Kanta-Häme

Taikasanat ovat käsienpesu ja kylmäketju

Hellepäivät ovat ongelmallisia elintarvikkeiden säilymiselle.

Hämeenlinnan kaupungin terveystarkastaja Pirjo Suominen huomauttaa, että kesällä ongelmia aiheuttavat esimerkiksi tuoreen kalan ja majoneesipohjaisten tuotteiden säilytys.

– Jos vaikka majoneesipitoista salaattia tekee ison satsin, siitä kannattaa ottaa pöytään tarjolle vain pieni erä ja pitää loput jääkaapissa. Näin koko salaattikulhollinen ei pääse lämpenemään.

Muissakaan kylmäsäilytystä vaativissa tuotteissa kylmäketju ei saa katketa.

Suominen kehottaa varaamaan lämpimän päivän kauppareissulle mukaan kylmälaukun ja kylmäkalleja.

Kallejen paikka on ruokatavaroiden päällä, sillä kylmä siirtyy alaspäin.

Hämeenlinnalainen Miina Huovinen suuntasi poikansa Eelis Huovisen kanssa Apparan uimarannalle.

Kaksikko oli valinnut Hämeensaaren Citymarketista evääksi croissanteja, banaaneja, viinirypäleitä ja pähkinöitä.

Matkaan oli varattu kylmäpussi ja kylmäkalleja.

– Ei kävisi mielessä ottaa rantaevääksi vaikka jogurttia, Miina Huovinen pohtii.

Auli Kuisman ostoskoriin päätyi pakastevihanneksia. Kuismalla on yksinkertainen tapa huolehtia kylmäketjusta.

– Täältä on vain puoli kilometriä kotiin. Sitten nämä päätyvät lautaselle.

Myös mökkiolosuhteissa pitää muistaa puhdistaa ruoanlaitto- ja ruokailuvälineet.

– Ei riitä, että vain huuhtelee astiat vedellä, vaan kaikki pitää tiskata kunnolla, Suominen huomauttaa.

Esimerkiksi broilerin käsittelyssä on tärkeää muistaa, että raakaa ja kypsää liha ei saa käsitellä samoilla välineillä.

Jos raa’an broilerin laittaa grilliin pihdeillä, kypsä broileri otetaan pois grillistä puhtailla pihdeillä. Lihaa ei myöskään saa laittaa samaan astiaan, jossa se oli raakana.

Vatsatautia aiheuttavan noroviruksen torjunnassa käsihygienia on tärkeässä asemassa. Jos vatsatauti on iskenyt, ahkeralla käsien pesemisellä taudin leviämisen riski vähenee.

Käsienpesukaan ei tarkoita vain käsien huuhtaisua, vaan kunnon pesemistä.

– Alkukesällä ruotsinlaivoja vaivannut norovirus johtui nimenomaan huonosta käsihygieniasta, Suominen toteaa.

Hän suosittelee jääkaapin lämpötilan tarkistamista lämpömittarilla.

– Lämpömittari ei paljoa maksa. Sillä saa varmistettua, että jääkaappi on riittävän kylmä. Käsituntumalla tarkastelu ei riitä.

Jos jääkaappiin laittaa paljon juomia viilenemään, se saattaa laskea kaapin lämpötilaa paljonkin. Suominen huomauttaa, että juomat kannattaakin mökkiolosuhteissa upottaa viilenemään veteen tai viedä ne kellariin.

– Maalaisjärjen käyttö on sallittua ruoka-asioissa. Kun on lämmintä, huolehditaan kylmäsäilytyksestä erityisen tarkkaan.

Päivän lehti

6.6.2020