Kanta-Häme

Takaiskusta alkoi uusi elämä

Olisi jännää olla kärpäsenä katossa Kauniston tilan pirtissä, kun pöydän ääressä käydään reipasta keskustelua niin paikallis- kuin yleispolitiikasta.
 
– Keskustelemme ja väittelemmekin paljon ajankohtaisista asioista kotona. Emme ole läheskään kaikesta samaa mieltä, Kirsi Ojansuu-Kaunisto kuvailee.
 
Puolisoista rouva istuu Hämeenlinnan kaupunginvaltuustossa vihreiden edustajana ja aviomies Timo Kaunisto Loimaan kaupunginvaltuustossa keskustan edustajana.
 
Ojansuu-Kaunisto on siis yhä voimakkaasti hämeenlinnalainen, vaikka tällä hetkellä hän sukkuloikin opiskelupaikkakuntansa Helsingin ja kahden kotinsa välillä.
 
– Täällä on edelleen perhettä, ystäviä ja verkostoja. Tunnen itseni hämeenlinnalaiseksi, ja sellaisena aion pysyä.
 
Ei ole poissuljettua, etteikö hän olisi ehdolla seuraavissa eduskuntavaaleissa ja nimenomaan Hämeen vaalipiirissä.
 
– Tuntuisi haikealta katsoa sivusta. Ei minulla ole kampanjarahaa, mutta olen oppinut ajattelemaan, että ”Herran haltuun”. Katsotaan mitä tapahtuu.
 
– Haluan valmistua papiksi ja myös toimia pappina. Se ei kuitenkaan poista intoa toimia myös politiikassa.
 
Uusi tasapaino
Elämä on mennyt monella tavalla uusiksi sen jälkeen, kun eduskuntavaaleissa tuli vihreille kirvelevä tappio.
 
– Se oli kova paikka. Tunsin sekä häpeää, surua että kiukkua.
 
Vaalien jälkeen tulkittiin, että pariskunnan puoluerajat ylittänyt romanssi johti erityisesti Timo Kauniston putoamiseen eduskunnasta.
 
Elämään on kuitenkin löytynyt uudenlainen sisältö ja tasapaino.
 
Tuolloiset seurustelukumppanit Kirsi Ojansuu ja Timo Kaunisto ovat avioituneet, ja Kirsi Ojansuu-Kaunisto on aloittanut teologian opinnot Helsingin yliopistossa. Se oli nuoruuden haave, joka nyt toteutuu.
 
Hän sanoo nyt olevansa kiitollinen kaikesta, mitä on tapahtunut.
 
– Viesti on, että älkää pelätkö. Ahdistuksesta ja haaksirikosta voi selvitä. Opiskelujen myötä on tullut myös kyky suhteellistaa asioita ja nähdä eteenpäin.
 
Kovaa työtä
Kirsi Ojansuu-Kaunisto tunnustaa, että elämä Kauniston tilalla on avannut hänen silmiään monella tavalla.
 
– Maanviljelijät tekevät kovaa työtä. Silti sato voi säiden myötä mennä kokonaan pilalle. Jos karjaa ei ole, ei ole myöskään säännöllisiä tuloja.
 
Timo Kauniston juuret ovat Alastaron Hennijoen kylällä. 
 
Sen verran Kirsi Ojansuu-Kaunistokin on jo kiinnittynyt sinne, että pariskunta osti taannoin Hennijoen kyläkoulun. Sen varalle on monenlaisia suunnitelmia. Seuraavaksi on tarkoitus pitää kyläläisille joulujuhlat.
 
Pois poteroista
Molemmilla on yhä palava into politiikkaan.
 
– Sen olemme oppineet, ettei sen varaan voi rakentaa. Meillä on kuitenkin tieto-taitoa siitä, kuinka asioita valmistellaan ja päätöksiä tehdään.
 
Pariskunta voi pirtin pöydän ääressä vaikkapa vertailla kuntaliitoksia. Alastaron ja Loimaan liitos tehtiin samaan aikaan Hämeenlinnan monikuntaliitoksen kanssa.
 
– Tuntuu, että Hämeenlinnassa on otettu liitoskuntien tuomat omat ominaispiirteet rikkautena. On ehkä onnistuttu paremmin kuin Loimaalla.
 
Hämeenlinnassa Kirsi Ojansuu-Kaunisto on harmissaan politiikan poteroitumisesta.
 
– Toivon, että voitaisiin luoda luottamuksen ilmapiiri, jossa ajetaan yhteistä hyvää. Oman profiilin nosto virheitä etsimällä ei ole hedelmällistä.
 
Talouskysymyksissä monesti suorastaan inhorealismia edustanut Ojansuu-Kaunisto esittää, että henkilöstö voitaisiin ottaa nykyistä enemmän mukaan etsimään uusia, innovatiivisia toimintatapoja. (HäSa)