Kanta-Häme

Taiteilija loi täydellisen paperin

Gary Wornell käytti viisi vuotta jalostaakseen perinnepaperista tulostuskelpoisen. Nyt se on tulossa myyntiin maailmanlaajuisesti.
 
 
Kun riihimäkeläinen kuvataiteilija Gary Wornell ei löytänyt mistään juuri sellaista erikoispaperia kuin hän olisi halunnut, oli hänen keksittävä se itse.
 
Aiemmin Japanissa työskennellessään Wornell oli ihastunut paikalliseen ohueen ja kevyeen taidepaperiin washiin. Siinä yhdistyivät kaikki ne ominaisuudet, joita hän oli etsinyt: se oli äärimmäisen kevyttä, sen kuidut ovat pitkiä, sen pinta on elävää sekä kauniisti läpikuultavaa ja se kestää myös kosteana.
 
Valitettavasti yhteen asiaan tuo paperi ei sopinut: sille ei pystynyt tulostamaan millään tavalla. Kosteana ohut paperi venyi ja tukki printterit, joilla Wornell yritti tulostaa valokuvia ja muita töitään.
 
Sitten syntyi idea.
 
Taustassa …sen salaisuus
Kanadasta Suomeen vuonna 1994 muuttanut Gary Wornell aloitti taiteen tekemisen keramiikkatöillä ja kuvataiteilijana hän on tehnyt töitään niin paperille kuin alumiinillekin.
Siitä on hänen mukaansa ollut suurta apua paperia keksiessä.
 
– Keramiikkahan on oikeastaan kemiaa ja käsityöläisyyttä. En varmasti olisi lähtenyt tähän kehitystyöhön tai päässyt samaan lopputulokseen, ellen olisi jo aiemmin elämässäni oppinut kokeilemaan näillä asioilla, hän sanoo.
 
Wornell aloitti kokeilut uuden paperin kanssa viitisen vuotta sitten. Nopeasti hän hylkäsi ajatuksen paperin pinnoittamisesta jollain muulla aineella, sillä se tuhoaisi sen kauniin pinnan ja muut halutut ominaisuudet. 
 
Lopulta ratkaisu oli yksinkertainen.
 
– Tajusin, että itse paperiin ei tarvita suuria muutoksia, jos sen voi viedä tulostimen läpi jonkin muun materiaalin mukana.
 
Syntyi muovipohjainen tausta, johon ohut paperi on tiukasti kiinnitetty. Tulostuksen jälkeen paperin voi repäistä irti kuin tarran taustapaperistaan. 
 
Epätäydellinen …on kaunista
Gary Wornell naurahtaa ja pyörittelee päätään kertoessaan viime vuosista.
 
– Olen ajellut pienellä vuokra-autolla tuhansia kilometrejä ympäri Eurooppaa paperivalmistajalta toiselle esittelemässä näytteitäni ja yrittäen saada heidät ymmärtämään, mistä tässä oikein on kyse.
 
Tulostinvalmistaja Epson ymmärsi ja sopimus syntyi. Nyt viimeistelyn ja esituotantovaiheen jälkeen paperi on tulossa myyntiin vielä tämän vuoden aikana.
 
Mitään massatuotetta siitä ei odoteta, mutta taidetulosteisiin ja julisteisiin se tarjoaa kokonaan uuden vaihtoehdon.
 
– Ei ole ollut tällaista läpikuultavaa tulostuspaperia, jonka voi valaista vaikka takaa päin. 
 
– Lisäksi sen pinnan kauneus jaksaa vieläkin hämmästyttää minua. Siinä näkyy kuituja ja pieniä virheitä, jotka tekevät siitä epätäydellisen ja elävän.
 
Kuva soi …kuin rumpu
Perinteinen washi-paperi kestää uskomattomia asioita. Wornellin mukaan näiden ominaisuuksien säilyttäminen oli tärkeää myös uudessa tuotteessa.
 
Tuoreeseen Nepal-valokuvanäyttelyynsä hän on kehystänyt kuviaan hyvin yksinkertaisella tavalla: uudelle paperille tehty tuloste on kasteltu ja venytetty kosteana puukehikon päälle. Liima pitää kuvan paikallaan ja kuivuneena paperi on kehikon päällä kireänä kuin rummun kalvo. 
 
Ja kyllä, napautettaessa kireä paperi myös soi kuin pieni rumpu.
 
Aasialaisen paperin salaisuus on sen pitkissä, jopa 30 senttiä pitkissä kuiduissa. Se kestää venyttämistä, eikä reiän syntyminen johda repeämiseen. 
 
– Tästä voisi tehdä vaikka vaatteita, Wornell hämmästelee itsekin tulosteita esitellessään.
 
Ensiesittely …messuilla
Gary Wornellin vuosien työ huipentuu ensi marraskuussa Pariisin suurilla Salon de la Photo -messuilla, jossa Epson esittelee uutuuspaperin valokuvausalan ammattilaisille.
 
– Vedän siellä tulostustyöpapajoja ammattikuvaajille. Näin he pääsevät kokeilemaan itse, mistä tässä on kyse.
 
Pientä esimakua uuteen paperiin otettiin jo eilen Verkatehtaalla, missä Wornell piti tulostustyöpajan suomalaisille lehtikuvaajille.
 
Garyn kalenteri on täynnä esittelytilaisuuksia ympäri maailmaa aina ensi vuoden Photokina-tapahtumaan asti. 
 
Itse hän odottaa eniten Aasiaan lähtemistä.
 
– Haluan nähdä heidän reaktionsa tähän paperiin. Täällä lännessä tämä on eksoottinen erikoistuote, mutta heille se on paikallinen ja tuttu paperi, jota voi nyt käyttää täysin uudella tavalla. (HäSa)

Päivän lehti

19.1.2020