Kanta-Häme

Taksi hakee koululaisia pihasta susivaaran takia

Koulutaksi kyyditsi perjantaina kymmenkunta Rengon koulun oppilasta kotipihoistaan kouluun ja takaisin susivaaran takia.

Kolmen suden joukosta on tehty joulukuusta alkaen jälkihavaintoja 10-tien varresta Rengosta Forssaan päin lähinnä tien pohjoispuolelta.

Hämeenlinnassa ja koko Kanta-Hämeessä erittäin harvinaiseen varotoimeen on tartuttu Rengon Raidonpään suunnalla asuvien lasten vanhempien aloitteesta.

Hämeenlinnan kaupungin palvelusuunnittelija Kalle Lehtinen kertoo saaneensa koululaisen huoltajalta asiasta maanantaina sähköpostia ja ottaneensa sen perusteella keskiviikkona yhteyttä Rengon riistanhoitoyhdistykseen.

– Päätettiin, että lapset otetaan kyytiin kotiportilta niin kauan kuin susien havaitaan pyörivän heidän kotiensa läheisyydessä.

Kalle Lehtinen sanoo, että tilannetta seurataan vähintäänkin viikoittain, ja kaupunki on yhteydessä susien liikkeitä seuraavaan riistanhoitoyhdistykseen.

Rengon riistanhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Harri Mansikkamäki kertoo, että havainnot kolmen suden liikkeistä alkoivat varmistua joulukuun puolivälissä. Jo ennen sitäkin oli tehty varmistamattomia jälkihavaintoja.

Näköhavaintoja susista ei ole, eivätkä sudet ole tallentuneet riistakameroihinkaan. Jäljet ovat kuitenkin asiantuntijoiden varmistamia.

Sudet olivat syöneet Kuittilassa aikaisemmin ilveksen tappaman peuran susien tapaan – luineen kaikkineen.

– Kaksi sutta, isompi ja pienempi todennäköisesti hakevat reviiriä, mutta sitä ei tiedetä, minne ne mahdollisesti asettuvat.

Kahta sutta seurailee kolmas.

Havaintoja ei ole tehty noin viikkoon.

– On sellainen tuntuma, että sudet ovat lähdössä Kalvolan suuntaan, mutta varmuutta siitä ei ole.

Kuuden metrin päässä talosta

Sudet pyörivät kolmisen viikkoa Hattulan Myllykylä–Renko-välillä. Ne ovat oleskelleet pitkään aivan Rengon kirkonkylän tuntumassa pienellä alueella Palavaisentien ja Härkätien tuntumassa. Jälkiä on löytynyt myös 10-tien toiselta puolelta läheltä Heimon kalan kalansavustamoa.

– Pihakäyntejä eli käyntejä alle 150 metrin päässä asutuksesta on kirjattu paljon.

Lähimmillään jälkiä on löytynyt Myllykylässä Riikosentiellä kuuden metrin päästä talon ulkoseinästä.

Harri Mansikkamäen mukaan on toivottavaa, että sudet häipyvät alueelta kevääksi, jolloin karjatilalliset päästävät tuotantoeläimiään laitumelle.

Varotoimiin Rengossa on kuulunut toistaiseksi myös se, että koirat on syytä pitää sisällä tai aidatussa tarhassa. Myös jänisjahdissa on hyvä noudattaa varovaisuutta.

Koulussa rauhallista

Kotipihoistaan kouluun ja takaisin kuljetettavat lapset ovat Rengon kirkonseudun koulun alakoululaisia.

– Koulussa tilanteeseen on suhtauduttu hyvin rauhallisesti, kertoo vararehtori Mia Pyhäjoki.

Tieto susihavainnoista tuli koululle jo ennen joululomia, joten tieto asiasta ehdittiin välittää koteihin hyvissä ajoin.

– Suurin hämmästys meni joululomalla ohi, eikä mitään paniikkia ole ollut.

Susista ei Rengon koululaisilla ole aikaisempaa kokemusta, mutta pari vuotta sitten tehtiin karhuhavainto liikuntatunnilla, kun koululaiset olivat suunnistamassa koulun lähimetsässä. (HäSa)