Kanta-Häme

Taksin rattiin pääsee myös autokoulusta

Kaija Jaskari valmistuu joulukuun puolivälissä taksinkuljettajaksi. Hänen koulutuksestaan ei vastaa perinteiseen tapaa Kanta-Hämeen Aluetaksi, vaan Tervakosken Autokoulu.

Itse opetus tapahtuu Hämeenlinnassa Top-Ten -autokoulun tiloissa. Ensimmäinen taksinkuljettajien peruskurssi käynnistyi siellä eilen tiistaina.

– Olen kauan miettinyt, että lähtisinkö koulutukseen. Nyt ilmoitus osui oikeaan aikaan, kertoo Jaskari.

Hän valitsi autokoulun opetuspaikaksi nimenomaan hyvin osuneen ajankohdan takia.

Muita ammattikuskeja koulutettiin jo

Tervakosken Autokoulu sai Liikenne- ja turvallisuusvirasto Trafin myöntämät luvat kouluttaa taksinkuljettajia vuonna 2010. Ensimmäiset koulutukset aloitettiin tänä syksynä.

Taksinkuljettajien koulutuksen vastaava johtaja Marja Lindfors kertoo, että koulutus aloitettiin asiakkaiden toiveesta.

Taustalla oli lakimuutos, jonka mukaan ammattikuljettajien on käytävä jatkokoulutuksessa viiden vuoden välein. Kun muiden ammattikuljettajien jatkokoulutuksia jo tarjottiin, oli taksinkuljettajien jatkokoulutuksen mukaan ottaminen luontevaa. Ensimmäinen jatkokoulutus taksinkuljettajille Hämeenlinnassa olikin lauantaina.

– Usein sama kuljettaja ajaa bussia tai rekkaa ja myös taksia. Halusimme tarjota heille samalla kaikki koulutukset, kertoo Lindfors.

Kun lisää osaavia tekijöitä löytyi, päätettiin myös taksinkuljettajan peruskoulutus ottaa mukaan. Siinä kouluttajina ovat Kai Lindfors ja Petri Riippi, jotka molemmat myös ajavat päivittäin taksia.

Oikealla asenteella työtä saa

Marja Lindforsin mukaan on tärkeää, että asiakkaalla on varaa valita, missä kouluttautuu.

Vaikka taksinkuljettajia koulutetaan edelleen myös muualla, Lindfors uskoo töitä riittävän.

– Jos on oikea asenne, valmius työskennellä ilta- ja viikonloppuaikaan, ja halu tehdä töitä, niin ihan varmasti niitä löytyy.

Kaija Jaskarin päätökseen koulutuksen aloittamisesta vaikutti myös se, että Riihimäellä asuva Jaskari huomasi pääkaupunkiseudulla olevan paljon työpaikkoja taksinkuljettajille auki.

– Voi olla, että lähden sinne töihin, hän sanoo.

Aiemmin kehitysvammaisten ohjaajana työskennellyt Jaskari ei ole ajatellut työskentelevänsä taksinkuljettajana eläke-ikään asti. Hän ei myöskään vielä tiedä, aikooko tehdä työtä täyspäiväisesti.

– Kokeillaan nyt tätä, ja tehdään niin kauan kuin tuntuu mukavalta.

Myös Marja Lindfors tietää, että uudet taksinkuljettajat pysyvät harvoin alalla pitkään. Silti tulijoita löytyy.

– Aika pienellä koulutuksella voi hankkia ammatin, jossa voi työskennellä oman toimen ohella. Moni hakeekin nimenomaan lisätienestiä, hän pohtii.

Kurssilta valmistunut voi hakea töitä taksiyrittäjiltä. (HäSa)

 

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic