fbpx
Kanta-Häme

Talonomistaja, nyt kannattaa huolehtia, että rännit vetävät ja ovat puhtaita – Väärin ohjautuvista sulamisvesistä voi aiheutua kosteusvaurioita

Ränni- ja sadevesikaivojen säännöllinen puhdistaminen pitää kiinteistön rakenteet kunnossa.
Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

Näin kevään kynnyksellä on syytä huolehtia pihan ränni- ja sadevesikaivojen putsaamisesta ja varmistaa niiden toimivuus.

Kaivojen tehtävänä on ohjata sulamis- ja sadevedet viemäröintijärjestelmään alueilta joko kunnalliseen viemäriin tai avo-ojaan, jolloin vedet ohjautuvat pois talon rakenteiden läheltä.

Rännikaivoissa saattaa olla syksyn jäljiltä lehtiä ja muuta roskaa. Ränni – ja sadevesikaivot voivat olla myös jään ja lumen peitossa.

LVI-Tekniset Urakoitsijat ry:n mukaan jäisten rännien sulamisvedet voivat valua pitkin kiinteistön rakenteita, jolloin vedet kulkeutuvat talon sokkeleihin ja rakenteisiin aiheuttaen kosteusvaurioita.

Yhdistys painottaa tiedotteessaan, että kaivojen säännöllinen puhdistaminen pitää kiinteistön rakenteet kunnossa.

Kaivoissa oleva jää ja lumi on syytä sulattaa. Jään sulatukseen käy hyvin kuuma vesi. Avotulta tai kuumaa höyryä ei pidä käyttää.

Kinkkisissä tilanteissa apua voi kysyä Lvi-ammattilaisilta, jotka neuvovat myös erilaisten jäänsulatusaineiden käytössä.

Kaapeli, joka pitää rännin sulana

Jos katolta tulevien rännien syöksyputket jäätyvät usein talvisin, suosittelee yhdistys sulanapitokaapelien asentamista. Käytössä ovat myös kaivon kannen alle laitettavia jäätymissuojia.

LVI-asiantuntija Marko Kempas LVI-TU ry:stä korostaa tiedoteessa, että kunnollinen sadevesi- ja salaosajärjestelmä on hintansa arvoinen.

Sulamisvesien aiheuttamat vauriot voivat olla piileviä ja tulevat esille vasta vuosien päästä, jolloin niiden korjaaminen tulee Kempaksen mukaan hyvin kalliiksi.

Menot