Kanta-Häme

Takavuosien rakennusvirheistä maksetaan Jukolassakin

Puutteellinen ilmastointi ja likaiset ilmastointikanavat. Falskaavat läpiviennit ja rakennusaikaiset kovanlevynpalat sokkelin liitoskohdissa.

Jukolan päiväkoti hörppää ilmaa ja hajua rakenteiden läpi. Sokkelin ulkopinnassa on lisäksi puutteellinen kosteuseristys.

Tässä viimeisimmät selitykset Jukolan päiväkodin sisäilmaongelmiin.

Pika-apuna Tuhatsulkien ryhmä joutuu piakkoin viikoksi evakkoon muihin Jukolan päiväkodin tiloihin. Tänä aikana tiivistetään läpimenoja, joista ilmastoinnin arvellaan ottavan ilmaa rakenteiden. Samalla tutkitaan, toimiiko tämä konsti.

Isommat korjaukset jäävät ehkä ensi kesään ja varsinainen peruskorjaus vuoteen 2014.

Sen ymmärtää, että vanhemmat ovat huolissaan. Jukolan päiväkodin sisäilmaongelmia on puitu jo vuodesta 2010 alkaen, mutta se ei ole vielä johtanut konkreettisiin toimiin.

Kolmas kerta toden sanoo?

Jo kolmas firma, tällä kertaa Finnmap Consulting selvittää, mitä 70-lukulainen talo pitää sisällään. Edellinen yhtiö löysi yhtä sun toista, mutta tulosten tulkinnan kanssa oli ongelmia. Lopulta koko tutkimus todettiin sudeksi.

Silmät kuitenkin punottavat ja vuotavat ja kurkku kuivuu edelleen Jukolan päiväkodissa.

Nyt globaaliin konserniin kuuluva Finnmap Consulting on tehnyt sisäilmatutkimuksen. Lisäksi on avattu seinien, lattioiden ja kattojen rakenteita.

Laajoja vaurioita ei kuitenkaan löydetty. Hajuhaitan syyksi epäillään sokkelin liitoskohtiin rakennusaikana jääneitä kovalevyn palasia. Kun tiivistys falskaa, hajua pääsee ilmastoinnin kautta sisätiloihin.

Ilmastointi tehoton

Ilmastointi on suunniteltu huomattavasti pienemmälle määrälle ihmisiä kuin Jukolassa tällä hetkellä on. Sen teho ei riitä. Talo on ihan täynnä. Lapsia on 114 ja henkilöstöä noin 30.

Vaikka ilmastointikanavat puhdistettiin 2011, sieltä löytyy edelleen epäpuhtauksia, jotka pitäisi saada pois.

Yksi ongelma on varhaiskasvatuksen palvelusuunnittelijan Matti Putkosen mukaan myös se, että koneellinen ilmastointi automaattisesti kuivattaa sisäilmaa varsinkin talvisin.

Vanhemmat epäluuloisina

Vanhemmat ja henkilöstö pääsivät kesällä seuraamaan, mitä rakenteista löytyi.

Torstai-iltana pidettyyn tiedotustilaisuuteen tuli kuitenkin varsin vähän vanhempia. Paikalla oli vain hieman toistakymmentä vanhempaa.

Paikalla olleet olivat sitäkin ärhäkämpiä. He eivät suostuneet uskomaan, Finnmap Consultingin tutkija Jukka Kärkkäinen vakuutti, että Jukolan päiväkoti on keskimääräistä paremmassa kunnossa oleva talo, kun verrataan yleensä sisäilmatutkimuksiin tuleviin rakennuksiin.

Kärkkäiseltä tivattiin, mitä hän jättää kertomatta ja mitä löydöksiä pimitetään.

Kieltämättä tiedotustilaisuudessa puhuttiin pitkään mikrobeista, kunnes joku äkkäsi kysyä, mitä millaisista mikrobeista on kysymys. Tutkija Elisa Koskinen kertoi, että kyse on mm. home- ja sädesienestä.

Tosin niitä ei ollut sisäilmassa, vaan niitä löytyi sokkelin ulkorakenteen alaosista, joissa niitä Kärkkäisen mukaan on aina.

Vanhemmat ja henkilökunta panivat hänet vannomaan käsi Raamatulla, ettei mitään jätetä kertomatta. Pyhä kirja tosin puuttui, mutta Kärkkäinen vannoi joka tapauksessa.

Silti Finnmapin tutkimustulos menee vielä Työterveyslaitoksen analysoitavaksi. (HäSa)

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic