Kanta-Häme

Taiteen nyyttikestit yön sametissa

Taiteelliset nyyttikestit tiedossa!

Viime vuonna loppuneen Kirjan aika -festivaalin tuhkasta ja vanhasta hämeenlinnalaisperinteestä nousee elokuun lopussa Taiteiden yö, johon tuovat omat eväänsä muun muassa Verkatehdas, kirjasto, historiallinen museo, taidemuseo, Galleria Kone ja Hämeenlinnan teatteri.

Kaikki mukaan lähteneet ottavat tapahtumaan osaa haluamallaan tavalla. Isoa, yhteistä budjettia ei ole, vaan kaikki järjestävät omat tapahtumansa. Verkatehdas käyttää järjestelyihin 4 000–5 000 euroa, muut vähemmän. Ohjelma on pääosin maksutonta.

Tarkoitus on, että Hämeen linnan, kirjaston ja Verkatehtaan väliset puistoalueetkin elävät elokuun 30. päivän iltana ja yönä. Musiikki soi ja taide räiskyy.

– Elokuun lopussa on samettinen ilma, lämmin tuuli etelästä, ei sadetta, maalailee – ja ilmeisesti tilaa – Verkatehtaan toimitusjohtaja Jouko Astor.

Taiteiden yö ei ole hämeenlinnalaisittain uusi keksintö, mutta edellisen järjestämisestä on hurahtanut vuosia.

– Nyt yötapahtumalle tuntui olevan sosiaalinen tilaus, Astor sanoo.

Novelleja luetaan ja kirjoitetaan

Tapahtuman ohjelma tarkentuu kesän aikana ja julkistetaan valmiina elokuun alussa. Suurin ponnistus on yhtä kaikki Verkatehtaan ja kirjaston moniohjelmanumeroinen Kirjan yö, joka Astorin sanojen mukaan ”kantaa Kirjan ajan perintöä”.

Kirjan yö näkyy ja kuuluu Verkatehtaalla alkuillasta puolenyön paremmalle puolelle ja kirjastolla iltapäivästä myöhään iltaan.

Kirjastonhoitaja Sini Kiukaan ja kirjallisuuden läänintaiteilijan Päivi Haanpään suunnittelema tapahtuma nostaa esiin ennen kaikkea novelleja, joiden teemavuosi parhaillaan on.

Paitsi että novelleista keskustellaan, niitä myös kirjoitetaan. Kirjailijat Jyrki Vainonen ja Maritta Lintunen paitsi kertovat omasta kirjoittamisestaan, myös vetävät Novelliklinikan, jonka järjestää Nuoren voiman liitto.

Kirjan ajan tapaan kirjoista myös keskustellaan Vanaja-salissa. Keskustelemaan saapuvat muiden muassa Märta Tikkanen ja Jörn Donner. Kolmessa istunnossa puhutaan kivusta, sanasta ja historiasta.

Pääkirjastossa painopiste on esitysten lisäksi yleisön omassa osallistumisessa. Avoimeen mikkiin pääsee muun muassa lausumaan omaa runotuotantoaan. Kirjastossa vedetään myös murhamysteeri.

– Avointa mikkiä ei ole kokeiltu ennen kirjastossa. Odotamme, että se oikein riistetään, nauraa kirjastotoimenjohtaja Inkeri Jurvanen.

Nuorisopalkinto ja pimeitä kierroksia

Esimerkiksi museoissa ja Arxissa riittää vipinää Taiteiden yönä. Arx järjestää nuorten kykykilpailun ja jakaa ensimmäistä kertaa 500 euron nuorisopalkinnon nuorelle kulttuurin järjestäjälle.

Hämeen linnassa syödään keskiaikaisesti ja hiivitään opastetuilla kierroksilla taskulamppujen valossa. Historiallisessa museossa puolestaan pidetään teemaopastus ja esitetään teatteria.

Taidemuseossa lauletaan yhteislauluja, ja Galleria Kone aikoo yhdistää kirjallisuutta ja kuvataidetta tavalla, jota Sirpa Taulu kieltäytyy vielä paljastamasta.

Pyöräverstas suunnittelee taideohjelmaa ja yöpyöräilyä, ja Hämeenlinnan teatteri päästää yleisön harjoituksiinsa.

Innostusta siis riittää. Olisiko tästä saman tien monivuotiseksi puristukseksi?

– Kirjan yötä ainakin jatketaan. Olisi kauhean kiva, jos Taiteiden yökin jatkuisi. Olisi myös hauskaa, jos joku innostuisi ottamaan ensi vuonna vetovastuun, Astor sanoo.

– Kirjasto voi hyvin ottaa Kirjan yön vastuulleen. Jatko riippuu tietysti siitä, että henkilökuntaa ja inspiraatiota riittää, Inkeri Jurvanen kommentoi. (HäSa)

Taiteiden yö Hämeenlinnassa 30. elokuuta eri puolilla kaupunkia.

Päivän lehti

20.10.2020

Fingerpori

comic