Kanta-Häme

Taistelu Karan koulusta kuumensi taas tunteita

Karan koululaisten vanhemmat pelkäävät, että koulun ovet suljetaan ensi kesänä ja lapset joutuvat keskelle Ryttylän koulun remonttityömaata.

Kouluasiat nousivat Eskon koulussa pidetyn Hausjärven kunnan jokasyksyisen tiedotustilaisuuden teemaksi. Karan tilanteen ohella ihmeteltiin uudenuutukaisen Hikiän Eskon koulun tilanpuutetta.

Hausjärven kunnanjohtaja Päivi Terävä, sivistystoimenjohtaja Markku Torttila ja tekninen johtaja Paavo Vuori joutuivat torstai-iltana vastaamaan Karan koulun kohtaloa tivaaville kuntalaisille, että koulun kohtalo on yhä auki.

– Kunnanvaltuusto päätti elokuussa poistaa kunnan säästöohjelmasta Karan koulun lakkauttamisen ensi vuonna. Samalla valtuusto edellytti tarkkoja laskelmia lakkautuksen säästöistä talousarvion laatimista varten, muistutti Päivi Terävä.

Raivostuneet vanhemmat syyttivät päättäjiä jatkuvasta vekslaamisesta. Koulu poistettiin säästölistalta, mutta nyt se on pulpahtanut jälleen esiin.

Karasta päätetään joulukuussa

– Kunnanvaltuutetut puivat tällä viikolla tiistaina talousarvioseminaarissaan talousarviota, mutta investoinnit jouduttiin aikapulan vuoksi siirtämään ensi viikon tiistain iltakouluun, Päivi Terävä kertoo.

Talousarviokokouksen yhteydessä kunnanvaltuusto punnitsee, onko Karan koulun lakkautuksen aikaistaminen tarpeen vai ei.

Vanhemmat muistuttivat, että kunnanvaltuusto on aikanaan sitonut Karan koulun lakkautuksen Ryttylän koulun valmistumiseen. He ihmettelivät, eivätkö päätökset pidä.

Jos oppilaat siirretään Karan koulusta Ryttylään, he joutuvat kouluun, jossa liikuntasali on revitty maan tasalle ja koulua käydään parakissa. Olosuhteet ovat huonommat kuin Karan nykyisessä koulurakennuksessa.

Puheenvuorot olivat kortilla

– Kuntalaisia on huijattu. Taas on vedetty matto alta. On tehty Karan koulun lakkautuksesta suunnitelmia B pöytälaatikkoon, josta ne voi nopeasti vetää päätettäväksi ilman kuntalaisten vaikutusmahdollisuuksia!

Ryttyläläisen Auli Pullin tarkoitus oli ladella nämä mielipiteensä tiukasti virkamiehille.

Hän ei saanut kuntalaisillassa puheenvuoroa. Niitä ei riittänyt valtuutetuille vaan vain kuntalaisille. Varavaltuutettu Auli Pulli ihmetteli jälkikäteen, että jollei valtuutettu olekaan kuntalainen niin varavaltuutetun kuitenkin pitäisi olla.

Eskon koulu jäi pieneksi

Vaikka Eskon koulu on vasta muutaman vuoden vanha, se on jo liian pieni. Kuru, Nyry, osa Puujaata, Hikiä ja Kirkonkylä kuuluvat oppilaaksiottoalueeseen. Osa alueen oppilaista joudutaan jo kuljettamaan muihin kouluihin.

– Meillä on viisi lasta, joista neljä mahtui tänne, mutta nyt viides joutuukin jonnekin muualle. Olisi kohtuullista, että järjestelyistä kerrottaisiin hyvissä ajoin perheille, vaati yksi nuori äiti.

Sivistystoimenjohtaja Markku Torttila myönsi, että jopa Hikiän Jaakkolanharjun uudelta asuinalueelta yhden perheen lapset eivät mahtuneet Eskon kouluun.

– Monnin koulussa on hyvin tilaa ja sitä käytetään jatkossa, Torttila totesi.

Kuntalaisillassa olleet noin 50 kuntalaista nostivat esiin myös nuorison vaikutusmahdollisuudet, perusturvatoimen perhetyön, kevyen liikenteen väylät Savelantielle Oittiin ja Monnin kunnallistekniikan. (HäSa)

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic