Kanta-Häme

"Takaiskuihin ei ole varaa"

Suomen elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) on harmissaan siitä, että jäänmurtajien työsopimuskiistassa ei ole päästy sopuun.

– Tässä ei olisi kyllä varaa minkäänlaisiin takaiskuihin. Huolestuneena katselen tätäkin kärhämää, Vapaavuori kommentoi lauantaina Parolan-vierailun yhteydessä.

Muutamaa sataa työntekijää koskevan kiistan sovittelu päättyi perjantaina tuloksettomasti, ja neuvottelut jatkuvat maanantaina valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla.

Panokset kuitenkin kovenevat, jos sopimusta ei synny torstaihin mennessä. Edessä olisi nimittäin satama-alan tukilakko.

Tukilakko pysäyttäisi Suomen lipun alla kulkevien laivojen rahtiliikenteen Suomessa.

Vapaavuoren mielestä on kestämätöntä, että yksi ammattiryhmä voi pysäyttää Suomen viennin.

– Pitää luottaa siihen, että järki voittaa ja valtakunnansovittelija saa siihen jotain tolkkua. Ei Suomella ole varaa minkäänlaisiin takaiskuihin, hän sanoi.

Telakkauutinen ilahdutti

Laiva- ja telakka-alalla on kuulunut myös myönteisiä uutisia, kun Turun telakan omistava Meyer Werft julkisti perjantaina brittivarustamo Carnivalin kanssa tehdyn ehdollisen kaupan.

Kaksi Carnivalin risteilijää on määrä valmistaa Turussa. Kauppahintaa ei julkistettu. Vapaavuori kuitenkin korostaa, ettei kauppoja julkistettaisi, ellei asian sopimisesta oltaisi jo pitkällä.

– Pieniä risteilijöitä ei rakenneta. Jokainen risteilijä on tosi iso, ja ne turvaavat useaksi vuodeksi eteenpäin työtä Turun telakalle ja siellä olevalle alihankkijaverkostolle, hän kuvaili.

Vapaavuori oli aktiivisesti mukana etsimässä ostajaa taloudelliseen haaksirikkoon ajautuneelle Turun telakalle. Elokuussa eteläkorealaisen STX:n omistuksessa olleen telakan osti saksalainen yhtiö.

– Mukava huomata, että olimme oikealla asialla, Vapaavuori sanoi.

Talvaarassa kysymysmerkkejä

Hallituskauden loppuvaiheilla Vapaavuori oli myös mukana löytämässä Talvivaaran kaivosyhtiölle uutta omistajaa. Ehdollinen sopimus löytyi lopulta englantilaisen Audley Capital Advisors -sijoitusyhtiöstä.

Valtion on saatava Talvivaaran kaivoksen vedenhallinta sekä ympäristöasiat kuntoon, jotta kaupat syntyvät.

– Melkein kaikki ehdolliset sopimukset toteutuvat. Kaikkia muita ehdollisia sopimuksia voi pitää varmoina, mutta Talvivaaraa ei voi. Koitetaan tehdä tämä koko kevät työtä, jotta sekin saadaan satamaan, Vapaavuori tiivisti.

Työhön voi keskittyä, koska Vapaavuorella ei ole vaalipaineita. Kokoomuksen puheenjohtajakisassa pronssille jäänyt Vapaavuori jätti asettumatta ehdolle, kun hän on Suomen ehdokas Euroopan investointipankin varapääjohtajaksi.

Hän ei kuitenkaan arvioi ehdokkaaksi jättäytymättömyyden merkitystä kokoomuksen vaalimenestykselle. Viime vaaleissa Vapaavuori keräsi yli 11 000 ääntä vaalipiiristään Helsingistä.

– Ei sota yhtä miestä kaipaa. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic