Kanta-Häme

Taikuriksi kantapään kautta

Kun Sini Kaleva, 22, kiinnostui taikuudesta ja halusi opetella taikuriksi, hän törmäsi miestaikureiden muuriin, joka salaisen veljeskunnan tavoin oli aluksi paitsi noteeraamatta häntä, myös varjeli taikojaan kuin aarretta.

Tiedon hankinta ja itsensä kehittäminen naisena oli vaikeaa, kun ei ollut tukiverkostoa.

– Aluksi oli hankala päästä piireihin mukaan. Oli vähän sellainen asenne, että se on nainen, mitä sekin muka tietää mistään. Jollain nuorella sällillä, joka juuri ja juuri osaa korttipakasta perusteet, oli paljon lämpimämpi vastaanotto. Lisäksi temput pidettiin ammattisalaisuuksina.

– Kun vain sitkeästi kävin Helsingissä sunnuntaitapaamisissa, miestaikurit alkoivat uskoa, että olen oikeasti kiinnostunut, enkä ole vain urkkimassa salaisuuksia. Nyt, kun olen ollut kisoissa ja saanut naamaani tutuksi, verkosto alkaa avautua. Kantapään kautta piti oppia, Kaleva hymyilee.

Esiintymishaluinen poikatyttö

Vahvan mentorin Sini Kaleva sai toisesta hämeenlinnalaisesta, taikuri Martti Sirénistä, jonka huomion Kaleva sai tekemällä tälle kerran pikkujouluissa epätavallisen korttitempun.

– Hän on opettanut temppuja ja antanut kirjapinoja ja dvd-kasoja ja sanonut, että siinä, opettele! Kaleva kertoo.

Taikuudesta Kaleva kiinnostui jo ala-asteen loppuvaiheilla, kun Parolan kirjastossa sattui käsiin taikuri Solmu Mäkelän kirja, jonka temppuja hän rupesi opettelemaan.

– Olen aina ollut esiintymishaluinen poikatyttö. Taikuus oli asia, jota kukaan muu lähipiirissä ei osannut.

Kaleva tekee pääasiassa korttitemppuja sekä kuppi-pallo-temppuja, kuten myös taikuutta naruilla tai päivittäisillä esineillä tulitikuista kolikkoihin.

– Teknisesti en ole samaa tasoa kuin moni muu nuori, mutta esitykseni perustuvat aina tarinaan tai teemaan. Esityksessä on jokin punainen lanka, joka jää katsojien mieleen paljon paremmin kuin jotkin yksittäiset korttien vääntelyt.

Keskiaikaharrastus toi aviomiehen

Alussa Sini Kaleva käytti harjoitteluun 5–6 tuntia päivässä, tätä nykyä pari tuntia.

– Temppujen hioutuminen kestää kuitenkin vuosia, hän huomauttaa.

Yleisönä ja avustajana harjoitellessa toimii aviomies Jaakko Kaleva, joka on Sini Kalevan tapaan keskiaikaharrastaja ja kuuluu Faravidin sudet -nimiseen viikinkitaisteluryhmään.

– Nyt mies tietää jo tempuista liian paljon, Sini Kaleva hymähtää.

Miehensä hän tapasi 2010 Raaseporin keskiaikaisilla markkinoilla, ja tämän vuoden elokuussa tanssitut häätkin olivat keskiaikateemaiset.

– Keskiaikaharrastuksen kautta olen tutustunut taikuuden historiaan. Olen tutkinut, minkä tyyppisiä temppuja silloin on tehty.

Hämeen Keskiaikamarkkinoilla Kaleva on esiintynyt kolme kertaa korttihuijarina, mutta hän aikoo nyt muuttaa hahmonsa noidaksi.

Sairaanhoitajaopinnot kesken

Sini Kaleva käy keikoilla pääasiassa ravintoloissa, pikkujouluissa ja syntymäpäiväjuhlissa.

Sivutoimisen keikkailun hän aloitti 2009. Meneillään ovat sairaanhoitajaopinnot, ja hän työskentelee myös uimavalvojana Aulangon kylpylässä.

Kaleva on kilpaillutkin ravintolataikuudessa. Marraskuun alussa järjestetyissä kisoissa hän oli ainoa naisosallistuja, ja tuli 14 kisaajasta karsintojen parhaaksi ja finaalissa viidenneksi.

Taikureiden isoimmassa kohtaamis- ja kouluttautumistapahtumassa Taikapäivillä hän on vakituinen kävijä – pääsiäisenä Kouvolassa järjestettävät Taikapäivät ovat hänelle jo viidennet.

Aktiivisia naistaikureita on Suomessa vain kymmenkunta, joista puhutuin on tällä hetkellä Linnan juhlien jatkoilla Ilkka Kanervan hypnotisoinut mentalisti Noora Karma.

– En välttämättä olisi tehnyt sellaista temppua tällaisessa tilaisuudessa, Sini Kaleva toteaa. (HäSa)

Mainos