Kanta-Häme

Takkula estäisi venäläisten maakaupat

Europarlamentaarikko Hannu Takkula (kesk.) haluaisi estää venäläisiä ostamasta Suomesta maata. Takkulan mukaan venäläisille voisi sallia maanvuokrausoikeuden samaan tapaan kuin Venäjä kohtelee suomalaisia Karjalassa.

Takkula perustelee ehdotustaan vastavuoroisuusperiaatteen lisäksi myös turvallisuusnäkökohdilla.

– Omistuksella on väliä. On tärkeää, ettei edes teoriassa anneta syntyä tilannetta, jossa Venäjällä on intressejä Suomen suhteen maanomistuksen vuoksi, Takkula sanoo.

Hän viittaa Ukrainan tilanteeseen, jossa Venäjä on perustellut Krimin valtaamista alueen suurella venäläisväestöllä.

Taustalla voi olla rahanpesua

Takkula muistuttaa, että venäläisillä on jo nyt paljon maaomistusta Suomessa. Itä-Suomen lisäksi venäläiset ovat olleet kiinnostuneita ostamaan maata myös muualta Suomesta.

Maanomistusasioista jo pitkään kiinnostunut europarlamentaarikko kertoo olleensa mukana estämässä muutamia maakauppoja, joiden taustalla oli epämääräisiä vaikutteita.

– Suomalaisittain katsottuna arvottomasta alueesta tarjottiin isoja summia. Kyse oli mahdollisesti rahanpesusta, sillä rahan alkuperästä ja tarkoituksista ei saatu tarpeeksi tietoa, Takkula kertoo.

Hänen tapauksistaan toinen sattui Keski-Suomessa, mutta hän ei halua kertoa siitä tarkempia yksityiskohtia.

– Venäläiset ovat olleet ostamassa myös strategisesti tärkeitä alueita, Takkula sanoo.

Tanskassa on rajoituksia

Takkula kertoo saaneensa näkemyksilleen vastakaikua kansalaisilta eurovaalikiertueensa aikana. Vaikka kyse on Suomen sisäisestä lainsäädännöstä, Takkulan mielestä asialla on myös EU-kytkentä.

– Monissa Euroopan unionin jäsenmaissa kuten esimerkiksi Tanskassa on tämäntyyppisiä maanomistukseen liittyviä periaatteita, Takkula sanoo.

Hänen mukaansa venäläisten maanostoa Suomessa tulisi rajoittaa siihen saakka, kunnes Suomen ja Venäjän välillä on kiinteistökauppakysymyksissä täysi vastavuoroisuus.

– Kannatan hyvää yhteistyötä Venäjän ja venäläisten kanssa. Se on molemmille maille rikkaus. En sen sijaan kannata yksipuolista oikeuksien ja palvelujen tarjontaa, jossa suomalaiset jäävät ikuisesti saamapuolelle, Takkula sanoo.

Hänen mukaansa on tärkeää huolehtia siitä, että esimerkiksi Saimaa pysyy suomalaisten saavutettavissa olevana mökkeilyalueena.

– Koska suomalaiset voivat jo nyt vuokrata maa-alueita ja kiinteistöjä koko Venäjällä, raja-alueita myöten, samanlainen järjestely loisi myös venäläisille lomailijoille hyvät mahdollisuudet viettää aikaa Suomessa, Takkula pohtii.

Hän vieraili perjantaiaamuna kampanjoimassa Hämeenlinnan torilla. (HäSa)

Mainos