Kanta-Häme

Taksi ei ole automaattikamera

– Mielestäni se on ihan itsestään selvyys! huudahtaa taksiyrittäjä Markku Vikman.

Vikman on kantahämäläisten taksiautoilijoiden joukossa säännön vahvistava poikkeus. Kun hän viitisen vuotta sitten siirtyi ajamaan taksia Vantaalta Riihimäellä, hankki hän autoonsa turvakameran, joka maksoi asennuksineen noin 1300 euroa.

Vikmanin mielestä investointi ei ollut suuri sen tuomiin hyötyihin nähden. Rikostilanteissa kuvat auttavat viranomaisia, ja kameran tiedetään lisäävän ennaltaehkäisevästi sekä kuljettajan että asiakkaiden turvallisuutta.

– Joskus asiakkaat ovat keskenäänkin vähän eripuraisia. Kun he huomaavat, että taksissa on turvakamera, se rauhoittaa tilanteen hyvin äkkiä, kertoo Vikman.

Kanta-Hämeessä taksiyrittäjät ovat aika ajoin pyöritelleet ajatusta turvakameroiden yhteishankinnasta, mutta tällä hetkellä sellainen ei ole edes suunnitelmissa.

– Luulen syyn olevan siinä, että kameroita ei ole nähty näillä kulmilla tarpeellisiksi, sanoo Kanta-Hämeen Aluetaksin toimitusjohtaja Juha Sirviö.

Vikman tietää, että Riihimäellä turvakameroita on vain kolmessa taksissa. Hämeenlinnasta tarkkaa lukumäärää ei tiedetä.

– Koska niitä ei ole yhtiön kautta keskitetysti asennettu, meillä ei ole käytössä varusterekisteriä, josta tieto selviäisi. Voi olla, että jokunen autoilija on turvakameran itse laitattanut, sanoo Sirviö.

Pitkäikäinen laite

Turvakameran ottamia kuvat on tarkoitettu ainoastaan viranomaisten nähtäviksi. Markku Vikman ei edes tarkkaan tiedä, miten turvakameran tekniikka toimii. Poliisi on katsellut kuvia hänen kamerastaan vain yhden kerran.

– Kamera on kertainvestointi. Sen voi siirtää autosta uuteen. Viranomaisten vaatimuksesta joudumme uusimaan muutaman vuoden välein mittareita ja laitteita, ja ne ovat paljon kovempia menoeriä, sanoo Vikman.

Hänen käsityksensä mukaan rengit ajaisivat mielellään turvakameroilla varustetuilla autoilla, mutta taloudellisesti niukkoina aikoina isännät harkitsevat tarkkaan jokaista investointia.

– Pakkohan vähäisen kiinnostuksen on oltava jostakin kiinni. Ehkä se sitten raha, miettii Vikman. (HäSa)

Päivän lehti

4.4.2020