Kanta-Häme

Taimet maahan ja ylimääräiset vaihtoon - Hämeen puutarhaseura järjestää lauantaina vaihtotorin

Hämeen puutarhaseura ja Etelä-Hämeen martat järjestävät Puutarhassa vihertää -tapahtuman torilla.
Hely Suni (vas.) ja Raisa Laakso ihastelivat helmipihlajaa Sunien pihassa. Kylmät yöt ovat hidastaneet monien kasvien vauhtiin pääsyä tänä keväänä. Kuva: Esko Tuovinen
Hely Suni (vas.) ja Raisa Laakso ihastelivat helmipihlajaa Sunien pihassa. Kylmät yöt ovat hidastaneet monien kasvien vauhtiin pääsyä tänä keväänä. Kuva: Esko Tuovinen

Hely Suni ja Raisa Laakso malttavat hädin tuskin pysähtyä, kun he tutkivat kevään etenemistä Sunin Janakkalan Rastilantien varressa sijaitsevan omakotitalon pihapiirissä.

– Yöt ovat olleet pitkään tosi kylmiä, vaikka päivällä olisi lämmintäkin. Siksi osa kasveista ei ole vielä päässyt vauhtiin, eikä ulos ole uskaltanut istuttaa oikein mitään, Suni sanoo.

Tutkittavaa riittää silti, sillä Hely ja hänen miehensä Timo Suni ovat parinkymmenen vuoden aikana muokanneet puutarhatilasta monipuolisen koristekasvien ja -puiden keitaan.

Perunamaa tehnyt tilaa muille

Pihan perunamaa on kutistunut vuosi vuodelta ja tehnyt tilaa sipulikukille, perennoille, puille ja pensaille. Erillisiä kukkapenkkejä on lisäksi eri puolilla aurinkoista tonttia.

– Olen kokeillut kasvattaa kaikenlaista. Osa menestyy ja osa osoittautuu epäonnistuneeksi kokeiluksi. Sitten kokeillaan taas jotain muuta, Hely Suni nauraa.

Hän ja Raisa Laakso kuuluvat molemmat Hämeen puutarhaseuraan, joka täyttää tänä vuonna 100 vuotta. Alunperin seuran perustivat puutarha-alan ammattilaiset, jotka muun muassa sopivat kokouksissa yhteisestä hinnoittelusta.

– Sellainen ei taitaisi enää käydä päinsä. 1970- ja 1980-luvulla jäseniksi alettiin ottaa myös harrastajia, ja sellaisia mekin olemme, Suni ja Laakso kertovat.

Satavuotias puutarhaseura juhlii

Seuran varsinaista juhlaa vietetään elokuussa, mutta tulevana lauantaina Hämeen puutarhaseura järjestää yhdessä Etelä-Hämeen marttojen kanssa puutarhatapahtuman Hämeenlinnan torilla.

Puutarhassa vihertää -tapahtumassa on tarjolla tietoa ja opastusta sekä esimerkiksi ideoita puutarhajuhliin. Varsinaiseksi vetonaulaksi naiset toivovat kuitenkin taimitoria, jossa on mahdollista ostaa ja myydä sekä vaihtaa taimia.

– Kuka vaan voi tuoda taimia, joko siemenestä kylvettyjä tai vaikkapa puutarhasta kaivettuja. Lehtokotilot eivät haittaa, sillä niitä on tällä seudulla joka paikassa, Hely Suni kannustaa.

Ainakin osa Hely Sunin kylvämien kukkien taimista päätyy taimienvaihtotapahtumaan Hämeenlinnan torille. Kuva: Esko Tuovinen
Ainakin osa Hely Sunin kylvämien kukkien taimista päätyy taimienvaihtotapahtumaan Hämeenlinnan torille. Kuva: Esko Tuovinen

Hämeenlinnassa ei Sunin ja Laakson tietojen mukaan ole järjestetty taimienvaihtotoria, mutta esimerkiksi Tervakoskella martat järjestivät vastaavan tilaisuuden. Siitä saatiin hyvät kokemukset.

Tarkoitus on, että Hämeenlinnassa tapahtumasta tehtäisiin jokavuotinen.

Puutarhaseura järjestää vuosittain retkiä ja muun muassa luentotilaisuuksia.

– Käymme tutustumassa puutarhoihin ja joskus retkiä tehdään myös yksityispihoihin, naiset kertovat.

– Tänä vuonna teemme poikkeuksellisesti ulkomaanmatkan Latviaan Riikaan. Siellä on upeita näytepuutarhoja, joihin tutustumme, Hely Suni kertoo.

Elokuussa 100 vuotta juhlitaan istuttamalla juhlapuu. Lajiksi on valittu hevoskastanja, mutta istutuspaikkaa ei ole vielä lyöty lukkoon.

Taimia saa vaihtamalla

Sunit ovat osallistuneet jo useana vuonna Avoimet puutarhat -tapahtumaan, ja se on suunnitelmissa tänäkin vuonna.

Heidän pihassaan on paljon nähtävää, kukkapenkkien ja puuryhmien lisäksi myös kasvihuone. Siellä on nyt runsaasti taimia ja myös ulospääsyä odottavia talvehtineita kukkia, kuten pelargoneja.

Hely Sunin kasvihuoneessa viihtyvät muun muassa kirjavalehtiset pelargonit. Kuva: Esko Tuovinen
Hely Sunin kasvihuoneessa viihtyvät muun muassa kirjavalehtiset pelargonit. Kuva: Esko Tuovinen

Raisa Laakso ei suunnittele avaavansa omaa puutarhaansa vieraille, mutta puuhaa riittää omaksi iloksi. Hän asuu Kukostensyrjässä ja luonnehtii omaa pihaansa keräilypuutarhaksi.

– Olen saanut paljon kasveja muilta harrastajilta vaihtamalla, esimerkiksi juuri Helyltä. Taimitorille tuon ainakin väärään paikkaan siementäneitä kasveja, hän lupaa.

Hely Suni on kylvänyt laatikkokaupalla kukkien siemeniä, ja ainakin puolet koulituista taimista hän ottaa mukaansa torille. Lisäksi hän jakaa joitakin perennoja ja tuo niitäkin torille.

Puutarhasta riittää iloa

Hely Suni on maatalon tytär Pusulasta. Hän muutti kuitenkin tätinsä luokse Karkkilaan ja kävi siellä koulunsa.

– Sisarukseni joutuivat pienestä pitäen töihin pellolle, kun taas minä en. Siitä onkin kuulunut naljailua, kun minä touhuan nyt puutarhassa ja sisarukset taisivat saada annoksen täyteen jo lapsina, Suni sanoo.

Raisa Laakso kertoo olleensa kiinnostunut puutarhanhoidosta lapsesta saakka.

Hän on Hely Sunin tapaan maatalon tyttö, kotoisin Torniosta. Lapsuudenkodissa oli iso hyötykasvimaa, mutta muuten puutarhanhoitoa ei harrastettu.

– Heti, kun sain pienen maapläntin, pääsin vauhtiin. Kukostensyrjässä olen asunut nyt 25 vuotta, ja eläkkeellä on aikaa touhuta puutarhassa, Laakso kertoo. HÄSA

 

Puutarhassa vihertää

Hämeen Puutarhaseura ja Etelä-Hämeen martat järjestävät lauantaina 25. toukokuuta Puutarhassa vihertää -tapahtuman Hämeenlinnan torilla.

Tilaisuus on osa Mahdollisuuksien tori -tapahtumia ja samalla myös avataan torin kesäkausi.

Ohjelmaa on kello 10-14, mutta paikalla ollaan kello 7 alkaen.

Tarjolla on osallistujien omista puutarhoista tuomia taimia, ja kuka tahansa voi tuoda omia taimiaan vaihdettavaksi torille.

Martat neuvovat lapsia taimien istutuksessa. Paikalle tulee puutarhuri Timo Koskinen.

Vaihtopiste on torin ylälaidassa Raatihuoneenkadun puolella.

Siivouspäivä

25.5. järjestetään myös muun muassa Siivouspäivä-kierrätyskarnevaali, jolloin kävelykatu Reskalle voi pystyttää kirppispöydän.

Lisätietoa ja ilmoittautumiset www.siivouspaiva.com.

 

Päivän lehti

20.1.2020