fbpx
Kanta-Häme

Taisto Vuorinen oli yli 50 vuotta ruokakauppiaana

Riihimäkeläisille tuttu K-kauppiaspari Taisto ja Hely Vuorinen lopettaa kauppiasuransa. He ovat myyneet vajaan 1 500 neliön kauppakiinteistönsä Keskolle, joka etsii K-supermarketille uuden kauppiaan.

Vuoriset perustivat ensimmäisen kauppansa Riihimäelle 2. huhtikuuta vuonna 1964. Taisto Vuorinen, joka täyttää kohta 76 vuotta, on siten toiminut yli 50 vuotta K-kauppiaana.

– Olisin jatkanut, mutta olen sairaskohtauksen jälkeen ollut toipilaana, hän sanoo.

Uuden kauppiaan pitäisi ottaa kauppapaikka vastaan ensi vuoden alussa. Vuoristen Vuorinen & Vuorinen -yritys jatkaa siihen asti kaupankäyntiä. Yhtiön toimitusjohtajan toimii Vuoristen tytär Pirjo Oksa.

Vuorisilla oli parhaimmillaan kolme K-kauppaa Riihimäellä. He toimivat Riihimäen keskustassa CM-tavaratalon kauppiaina vuoteen 1999. Tuolloin he rakensivat nykyisen kauppakiinteistönsä.

– Meille tarjottiin uuden Citymarketin ruokakauppiaan paikkaa. Totesimme, että emme enää lähde isoon kauppaan kauppiaiksi ja lähdimme tekemään tätä, Taisto Vuorinen kertoo.

Vuoristen yli 50-vuotinen kauppiasura K-supermarketin kokoisissa kaupoissa on lähes ainutlaatuinen.

– K-kauppiaana toimitaan keskimäärin 20-25 vuotta. Maaseudulla on kyläkauppiaita, joille kauppiaana toiminen on elämäntapa. Näin pitkä ura tämän kaltaisissa kaupoissa on harvinaista, Timo Huurtola sanoo.

Huurtola on työskennellyt kymmeniä vuosia Keskossa eri tehtävissä. Viimeksi hän oli Uudenmaan alueen aluejohtajana. Hän ei tiedä yhtään Vuorisen kaltaista kauppiasta K-ryhmässä.

Vuoristen ja Keskon välisessä kiinteistökaupassa Huurtola toimi Vuoristen asiamiehenä.

– Sikäli koko aloite kauppaan lähti Vuorisista, että Taisto Vuorinen otti minuun yhteyttä, Huurtola kertoo.

K-supermarket Vuorinen työllistää 26 työntekijää. Myynniltään ja henkilöstöltään myymälä on keskikokoinen K-supermarket.

Vuoristen kauppiasuran pitkäjänteisyydestä kertoo, että yksi työntekijöistä on työskennellyt kaupassa yli 30 vuotta. Hyvin pitkän kauppiasuran päättyminen on tunteikas myös työntekijöille.

Vuoriset halusivat nimenomaan myydä kiinteistönsä Keskolle ja varmistaa kaupan tulevaisuuden.

– Täytyyhän minullakin olla kauppa, jossa käydä, Taisto Vuorinen laskee leikkiä.

Keskon Uudenmaan alueen nykyinen aluejohtaja Timo Heikkilä pitää tärkeänä, että kaupasta päästiin nopeasti yhteisymmärrykseen. Kesko sai kiinteistön omistukseensa ja K-supermarketin toiminta jatkuu.

– K-supermarketit muodostavat meidän tärkeimmän ketjumme. Niiden määrää oli tarkoitus kasvattaa 30:llä, mutta Lähikauppa-ketjun ostaminen voi muuttaa tilanteen, Heikkilä sanoo.

Kesko omistaa yli 90 prosenttia ryhmän myymäläkiinteistöistä. Ryhmän on helpompi varmistaa kaupan jatkuminen, kun tilat ovat sen omassa omistuksessa.

Heikkilä kertoo, että Kesko on jo ottanut yhteyttä henkilöihin, jotka ovat mahdollisia K-supermarketin uusiksi kauppiaiksi. Hän uskoo, että uudesta kauppiaasta syntyy nopeasti päätös.

– Kauppiaalla on loistavat mahdollisuudet räätälöidä valikoimia ja toimintaa. Samalla tulevat voimaan uudet aukioloajat.

Suomessa K-ryhmässä ruokakaupasta vastaavat aina yksityiset K-kauppiaat. Keskolla on noin 1 200 K-kauppiasta, joista noin 900 on ruokakauppiaita. HäSa

Menot