Kanta-Häme

Taidetuulahdus Konnevedeltä

– Pienellä paikkakunnalla voimat on kasattava yhteen. Siksi emme erottele taiteilijoita, taiteen harrastajia tai käsityöläisiä toisistaan, vaan toimimme yhdessä, kertoo Konneveden taitajien puuhanainen Jaana Harlin.

Taitajaryhmä on pystyttänyt Lempiluonto-nimisen näyttelyn Parolan Nuorisotalon vintille. Esillä on monenlaisia töitä: akryylimaalauksia, grafiikkaa, kollaaseja, valokuvateoksia, veistoksia, huovutustöitä ja koruja.

Teoksia on kaiken kaikkiaan yhdeltätoista taitajalta.

Konnevesi yhdistää

Kaikki tekijät eivät suinkaan asu Konnevedellä, mutta keskisuomalainen Konneveden kunta on heille kuitenkin yhdistävä tekijä ja sen luonto inspiraation lähde. Moni on kotoisin Konnevedeltä, vaikka asuu nykyään muualla.

Monet tekevät elääkseen myös muuta kuin taidetta tai käsitöitä. Esimerkiksi Jaana Harlin on lisäksi maa- ja metsätalousyrittäjä sekä opettaja.

Näyttelyssä Jaana Harlinin värikkäät silkkisifonkihuovutustyöt ovat valloittaneet ikkunaseinän. Töiden värit ja läpikuultavuus tulevat hyvin esiin luonnonvalossa.

Toiselle seinälle on ripustettu hänen pyöreä Kosken kulta -teoksensa, ja lattialla sen edessä virtaa kullatuista kivistä, kävyistä, puunkappaleista ja kotiloista koottu virta.

– Aina kun kuljen luonnossa, lähtee mukaan yhtä ja toista, Harlin nauraa. Hänen koskiteoksensa viittaavat tietenkin Konneveden koskiin.

Grafiikkaa ja maanviljelyä

Emilia Tulla muistuttaa Harlinia siinä, että hänkin aikoo taiteilijan työn lisäksi työskennellä myös maanviljelijänä. Hän opiskelee parhaillaan maatalousalan perustutkintoa; taidegraafikoksi hän on valmistunut jo aiemmin.

Tulevaisuudessa hän aikoo ottaa viljeltäväkseen isänsä maatilan.

– Tykkään siitä hommasta. Tehdä fyysistä työtä, että jaksaa taas nyhertää.

Se nyhertäminen on Tullalle metalligrafiikan tekoa. Näyttelyyn hän on tuonut kaksi koira-aiheista etsausta.

Myös Outi Markkanen on tehnyt taiteen lisäksi opetustyötä. Hän osti jo parikymmentä vuotta sitten kunnalta vanhan kansakoulun asuin- ja ateljeetilakseen.

– Siellä on oma vapautensa ja voi tehdä isokokoisia teoksia. Vaihteleva luonto on tärkeä ja vaikuttaa alitajuntaan, Markkanen kuvailee.

Luontoaihe inspiroi Markkasta tuomaan näyttelyyn kollaasin, joka muodostuu muun muassa kymmenistä erilaisista siemenpusseista.

Hattulalaisten vuoro heinäkuussa

Konneveden taitajien näyttelyn avajaisissa keskiviikkona nähtiin Ilkka Marjasen performanssitaidetta. Marjanen on itse asiassa yhdistävä lenkki Hattulan ja Konneveden taiteilijoiden välillä.

Hattulassa kirjastonhoitajana työskentelevä Marjanen on kotoisin Konnevedeltä.

– Olen ollut sieltä pois jo kaksikymmentä vuotta, mutta olen silti pyörinyt sikäläisten taiteilijoiden kanssa, Marjanen kertoo.

Seuraava yhteistyökuvio hattulalaisten ja konnevetisten välillä on hattulalaisten taiteilijoiden näyttely heinäkuussa Konnevesi-päivien yhteydessä. (HäSa)

Lempiluonto-näyttely Nuorisotalon vintillä (Parolantie 53, Parola) 28. kesäkuuta asti.

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic