Kanta-Häme

Takuuta on, mutta tiedonkulku takkuilee

Hämeenkaaressa on keskiviikkoiltana kaikki valmista. Hämeen työ- ja elinkeinotoimiston tapahtumassa pitäisi kertoa nuorille opiskelijoille ja työnhakijoille hallituksen yhdestä kärkihankkeesta: nuorisotakuusta.

Infotilaisuuteen on vielä panostettu. Puheet jaksotetaan nykytanssiesityksillä, ja illan pitäisi päättää vielä hiphop-artisti Jontte Valosaari.

Hämeen ely-keskus sai kaiken lisäksi aikanaan tilaisuuksien järjestämistä varten Euroopan sosiaalirahastolta 29 000 euroa tukea.

Ongelmana on vain se, että nuoria saapui paikalle pieniä määriä. Hämeensaareen saapuneiden ihmisten määrä on järjestäjille luonnollisesti pettymys.

Samalla tilanne kuvastaa koko hallituksen kärkihankkeen kompastuskiveä.

– Nuoret eivät tiedä nuorisotakuusta, ja se on oleellinen ongelma, Hämeen te-toimiston yrityspalvelujen asiantuntija Pasi Pyykkönen sanoo.

Korvat olisi hyvä höristää.

Sanssilla palkkatukea

Hallituksen kaavaileman nuorisotakuun tarkoitus on helpottaa alle 25-vuotiaita pääsemään koulutukseen sekä alle 30-vuotiaita vastavalmistuneita pääsemään työelämään kiinni.

Käytännössä nuorille taataan opiskelupaikka, mutta valmistuneille on luvattu koulunpenkkiä herkullisempi kannustin, Sanssi-kortti.

Te-toimisto voi myöntää alle 30-vuotiaalle työnhakijalle Sanssi-kortin, mikä todistaa työnantajalle, että palkattuna nuori on oikeutettuna palkkatukeen. Yksinkertaistettuna valtio korvaa nuoren palkkakustannuksista osan työnantajalle.

Työtä hakevan nuoren taskussa kulkeva Sanssi-kortti voi työhaastattelussa olla parhaimmillaan kilpailuetu. Yrityksen riski on aluksi pienempi, ja kukoistava nuorisotyöttömyys voidaan jopa saada hillittyä.

– Aluksi nuori työntekijä ei tuota yritykselle palkkakustannuksiaan takaisin. Sanssi-kortilla katetaan niitä ensimmäisten kuukausien aikana koituvia kuluja, yrityspalvelujen asiantuntija Minna Talvikunnas sanoo.

Samalla te-toimisto haluaa, että Sanssi kannustaisi nuoria parantamaan työnhakutaitojaan.

– Pitää oppia, mitä työhaastattelussa ja työnhakutilanteessa kertoa itsestään, Pasi Pyykkönen sanoo.

Hakeva saa apua

Ei vaivuta vielä epätoivoon. Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijat Sofia Kansikas, Sanni Kuivanen ja Oona Ruikka saapuivat Hämeenkaareen ja ihan aiheesta kiinnostuneina.

Tieto tapahtumasta kantautui ammattikorkeakoulun kautta.

Bio- ja elintarviketekniikkaa opiskeleva kolmikko piti tilaisuutta lopulta tarpeellisena, vaikka etukäteen tiedot nuorisotakuusta olivat hatarat.

– Nuorisotakuun eduista ei meille ole oikein aiemmin tullut tietoa oikeastaan kuin median kautta, Kuivanen toteaa.

Elintarvikealalle insinööreiksi valmistuvat opiskelijat pitävät oman alansa näkymiä hyvinä, mutta Venäjän ja Suomen väliset talouspakotteet aiheuttavat omaa epävarmuutta. Ehkei tieto lopulta pahitteeksi olekaan.

– Aika selkeää infoa täällä jaettiin, että apua kyllä saa, jos vain älyää hakea sitä. Jos vaan on kotona, niin tieto ei tavoita, Kansikas sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic