Kanta-Häme

Samu Raatikaisen teoksia pitää katsoa läheltä

Samu Raatikainen on käyttänyt teoksissaan erilaisia materiaaleja ja tekniikoita. Värimaailman hän on luonut intuitiivisesti.

– Haluaisin, että ihmiset oppisivat katsomaan asioita kosketusetäisyydeltä digitaalisuuden luoman etäisyyden sijaan, kuvataitelija Samu Raatikainen sanoo.

Hänen Galleria Koneessa syyskuun alussa avautunut näyttelynsä Rough Cuts² teokset vaativat katsojalta tarkastelua eri näkökulmista.

Kauempaa ne ovat kuvia, lähempänä erottuvat selvemmin eri materiaalit. Teos on teos silloinkin, kun siitä tarkastelee vain pientä aluetta.

 

Raatikainen kertoo näyttelyn lähtökohtana toimineen luonnon. Näyttelyn isommat teokset ammentavat inspiraationsa pohjoisenglantilaisista ja skotlantilaisista maisemista. Pienemmät ovat lähtöisin Suomen Turusta.

– Studioni Turussa on metsän ympäröimä. Ammennan ideoita ympäristöstäni. Jos asuisin Saudi-Arabiassa, teokset olisivat aivan erinäköisiä, Raatikainen kertoo.

Hän poimii yksityiskohtia jokapäiväisestä elämästään.

– Yhdestä pienestä yksityiskohdasta riittää tekemistä vuosikausiksi.

 

Galleria Koneessa esillä olevat teokset on toteutettu eräänlaisella kollaasitekniikalla. Kaikki Raatikaisen käyttämät osat teoksissa ovat kuitenkin hänen omaa käsialaansa.

Hän on käyttänyt jokaisessa teoksessa valmiiksi maalaamiaan akryylipintoja, joita hän on liimannut lopullisen teoksen kankaaseen.

– Olen maalannut valmiiksi erilaisia akryyliväripintoja, kuvioita ja väriyhdistelmiä, ja odotan sopivaa maalausta, johon niitä käyttää. Pidän tämän tekotavan hallitsemattomuudesta.

Teoksissa on käytetty myös esimerkiksi Raatikaisen itse värjäämiä mineraalirakeita, akvaariohiekkaa ja akryyliin sekoitettua grafiittijauhetta.

– Olen viime vuosina haastanut materiaalien käyttöä ja tutkinut erilaisia tekemisen tapoja.

 

Raatikainen on vuoden 2003 nuori taitelija. Tuolloin hän tuli tunnetuksi pistemaalauksistaan. Hän kuitenkin lopetti pistemaalausten tekemisen muutama vuosi valintansa jälkeen, ja jopa tuhosi tuhosi keskeneräiset maalauspohjat. Siitä lähtien hän on etsinyt uralleen uutta suuntaa.

– Olen kunnostanut omia kotejani 15 vuoden ajan taiteilijauran ohessa. Siinä oppii paljon materiaaleista. Jos en olisi tehnyt sitä työtä, tuskin tekisin nyt tällaisia teoksia.

Nyt rakentaminen on saanut jäädä, sillä Raatikainen sai kesällä tietää saavansa ensi vuoden alusta viiden vuoden taiteilija-apurahan.

– Se oli suuri helpotuksen hetki. Nyt tiedän, mitä teen.

Samu Raatikaisen näyttely Rough Cuts² Galleria Koneessa 25.9. asti.