Kanta-Häme

Takana parin viikon yksinäisyys

Punainen puutalo on hyvin hoidetun ja monivärisen puutarhan suojaama. Nurmikko on leikattu, eikä kukkapensaissa näy kuolleita nuppuja.

Kansanedustaja Tarja Filatovin (sd.) pihassa kasvaa paljon, yllätys yllätys, punaisia ruusuja. Ruiskukka ei sen sijaan Filatovin pihamaassa menesty.

– Vietän jokaisen loman alkuun kolmen viikon erakkokauden. Työ on niin sosiaalista, että sitä haluaa olla itsekseen. Kun on kelejä, puuhaan puutarhassa. Siellä konttailu on jotenkin konkreettista, Filatov sanoo.

Sateisina päivänä seuraa pitävät kirjat, joita Filatovilla on aina kolme yhtä aikaa kesken.

– Sain juuri valmiiksi Marklundin kirjan, joka kertoo poliitikon kidutuksesta. En tiennyt aihetta, kun kirjan ostin divarista, hän sanoo ja nauraa.

Takana kiireinen kevät

Eduskunta sai odottaa lomakautta tänä keväänä tavallista pidempään, kun minihallitusneuvottelut venyttivät eduskunnan kevättä.

Myös Filatovin asema muuttui, kun SDP:n puoluekokous asetti hänet puoluevaltuuston puheenjohtajaksi. Samaisessa puoluekokouksessa vaihtui demareiden johto. Filatov ei puheenjohtajakampanjan aikana asettunut julkisesti Antti Rinteen tai Jutta Urpilaisen taakse, mutta jälkeenpäin hän arvioi, että muutoksen oli tapahduttava johtamisessa.

Toistaiseksi Rinne on Filatovin mielestä pärjännyt kohtuullisesti.

– Tunnen Antin jo työministeriajoilta. Hän otti asioista etukäteen selvää, ja opin pitämään hänestä. Ei hän ole sellainen perinteinen ammattiyhdistysdemari, mitä hänestä luullaan. En tosin odottanut, että demareiden kannatus lähtisi heti nousuun, kun hänet valittiin.

Filatov seisoo myös minihallitusneuvottelujen tulosten takana, ja varsinkin valtion työllisyyden lisäämiseen tähtäävät avustukset saavat häneltä kiitosta.

– Veronkevennykset auttavat tiettyyn pisteeseen asti, mutta lopulta helpotukset lisäävät valtion velkaa, jos kasvua ei ole, hän sanoo.

Kevyt verotus helpottaa Filatovin mukaan vain, jos kuluttajilla on luottamus talouteen. Kun sitä ei ole, tarvitaan valtion tekemiä investointeja, kuten avustusta Pisararataan ja Espoon metroon sekä asuntorakentamiseen.

Pääministerinä muumipeikko

Sosialidemokraateilla on kevääseen asti aikaa jatkaa hallituksessa työstämiään asioita, eikä Filatov ole puolueensa kannatuslukemista huolissaan.

– Paljon ehtii tapahtua vaaleihin mennessä.

Ennen kesälomia vaihtui puoluejohdon lisäksi myös Suomen pääministeri. Alexander Stubb (kok.) kommentoikin taannoisella Ruotsin-vierailullaan itseään muumipääministeriksi. Stubb tosin viittasi ruotsin kielen taitoihinsa, mutta Muumi-mukeista kahvia tarjoileva Filatov nauraa Stubbin heitolle.

– Hänestä tulee minulle pikemminkin mieleen Hemulin täti. Sellainen hahmo, joka höösää ärsyttävästi kaikkia, mutta on sitten lopulta ihan kiva.

Uudestaan ehdokkaaksi

Syksyn lähestyessä työnsarkaa edelleen riittää varsinkin sosialidemokraateilla, joiden kannatus on puolueen kulta-ajoista romahtanut. Filatov ilmoittaakin asettuvansa ehdolle kevään eduskuntavaaleihin, mikäli piirikokous niin päättää.

– Katson, että kokemuksestani on hyötyä.

Pitkäaikainen työministeri lähteekin vaaleihin työhön liittyvillä teemoilla. Sosiaaliturva pitäisi saada hänen mukaansa vastaamaan nykyistä työelämää, jossa on paljon pätkätyösuhteita ja yhä enemmän pakkoyrittäjyyttä. Sote-uudistuskin pitäisi saada hoidettua loppuun.

Toinen tärkeä asia on myös koulutusjärjestelmän uudistaminen.

– Liian moni opiskelija keskeyttää opintonsa. Suomessa korkeasti koulutettujen ihmisten määrä romahtaa, kun vanhemmat ikäpolvet eläköityvät.

Syksyyn on kuitenkin vielä tovi aikaa, ja lomasta on vielä aikaa nauttia. Erakkokausi on takana, ja nyt on taas aikaa ystäville – ja kesäteatterille.

– Haluaisin tänä kesänä nähdä vielä Ryhmäteatterin Liisa Ihmemaassa -esityksen. Ryhmiksen jutut ovat kuitenkin aina sellaisia, joita käyn mielelläni katsomassa. (HäSa)

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic