internet on muuttanut taidekaupan

Vuosien saatossa taidegallerioita on ollut Hämeenlinnassa useita, mutta Taidetalon jäädessä toistaiseksi nettikaupan varaan ainoastaan ARS Häme ry:n pyörittämä Galleria Kone jää kaupungin ainoaksi galleriaksi.

– Tällä hetkellä ihmiset ostavat vain tarpeellisen, ja taiteesta tingitään. Moni galleria on myös sulkenut ovensa esimerkiksi Helsingissä ja Tampereella, Jouko Huotala toteaa.

Kuten muihinkin aloihin, myös taidekauppaan on internet jättänyt jälkensä. Taiteilijoiden omat kotisivut ovat entistä tärkeämpiä välityskanavia.

Hämeenlinnan taiteilijaseuran puheenjohtajan Hannele Tarnan mukaan myös taidelainaamot ovat helpottaneet omien töiden esiintuontia. Tavoitteena on tehdä taiteesta mahdollisimman helposti lähestyttävää.

– Vaikka taiteilijoilla on omat nettisivunsa, kynnys ottaa yhteyttä on korkea. Erilaiset ateljeiden avoimien ovien päivät voivat myös helpottaa, Tarna arvioi.

Perinteiset taidenäyttelyt ovat kuitenkin Tarnan mukaan yhä tärkeitä taiteilijoille. Näyttelyt tuovat tunnettuutta ja n��kyvyyttä, mitä ei muualta yhtä hyvin saa.

Taidetalon uusi alku

Galleria Hämeenlinnan Taidetalo on toiminnassa vielä pari viikkoa. Uuden toimitilan myötä myymäläkin päivittyy, mutta tarkkaa tietoa uudistuksesta ei vielä ole.

– Olemme olleet tässä tilassa jo viisi vuotta, joten on hyvä, että toimintakin päivittyy. Ehkä loppuvuodesta tai ensi vuonna, kiirettä ei ole, Jouko Huotala toteaa.

Huotalat ovat valmiita suuriinkin muutoksiin.

– Eihän sitä tiedä, jos nimikin muutetaan nykyaikaisemmaksi, Huotala vihjaa. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic