Kanta-Häme

Taike lähtee Verkatehtaalta

Taiteen edistämiskeskus (Taike) lakkauttaa Hämeenlinnan toimipisteensä ensi vuoden alusta.

Verkatehtaalla sijaitsevista toimitiloista luovutaan huhtikuun 2015 alkuun mennessä, mutta alueen läänintaiteilijoille sekä alueelliselle taidetoimikunnalle etsitään uudet työskentelytilat.

Hämeenlinnan toimipisteen lisäksi Taike lakkauttaa ensi vuoden alusta myös Mikkelin toimipisteen.

Päätökset liittyvät Taiteen edistämiskeskuksen yt-neuvotteluihin, jotka päättyivät perjantaina.

Viraston hallintohenkilöstöstä vähennetään valtakunnallisesti kaiken kaikkiaan seitsemän henkilöä. Irtisanottavia on kolme. Neljän virkasuhde päättyy muuten tämän ja ensi vuoden aikana.

Lakisääteiset …palvelut Kouvolasta

Hämeen sivutoimipisteen tehtävät hoidetaan jatkossa Kouvolassa, joka on ollut Kaakkois-Suomen ja Hämeen aluetoimipisteen pääpaikka jo reilun vuoden verran.

Entinen Hämeen taidetoimikunta Hämeenlinnassa muuttui valtion taidehallinnon uudistuksen myötä sivutoimipisteeksi ja menetti samalla oman pääsihteerin pestinsä.

Hämeenlinnan sivutoimipisteessä on ollut läänintaiteilijoiden lisäksi yksi päätoiminen työntekijä. Aluetoimipisteen päällikkönä työskentelevän erityisasiantuntijan toimipaikka on tähänkin asti ollut Kouvola.

Taiteen edistämiskeskuksen johtaja Minna Sirnö toteaa, että sivutoimipisteiden lakkauttamiseen voi liittyä myös virkatehtävien siirtoja. Yksittäisten työntekijöiden tilanteesta hän ei kuitenkaan voi lausua mitään.

– Joka tapauksessa varmistetaan, että taiteen kehittämistehtävät, apurahojen jaot ja muut lakisääteiset tehtävät tulevat hoidetuiksi Hämeen alueella, vaikkakin Kouvolasta käsin, hän sanoo.

Huoli Hämeen …taiteesta

Hämeen alueellisen taidetoimikunnan puheenjohtaja Anne Tamminen on järkyttynyt lakkauttamispäätöksestä.

– Kuka pitää tämän alueen puolia. Kouvola on aika kaukana, hän sanoo.

– Suunta on ollut alaspäin siitä lähtien kun Häme yhdistettiin Kaakkois-Suomen kanssa. Kuinka tehokasta läänintaiteilijoidenkaan toiminta on, jos Taikella ei ole Hämeessä omaa tukikohtaa, hän pohtii.

Taiken henkilökunnan työsuojeluvaltuutettuna yt-neuvotteluihin osallistunut erityisasiantuntija Henri Terho Turusta jakaa kuvataiteilija Anne Tammisen huolen.

– Ei toimipisteen lakkauttaminen ainakaan paranna läänintaiteilijoiden työskentelymahdollisuuksia, hän sanoo.

Terho on työskennellyt aiemmin vuoden verran myös Taiken Hämeenlinnan toimipisteessä ja suree hyvän ja toimivan toimiston sulkemista.

– Aiemmin jokaisella taidetoimikunnalla on ollut oma, alueen asiat tunteva toimisto. Tästä eteenpäin virkamiehet ovat muualta. He eivät voi olla ihan niin hyvin perillä paikallisista asioista, hän sanoo.

Taiteilijoita tavataan …marraskuussa

Minna Sirnö korostaa, että esimerkiksi apurahojen haku on muuttunut nykyään lähes kokonaan sähköiseksi. Palvelu pelaa ilman toimistoakin. Läänintaiteilijoiden työpisteistä hän lupaa neuvoteltavan yksilöllisesti.

Hämeen taiteilijoille ja taidetoimikuntien jäsenille Taiteen edistämiskeskus lupaa järjestää syksyn aikana kaksi keskustelu- ja kuulemistilaisuutta. Toinen on Lahdessa, toinen Hämeenlinnassa.

Yt-neuvottelujen syynä olivat viraston toimintamäärärahan leikkaukset, jotka ovat vieneet toimintamenoista viidessä vuodessa yli 17 prosenttia. Tämän vuoden säästötavoite oli reilut 400 000 euroa. (HäSa)

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic