Kanta-Häme

Talojen ulkopinnat kärsivät aiempaa enemmän home- ja leväongelmista

Pitkät ja sateiset syksyt sekä leudot talvet näkyvät talojen ulkopintojen kunnossa. Seiniin kertyvät lika, saasteet ja pöly muodostavat homeelle ja levälle otollisen kasvualustan. Maalaustarvikkeita ja pintakäsittelytuotteita valmistavan Sokevan mukaan liian moni ryhtyy kasvustojen syntymisen jälkeen maalaamaan. Usein ongelman poistamiseen riittää peseminen.

Homekasvusto näkyy talon seinässä mustina pilkkuina.

– Ongelma on lisääntynyt 2000-luvulla, sillä rikin ja lyijyn poistuminen polttoaineista on parantanut ilmanlaatua, sanoo Sokevan toimitusjohtaja Markku Kärppä.

Hänen mukaansa myös maaleista on poistettu kasvustoja torjuvia myrkkyjä

Pesu kannattaa Kärpän mukaan tehdä painepesurin sijaan puutarhaletkulla, jotta vesi ei pääse rakenteiden sisään.

Julkisivujen ylläpitoon ja huoltoon tarkoitettuja tuotteita kehitetään jatkuvasti. RTV:n ammattikuntamyynnin Jari Tossavaisen mukaan uusia tuotteita tulee myyntiin jonkin verran.

Talon sijainti ja esimerkiksi puiden läheisyys vaikuttaa ympäristön kosteuteen ja siihen, kuinka helposti home- tai leväkasvustoja muodostuu.

Pesuaineita valmistetaan erikseen myös esimerkiksi katoille ja terasseille.

Maaleja on monenlaisia ja niistä muodostuu pintoihin erilaisia kalvoja.

– Mikään maali ei estä homeen tarttumista, mutta osa niistä muodostaa kovemman pinnan, johon home ei tartu niin herkästi, Tossavainen sanoo.

Seinien peseminen on hyvä hoitotoimenpide, eikä pesuainekaan käyttäminen ole aina tarpeellista. Vuosittainen huoltopesu voi pidentää talon maalausväliä huomattavasti.

– On turhaa rakentaa kallista taloa, jos sitä ei huolla. Suomalaiset huoltavat ahkerasti autojaan, mutta talo jää herkästi vähemmälle huomiolle, Tossavainen toteaa.

Vakuutusyhtiö Folksam julkaisi ulkomaalivertailunsa tuloksia vuonna 2015. Testissä oli mukana 45 ulkomaalia, joista vain neljä sai hyväksytyn arvosanan.

Testi kesti kaksi vuotta ja se tehtiin Ruotsissa neljällä eri paikkakunnalla. Vain neljä hyväksyttyä maalia täytti tehtävävaatimusten lisäksi ympäristövaatimukset.

Kaksi hyviksi valinnoiksi arvioiduista maaleista oli Beckersin valmistamia. Kaksi muuta olivat Alcro- ja Falu Vapen -merkkisiä. HÄSA

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic