Kanta-Häme

Taksin työ on muuallakin kuin ratin takana

Voisiko taksikuski tehdä muutakin kuin ajaa autoa?

Esimerkiksi Hattulan kunta ja hoivapalveluyritys Esperi Care käyttävät taksinkuljettajia öisin kotipalvelun apuvoimina. Taksinkuljettaja voidaan kutsua apuun, jos asiakas on vaikkapa kaatunut tai pudonnut sängystä, eikä hoitaja jaksa nostaa häntä yksin ylös.

– Palvelua tarvitaan aika harvoin. Paikalle menee hoitaja ja tämä on vain varmistus, mikäli hoitaja tarvitsee esimerkiksi nostoapua, Esperi Caren turvapuhelinpalvelujen toimialajohtaja Juhana Olkkola korostaa.

Esperi Care oy tekee turvapuhelinpalveluiden auttamiskäyntejä Hämeenlinnassa, Hattulassa, Jokioisilla, Tammelassa ja Humppilassa.

Ei mennyt …ihan putkeen

Maaseutupaikkakunnilla taksien avustustehtävät on otettu luonnollisena jatkona normaaliin arkityöhön. Sen sijaan esimerkiksi Hämeenlinnassa pyyntöjä tulee niin harvoin, että asia on jäänyt joillekin kuljettajille oudoksi ja herättänyt närkästystäkin.

Hämeenlinnan taksiautoilijat ry:n puheenjohtaja Pentti Vienonen ei edes tiennyt, että hoivapalveluyrityksillä on tälläkin hetkellä turvapalvelusopimuksia taksien kanssa.

Hän muistelee, että edellisen kerran vastaava avustussopimus oli joskus 15–20 vuotta sitten. Kokemukset eivät olleet hyviä. Kuljettajat kokivat joutuneensa hoitajan hommiin.

– Tilanteet olivat joskus sellaisia, että siellä olisi pitänyt olla haalarit ja kumisaappaat jalassa, Vienonen murisee.

Hoitovastuu …hoitajilla

Juhana Olkkola painottaa, että Esperi Care vaatii turvapuhelinpäivystäjiltä ja auttajilta lähihoitajan tutkintoa. Taksinkuljettajaa ei panna hoitotyöhön, eikä hänellä voi olla vastuuta asiakkaan hoitotarpeen arvioinnista.

Sopimuksen mukaan taksi voidaan tilata, jos kohteessa tarvitaan vain nostoapua hoitajan kaveriksi, eikä toista hoitajaa ole saatavilla.

Hattulan seudun taksit ry:n puheenjohtaja Ari Uusitalo pitää käytäntöä järkevänä.

– Se on yhteiskunnalle halvinta ja ihmisille nopein ja vaivattomin tapa hoitaa tilanne, hän sanoo.

Hattulassa taksit ovat auttaneet Hattulan kunnan kotipalvelua jo kymmenisen vuotta. Sopimus koskee päivystysaikoja kello 16–22. Öisin turvapuhelinhälytyksistä vastaa Esperi Care. Heitäkin taksit avustavat tarvittaessa.

Hattulassa …leppoisasti

Uusitalon mukaan Hattulassa tulee yöllisiä turvapuhelinkeikkoja alle kymmenen vuodessa.

– Tämä on taksille sopiva palvelu, koska joka tapauksessa päivystämme yöllä, hän sanoo. Hoiva-alalle taksinkuljettajat eivät koe astuvansa.

– Hoitaja neuvoo, mistä nostetaan. Ambulanssia olisi ihan turha kutsua tällaisille parin minuutin keikoille, hän sanoo.

Hattulassa autettavat turvapuhelinasiakkaat ovat usein taksin tuttuja muista yhteyksistä, esimerkiksi taksikorttikyydeistä. Niinpä yölliset kohtaamisetkin ovat leppoisia.

– Autamme muutoinkin rollaattoreita autoon ja kannamme kauppakasseja sisään. En koe tätä alan ulkopuolisena työnä, Ari Uusitalo sanoo. (HäSa)