fbpx
Kanta-Häme

Taiteilija kutsuu työhuoneelleen

Kun kuvataiteilija Minttu Saarinen avasi Taiteiden yönä kotiateljeensa ovet, astui kynnyksen yli lähes 200 uteliasta.

Viikonloppuna Saarinen avaa jälleen ovensa, ja samoin toimivat Miemalassa asuvat kuvataiteilijat Salla ja Samuli Laurinolli sekä Poltinahon Taidekasarmilla työskentelevät taiteilijat.

Taiteilijoiden näkökulmasta tapahtuma on oiva tilaisuus tehdä työtään tunnetuksi. Yleisöllä taas on mahdollisuus tutustua taiteilijoihin ja kysyä vaikkapa materiaaleista tai antautua taiteilijoiden kanssa kiinnostaviin keskusteluihin.

Avoimien ovia on taidekasarmilla vietetty ennenkin. Tällä kertaa mittakaava on kuitenkin hieman aikaisempia vuosia suurempi, ja tapahtumakin on paisunut kaksipäiväiseksi.

Tämä johtuu siitä, että Kanta-Häme on päässyt ensimmäistä kertaa osaksi valtakunnallista Avoimet ateljeet -tapahtumaa.

Konstrundan on kuratoitu tapahtuma, johon voivat hakea visuaalisen alan ammattilaiset.

Ars-Häme ry:n toiminnanjohtaja Sirpa Taulu iloitsee Hämeenlinnan mukanaolosta, sillä hakemuksia tuli syksyn Konstrundaniin ennätysmäärä.

Taidemaalari Ismo Hyvärinen kiittelee, että valtakunnalliseen tapahtumaan pääsy tuo hämäläistaiteilijoille tunnettuutta.

– Aina on hyvä muuttaa hieman formaattia ja häiritä itseään, hän sanoo.

Hämeenlinnan taidekasarmilla pääsee tutustumaan melko kattavasti eri taiteenaloihin, sillä rakennuksessa työskentelee kuvataiteilijoiden ja keraamikkojen lisäksi teatterialan ammattilaisia ja muusikoita. Talossa on työtilat kaikkiaan lähes 40 taiteilijalle.

– Konstrundanissa tavoitellaan taiteiden välistä vuorovaikutusta, ja taidekasarmilla tämä ainakin toteutuu todella hienosti, Taulu huomauttaa.

Poltinaholla sijaitseva miehistörakennus on toiminut taiteilijoidentyötiloina vuodesta 2003 lähtien. Tilaa on vuokrannut Hämeenlinnan kaupungilta vuodesta 2010 lähtien kuvataiteilijayhdistys Ars-Häme ry.

Konstrundanissa ei ole unohdettu lapsiakaan, sillä perjantaina keramiikkarykmentti järjestää koululaisryhmille savityöpajoja. Työpajojen aikana toteutetaan yhteisötaideteos Torni.

Kahtena Konstrundan-päivänä voi vierailla rannikkoalueiden, Tampereen seudun, Hämeenlinnan ja Mikkelin taitelijoiden työhuoneissa. Tänä vuonna on mukana myös kaksi osallistujaa Inarista.

Yhdeksäs tapahtuma avaa ovet 250 taiteilijan, muotoilijan ja käsityöläisen luo. Käyntikohteita on 198. HÄSA

Menot