fbpx
Kanta-Häme

Taiteiden yö palasi kaupunkiin

Taiteiden yö heräsi Hämeenlinnassa henkiin lauantaina. Suisto-klubilla, Verkatehtaalla ja niiden välisellä pihalla oli tarjolla taidetta ja tunnelmaa.

– Entisaikaan taiteiden yöt olivat mahtavia tapahtumia. Tämä tuntuu hieman pienimuotoisemmalta, tapahtumassa vieraillut Hannu Räihä vertaili.

Punatiiliseinien reunustamalle suojaisalle aukiolle oli levittäytynyt myös kirpputorimyyjiä pöytineen. Irma Taivainen oli liittynyt joukkoon. Hänen mukaansa tapahtuma sujui loistavasti, kun sääkin suosi ja tunnelma oli kohdillaan.

– Olen unelmoinut tällaisesta tapahtumasta kymmenen vuotta, näitä pitäisi olla useammin. Se ei vaadi erityistä juhlapyhää, vaan voimme itse järjestää oman juhlamme, hän kannusti.

Mukaan olisi mahtunut useampikin

Niin kirpputorimyyjät kuin asiakkaatkin kaipailivat tapahtumaan lisää myyjiä.

Marja Sirkkola pohti, että ehkä ihmiset löytäisivät paikalle paremmin, jos tapahtuma olisi jokavuotinen. Itse hän tuki käsityöläisiä ostamalla sodanaikaisesta kenttäpostin kirjekuoresta tehdyn rahapussin.

– Tästä tulee minun kapakkapussukkani. Rahat tosin menivät tähän, joten mitenhän sen kapakan kanssa käy, hän naureskeli.

Trikkausryhmän esitys toimi vetonaulana

Verkatehtaalla esitetty Music for Martial Arts show oli yksi illan vetonauloista. Trikkausryhmä Uniton ja muusikko Antti Polamerin luotsaama näytös yhdisti tanssia, musiikkia, akrobatiaa ja taistelulajeja. Juuri tämän esityksen takia Kanerva ja Lauri Keskinen sekä Päivi Kuusisto olivat Taiteiden yöhön saapuneet.

– Halusimme nähdä Uniton ja varasimme liput lauantain esitykseen, jotta voimme käydä kahdessa tapahtumassa yhdellä kertaa, Kuusisto kertoi.

Esityksen alku tansseineen oli niin intensiivinen, ettei yleisö uskaltanut rikkoa tunnelmaa edes aplodein. Yleisö heräsi toden teolla vasta, kun tuli trikkaajien vuoro hypätä voltteja painovoimaa uhmaten.

Eri taiteen ja liikunnan lajit nivoutuivat yhteen, vaikkei esityksessä varsinaista juonellista tarinaa ollutkaan. Oli hienoa nähdä Verkatehtaan lavalla nuoria taitajia, joiden edustamat lajit harvemmin saavat loistaa parrasvaloissa.

Nukketeatteria piirtoheittimen avulla

Erikoiset taiteenlajit olivat näytteillä myös ulkoilmassa. Hannu Räisä houkutteli erityisesti lapsia varjonukkepajaan, jossa nukketeatteria tehtiin piirtoheittimen heijastuksien avulla.

Taiteiden yössä oli tarjolla myös graffitimaalausta, bongorumputyöpajoja ja lyhytelokuvia.

Suiston avoimesta ikkunasta pihamaalle kantautui myös musiikkia. Tuomas Ryhänen oli ryhtynyt Second Hand dj:iksi. Hän oli tuonut vinyylilevyjä, jotka sekä soivat että olivat myytävinä.

Arttu Lintula bongasi uuden suosikin kuulemansa perusteella ja osti levyn suoraan Ryhäsen levylautaselta.

– Levyjen perässä tänne tulinkin. Yleensä ostan 1970-luvun musiikkia ja valitsen levyjä kansikuvan perusteella. Ennen osattiin tehdä kansitaidetta, joka kuvasti musiikkia.

Menot