Kanta-Häme

Taidetta tehdessä sanastokin karttuu

Taidemuseot ovat olleet venäjänkarjalaiselle Irma Saukkoselle jokaisen turistimatkan ”pakollisia” kohteita. Kun hän muutti noin vuosi sitten Hämeenlinnaan, museot eivät tulleet ensimmäisenä mieleen: asunnon järjesteleminen, viranomaispaperit ja muut käytännön järjestelyt veivät kaiken ajan.

Vuoden alussa Hämeenlinnan taidemuseossa käyntiin polkaistu maahanmuuttajien kulttuurisen osallistamisen hanke korjasi tilanteen. Museovierailujen lisäksi hankkeeseen on sisältynyt omakohtaista työskentelyä taiteen keinoin.

– Opin museossa paljon uusia sanoja. Lisäksi oli kiinnostavaa kuulla, mitä taiteilijat olivat ajatelleet töitä tehdessään, hän kertoo.

Parasta oli, kun hän näki taidemuseossa kaksi teosta, joissa oli kuvattuna Laatokan pohjoisrannalla sijaitseva Hiidenselkä.

– Se on sieltä, mistä itsekin olen, Saukkonen ihastelee.

Auringonpaistetta …Pakistanista

Irma Saukkonen opiskelee suomen kieltä muun muassa Luetaan yhdessä -verkoston ryhmässä yhdessä venäläistaustaisen Elena Khalevinan kanssa. Heidän lisäkseen taidehankkeeseen on osallistunut maahanmuuttajia ammattiopisto Tavastian suomen kielen ryhmistä sekä Hämeenlinnan Setlementistä.

Projektityöntekijä Laura Wiio- von Konow on esitellyt ryhmissä muun muassa taidemuseon lainattavia teoskokonaisuuksia, joiden pohjalta ryhmäläiset ovat maalanneet omia lapsuusmuistojaan paperille.

Teoksissa on auringonpaisteisia päiviä mummolassa, pakistanilaisen pikkutytön elämää virtaavan joen rannalla, banaaniviinitalkoita Kongossa ja muistoja perhelomalta Mustaltamereltä.

Nykyhetkeä Hämeenlinnassa ja haaveita kuvattiin meksikolaistaustaisen kuvataiteilija Mercedez Alban vetämissä työryhmissä.

– Tämä oli hieno mahdollisuus näyttää meidän näkökulmamme teille ja päinvastoin, hän sanoi.

Kansainvälisyys …näkyväksi

Töitä tehdessä ryhmäläisillä on ollut hyvä mahdollisuus tutustua toisiinsa. Kieli ja sanastokin ovat karttuneet kuin huomaamatta.

– Esimerkiksi värejä ja kukkien nimiä opittiin helposti, ja ymmärsimme toisiamme hyvin, kangaspainon työpajaa vetänyt taiteilija Kikka Jelisejeff sanoo.

Luetaan yhdessä -ryhmän vapaaehtoistyöntekijä Ulla Linjama iloitsee yhdessä tekemisestä.

– Tavallisesti opetamme kirjoista, että tämmöistä suomalainen kulttuuri on. Nyt jokainen maahanmuuttaja saattoi antaa omaansa meille ja tehdä näkyväksi kansainvälisyyttä, hän sanoi.

Museoviraston myöntämän avustuksen turvin toteutettu hanke kesti tammikuusta huhtikuun loppuun.

Jatkorahoitusta ei vielä ole, mutta hyvän vastaanoton innoittamana hanketta pyritään kuitenkin kehittämään tavalla tai toisella. (HäSa)

Maahanmuuttajaprojektin Hetkiä-näyttely Arx-talon Valkoisessa huoneessa 25.4. saakka.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic