fbpx
Kanta-Häme

Talouden pohja paalutettu kuntoon

Hattulassa kunnan henkilöstömenoja kasvatetaan ensi vuonna tarkoituksella, vaikka muutama viime vuosi on eletty tälläkin alueella nuukasti.

– Nyt on päätetty panostaa sellaisiin asioihin, jotka kasvattavat menoja hetkellisesti, mutta maksavat itsensä nopeasti takaisin, sanoi kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ventola (kok.) tiistaina järjestetyssä talousarvioinfossa.

Tällaisia lisäyksiä ovat muun muassa työllisyyskoordinaattorin, kouluisännän ja tukipalvelupäällikön palkkaaminen. Henkilöstöpaketissa perustetaan kaikkiaan 13 uutta virkaa tai tointa ja lakkautetaan seitsemän, eli lisäystä on yhteensä kuusi.

Hattulassa on vuodesta 2013 alkaen toteutettu tuolloin hyväksyttyä kuntastrategiaa ja talouden tasapainottamisohjelmaa.

– Se ei ole juustohöylä eikä säästöohjelma, mutta on tarkoittanut sitä, että kaikki menoerät on käyty läpi, ja jos menolisäyksiä on esitetty, on aina pitänyt esittää myös vastaava säästö tai tulojen lisäys, sanoo Hattulan talous- ja henkilöstöjohtaja Annu Kalliaisenaho.

Hattulassa on asetettu tavoitteeksi, että talousarvio olisi joka vuosi noin 400 000 euroa ylijäämäinen. Ensi vuoden budjetti ei yllä tähän, vaan tilikauden tulos on noin 200 000 euroa. Kalliaisenaho kuitenkin arvelee, että tilinpäätös saattaa osoittaa tavoiteltua lukemaa.

– Tämän vuoden tilinpäätöksestä on muodostumassa odotettua parempi. Suunnittelukauden loppuun mennessä tavoite kurotaan joka tapauksessa kiinni.

Yli 30 vuotta Hattulan taloutta ja budjettien laadintaa seurannut hallintojohtaja Harri Toivonen sanoo, että nyt valmistuneen budjetin pohja on harvinaisen hyvin paalutettu.

– Urheilutermein voisi sanoa, että peruskuntokausi on mennyt hyvin ja Hattula on tuloskunnossa.

Ventola oli tyytyväinen siihen, että vuoden 2012 jälkeen kaikki tilinpäätökset ovat olleet ylijäämäisiä, ja tähän on päästy ilman temppuja ja epärealistista budjetointia.

– Tässä ei ole haavehöttöä, vaan kaikki perustuu faktoihin. On ollut kiva tehdä budjettityötä, kun on kunnon strategia, sanoo kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Hellevi Luopajärvi (sd.).

Veronkorotuksia Hattulassa ei suunnitella, vaan budjetti perustuu nykyisiin tulo- ja kiinteistöveroprosentteihin.

Tämän ja ensi vuoden suurin yksittäinen rakennushanke kunnassa on Juteinikeskuksen eli uuden koulun ja monitoimitalon rakennustyö.

Hattulan kunnanvaltuusto käsittelee tänään keskiviikkona talousarviomuutoksen, jolla siirretään 2,8 miljoonaa euroa Juteinikeskukselle kaavailtuja määrärahoja ensi vuodelta tälle vuodelle. Muutoksen jälkeen kunnan tämän vuoden nettoinvestoinnit ovat 8,9 miljoonaa euroa ja ensi vuoden 5,4 miljoonaa.

– Yhtä isoa investointihanketta Hattulassa ei ihan lähiaikoina ole odotettavissa, kunhan Juteinikeskus valmistuu, Kalliaisenaho sanoo.

Hattulan lainamäärä kasvaa ensi vuonna noin neljällä miljoonalla eurolla. Annu Kalliaisenaho sanoo, että tänä vuonna lainamäärä asukasta kohden laskettuna on samaa luokkaa, kuin maan keskiarvo.

Ensi vuotta hän ei osaa arvioida tarkasti, mutta huomauttaa, että lainamäärän arvellaan kasvavan muissakin kunnissa.

Hattulan valtuusto päättää kunnan veroprosentit kokouksessaan tänään. Talousarvio tulee käsittelyyn joulukuun kokouksessa. HÄSA

Menot