Kanta-Häme

Takatalvi keskeytti kevään työt pelloilla – kylvöt silti etuajassa Etelä-Suomessa

Etelä-Suomen rannikkoalueella, Hämeessä ja Pohjanmaalla sokerijuurikkaan kylvöt aloitettiin huhtikuun viimeisellä viikolla.
Etelä-Suomen rannikkoalueella, Hämeessä ja Pohjanmaalla sokerijuurikkaan kylvöt aloitettiin huhtikuun viimeisellä viikolla. Arkistokuva

Takatalvi sateineen keskeytti kevätviljojen kylvön viime viikolla, mutta kevätkylvöt ovat siitä huolimatta Etelä-Suomessa jopa pari viikkoa edellä keskimääräisestä, kertoo maatalousalan asiantuntijaorganisaatio ProAgria.

ProAgrian kasvukausikatsauksen mukaan kevätkylvöt käynnistyivät Etelä-Suomessa pääsiäisen aikaan, ja Varsinais-Suomessa ne ovat jo lähes valmiit. Kylvöt ovat pitkällä myös Uudellamaalla, Etelä-Suomen rannikkoalueella, Pirkanmaalla ja Hämeessä, joista kevätviljoista on kylvetty yli puolet.

Yksittäisistä kasveista päätökseen on saatettu muun muassa varhaisperunan istutukset sen varsinaisella viljelyalueella Turunmaan saaristossa ja Etelä-Suomessa. Huhtikuun lämmin sää avitti varhaisperunan hyvään kasvuun, mutta viime viikon kylmyys on toistaiseksi hidastamassa kasvua.

Takatalven yhteydessä koetut yöpakkaset vahingoittivat syysviljoja ja kukintaa aloittavia syysöljykasveja paikoittain Etelä-Suomessa. Myös ensimmäisinä kylvetyt, jo orastuneet kevätviljat vaurioituivat yöpakkasissa lievästi, mutta merkittäviltä tuhoilta on vältytty.

Viimeviikkoisen takatalven myötä kevätkylvöjen aloittamista odotetaan vielä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Maan pohjoisosissa kevät saapuu normaalissa aikataulussa. Lapissa pelloilla on lunta enimmillään vielä useita kymmeniä senttejä.

Kaurabuumi kiinnostaa viljelijöitä

Merkittävimmät muutokset kasvien kylvöaloissa viime vuoteen verrattuna koskevat kauraa, rapsin kaltaisia kevätöljykasveja ja herneen kaltaisia palkokasveja.

ProAgria arvioi, että kauran viljelyala kasvaa jonkin verran eri puolilla maata lisääntyvän kysynnän ja hyvien vientinäkymien myötä.

Teollisuuden kysyntä hernettä kohtaan ja lajin viljelyn alati parempi onnistuminen lisäävät myös viljelijöiden kiinnostusta palkokasveja kohtaan. Sen sijaan kevätrapsisadon epäonnistuminen viime vuonna ja kasvin huono hintakehitys vähentävät kevätöljykasveihin kohdistuvaa intoa.

Asiasanat

Päivän lehti

10.7.2020