Kanta-Häme

Talonmiesten ammattikunta hupenee, mutta Kaurialassa huoltofirma vaihdettiin perinteiseen talkkariin

Kaurialalaiseen Parolantie 10:n liike- ja asuinkiinteistöön on pestattu hiljattain oma talonmies.

Huoltoyhtiö sai väistyä, kun taloon muuttanut teknisen isännöinnin yrittäjä Eero Eskola tarjoutui huoltamaan kiinteistöä ja sen piha-alueita osa-aikaisesti.

Eskola on tehnyt kiinteistönhoito- ja korjausrakennusalan töitä neljänkymmenen vuoden ajan, joten hänen tarjouksensa oli ohittamaton.

– Se oli siinä, kun Eero toi cv:nsä meille. Huoltoyhtiöön on oltu tyytyväisiä, mutta meille on tärkeää, että talonmies ja omistaja ovat ikään kuin samaa perhettä, kuvailee Can Mese, Parolantie 10:ssä sijaitsevan ravintola Topcapin ja nykyisin myös koko kiinteistön omistaja.

Mese pyörittää sekä Topcapia että kiinteistöyhtiötä isänsä Bayram Mesen kanssa.

 

Eero Eskola on virallisesti eläkkeellä, mutta hänen yrityksensä pyörii edelleen ja hän tekee myös personal trainerin töitä puolisonsa omistamissa liikuntakeskuksissa. Talonmiehen tehtävät maistuvat aktiiviselle ja oma-aloitteiselle miehelle hyvin.

– Ennen vanhaan talonmiehet olivat ajan hermolla vuorokauden ympäri, ja haluan jatkaa tätä perinnettä. Näissä hommissa on kiva, kun näkee ihmisiä ja pystyy myös auttamaan heitä tarvittaessa, hän kertoo.

Parolantien ympäristö on Eskolalle mieluinen senkin vuoksi, että hän on aikoinaan asunut ja työskennellyt talonmiehenä Parolantie 17:ssä.

– Vanha talkkari on palannut juurilleen, hän myhäilee.

 

Kokenut ammattilainen on nähnyt uransa aikana monenlaisia kiinteistönhuoltotapoja niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla. Eskola on työskennellyt muun muassa valtion leivissä 1970- ja 1980-luvuilla.

Hänen mukaansa taloyhtiöiden on helppo nähdä huoltoyhtiö talonmiestä huokeampana vaihtoehtona pelkkien tarjousten perusteella, mutta ajan mittaan oman talonmiehen palkkaamisesta voi kertyä jopa tuhansien eurojen säästöt.

– Yksi henkilö kykenee hoitamaan noin kolmea kiinteistöä kunnolla täyspäiväisesti. Kun kiinteistöä hoidetaan huolellisesti, taloyhtiö säästyy isolta korjausremonteilta ja -kustannuksilta, hän arvioi.

Eskola näkee, että esimerkiksi monet sisäilmaongelmat ovat seurausta huolimattomasta kiinteistönhuollosta.

– Uskallan väittää, että Parolantien katoilla ei ole käynyt ketään vähään aikaan. Jos rännit vuotavat, kosteus leviää koko taloon.

Hän pitää myös vastuun selkeää jakautumista perinteisen talonmiesmallin etuna. Huoltoyhtiötä käyttäessä työntekijä saattaa vaihtua yksittäisellä kiinteistöllä päivittäin, ja jos jokin mättää, oikean henkilön tavoittaminen voi olla työn takana.

 

Kiinteistötyönantajat ry:n toimitusjohtaja Pia Gramén arvioi, että perinteisten talonmiesten määrä on koko maassa jotakin reilun 1 500:n ja 2 000:n väliltä.

– Määrä on vähentynyt koko ajan, ja suurin osa heistä on osa-aikaisia. Kokoaikaisia talonmiehiä on ehkä vielä isompien kaupunkien suurissa taloyhtiöissä, hän arvelee.

Graménin mukaan talonmiehiä työskentelee lähinnä vanhoissa taloissa, joissa on vähänlaisesti tekniikkaa uudempiin taloihin verrattuna. Niissä työtehtävät painottuvat kunnostustöihin, ulkoalueiden hoitoon, siivoustehtäviin ja esimerkiksi liputuksen järjestämiseen.

– Uusia taloja rakennetaan koko ajan, ja ne alkavat olla aika automatisoituja talotekniikaltaan. Talonmiesten väheneminen johtunee siitä, ettei heidän osaamisensa välttämättä vastaa enää nykyajan vaatimuksia. Huoltofirmat hoitavat myös tekniikkaa itse kiinteistön ja sen piha-alueiden lisäksi. HÄSA

 

Oikaisu 11.7.2018: Korjattu Kiinteistötyönantajat ry:n toimitusjohtajan Pia Graménin nimi. Hänen sukunimensä oli jutussa aluksi virheellisessä kirjoitusasussa ”Garmén”.