Kanta-Häme

Taiteiden yö on imaissut kaupunkilaiset

Toista kertaa järjestettävä Taiteiden yö laajenee koko keskustaan.

Tuotantokoordinaattori Laura Yrjö-Koskisen mukaan tapahtuma on vakiinnuttanut paikkansa kaupungissa.

– Viime vuoden yhteistyökumppanit ovat edelleen mukana, mutta olemme saaneet lisäksi paljon pieniä ja rohkeita toimijoita mukaan. Kun viime vuonna oltiin Linnanniemen ja Verkatehtaan alueella, nyt tapahtumia on koko keskustassa, kertoo Yrjö-Koskinen.

Kirjan yötä suunnitelleen ja organisoineen Päivi Haanpään mukaan on hienoa, että Kirjan yön kanssa samaan aikaan on Taiteiden yö.

– Ei tässä ole mitään mustasukkaisuutta. Näin saamme satunnaisia kävijöitä ja ehkäpä uudenlaista yleisöä. On hienoa, että kulttuuri ja taide ovat keskiössä koko kaupungilla. Vieläpä, kun kirjallisuus on edustettuna hyvin.

Valoisa tulevaisuus

Taiteiden yön idea on ”ilmaista ja saavutettavaa”. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että kaikki tapahtumat ovat kaupunkilaisille maksuttomia ja helposti lähestyttäviä.

Kulttuuri näkyy paitsi kadulla myös erilaisissa työpajoissa ja kahviloissa. Vahvasti tapahtumassa ovat mukana pääkirjasto ja Hämeen linna, joilla on omaa ohjelmaa koko Tapahtumien yön ajan.

Järjestäjiä ilahduttaa taiteen monimuotoisuus ja kynnyksettömyys. Mukana on niin pieniä harrastajaporukoita, mutta myös oman alansa huippuammattilaisia.

– Kirjan ajan pohjalta meillä on ollut turvallinen pohja rakentaa tapahtumaa. Tulevaisuus näyttää oikein valoisalta, arvioi Yrjö-Koskinen. (HäSa)

Raja-aitoja rikkomassa

Verkatehtaalla Tapahtumien yön aikana vietetään Kirjan yötä.
 
Sanataideohjaaja ja kirjoittaja Päivi Haanpää on koonnut kolmeen kirjallisuuskeskusteluun Suomen ykköskirjailijoita keskustelemaan muun muassa siitä, mikä rakentaa minuutta ja miten kaunokirjallisuus liittyy identiteetin käsitteeseen.
 
– Lupaan mahtavia kirjailijoita. Edesmenneessä Kirjan aika -tapahtumassa ilahdutti, ettei keskusteluissa ole kiire. Jatkamme samalla linjalla. Asian ääressä voidaan pysyä ihan rauhassa.
 
Haanpää uskoo rauhallisen keskustelun miellyttävän mukaan kutsuttuja kirjailijoita, joilla on kaikilla sanottavaa.
 
– Kirjailijat ovat tyytyväisiä, kun keskustelu on muutakin kuin oman kirjan markkinointia.
 
Harvinaista herkkua on luvassa heti ensimmäisessä keskustelussa, jossa kirjailijat Tommi Melender ja Antti Nylén puhuvat esseestä lajina ja sen mahdollisuuksista ja rajoista.
 
Toisessa keskustelussa etsitään omaa itseä. Kirjailijat Joel Haahtela ja Riina Katajavuori pohtivat mikä rakentaa minuutta, voiko ihminen olla hukassa itseltään.
 
Kolmas keskustelu on jatkoa toiselle. Siinä kirjailijat Sirpa Kähkönen ja Aki Ollikainen nostavat pohdintaan, millaisiin ryhmiin ihminen haluaa kuulua ja miten erilaiset ryhmät näkyvät kirjallisuudessa.
 
Kaikilla keskusteluilla on oma puheenjohtaja. Ensimmäistä johtaa kirjailija ja kustantaja Ville Hytönen, toista Päivi Haanpää ja kolmatta kirjailija ja toimittaja Terhi Rannela.
 
Kirjat ovat läsnä myös konkreettisesti. Kirjan yön ajaksi Verkatehtaan Lasipiha muuttuu kirjabasaariksi, missä on tällä kertaa myyjinä paitsi kirjakauppoja myös paikallisia antikvariaatteja.
 
Runot soivat
 
Kirjan yö huipentuu Local Poets -konserttiin Vanaja-salissa.
 
Idea konserttiin lähti jo vuosia sitten, kun Johannes Ojansuu pyysi Antti Parankoa säveltämään Hilja Mörsärin syntymäpäiville Mörsärin kirjoittaman runon.
 
Laulu on pulpahdellut vuosien varrella esiin. Viimeksi kun Paranko oli esiintymässä hämeenlinnalaisille kirjailijoille, idea virisi taas.
 
– Tiesin Johanneksen lukevan paljon runoja ja pyysin häntä valitsemaan paikallisten runoilijoiden tekstejä.
 
Johannes Ojansuu tarttui ideaan ja alkoi rajata materiaalia.
 
– Tunnen Antin musiikkia, joten mietin, mitkä tekstit olisivat rytmitettävissä musiikiksi.
 
Ojansuu on kuullut muutaman kappaleen ja peukuttaa. Ojansuu naurahtaa, että lopputulos voisi helposti olla tavalla tai toisella kamala, sillä kyse on ihan uudesta tulkinnasta.
 
– Nyt puhutaan kulttuuriteosta, Ojansuu sanoo.
 
Hän uskoo, että runoilijoista tai heidän omaisistaan on myös mielenkiintoista nähdä, miten taide leikkaa. Kappaleissa on Veijo Meren, Hilja Mörsärin, Anne Hännisen ja jo edesmenneen Juhani Peltosen runoja.

 

Taiteiden yö perjantaina 29.8. Koko ohjelma: www.hmltaiteidenyo.fi

Menot