Kanta-Häme

Talous ei kestä byrokratiaa

Jätteitä ei saa kierrättää. Kenkiä ei saa pitää kaapin alla. Lupahakemukset eivät etene vuosikausiin, koska virastot ovat erimielisiä. Näin kertovat hämäläisten yritysten edustajat.

Elinkeinoelämän edustajat ovat tuskastuneita sääntelyyn. Hämeen kauppakamarin seminaarissa yrittäjät epäilivät Suomen hallinnon turhan sääntelyn jopa lopettavan elinkeinotoiminnan.

– Kun kauan jatkuu, tulee kapina. Toivottavasti siihen ei tarvitse mennä, sanoo kauppakamarin finanssivaliokunnan puheenjohtaja Matti Nieminen.

Luontoa…ei suojella

Raskainta arvostelua Eroon ylisääntelystä -seminaarissa saivat erilaisten ympäristölupien käsittely. Insinööritoimisto Gradienttin toimitusjohtajan Kirsti Määtän mielestä virkamiehet eivät suojele luontoa vaan prosessia ja itseään.

– Virkamiehet eivät halua tehdä virheitä. Kun ei tee mitään, ei tee virhettä. Meidän taloutemme ei kuitenkaan kestä sitä, Määttä sanoo.

Määttä kertoo, kuinka yrityksen toiminnan laajentaminen kierrätysmateriaaliin ja investointi kaatuivat virastojen erimielisyyteen kaavamerkinnästä. Kolmen vuoden kuluttua yritys päätti hakea kaavamuutosta teollisuusalueesta erityisalueeksi.

– Aluehallintovirastolta tuli YVA-menettelystä (ympäristövaikutusten arviointimenettely) hylkäävä päätös, koska kaavamuutos oli kesken. Yritykselle jäi kaksi hehtaaria asvaltoitua pihaa.

Määttä ihmettelee, että viranomaiset ottavat hampaisiinsa, jos kyse on jätteen kierrättämisestä. Hän kertoo tapauksesta, jossa murskaukseen piti ottaa vanhaa ainesta. Luvan saaminen aluehallintovirastosta kesti kaksi vuotta.

– Virolaiset ihmettelevät, että meidän lainsäädäntömme kieltää kaiken kierrättämisen. He kierrättävät.

Entinen kansliapäällikkö, ministeri Lauri Tarasti esitteli ympäristöministeriön arviointityöryhmän esityksiä lupa- ja arviointimenettelyjen sujuvoittamiseksi ja tehostamiseksi. Tarastin johtama työryhmä jätti tiistaina esityksensä ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok.).

– Menettelyjä pitäisi yksinkertaistaa niin, että päästäisiin yhden luukun -periaatteeseen. Pisimmällä tässä on Hollanti, Tarasti sanoo.

Tarasti ilman…mitään lupia

Tarastin työryhmä esittää korkeimpaan hallinto-oikeuteen valittamisen rajoittamista. Korkeimman hallinto-oikeuden ei tarvitsisi ottaa kaikkia asioita käsittelyyn. Tarasti oli seminaarin useiden osanottajien kanssa erimielinen muusta valitusoikeuden rajoittamisesta.

– Ei ollut realistista esittää valitusoikeuksien muuta rajoittamista, Tarasti toteaa.

Elinkeinoelämä haluaisi erityisesti viedä toiselta viranomaisilta valitusoikeuden toisten myöntämiin lupiin. Tarastin mielestä moniarvoisessa yhteiskunnassa ei ole yhtä valtion etua. Siksi valituslupa on myös viranomaisilla.

Tarastin työryhmä teki 19 konkreettista ehdotusta menettelyjen yksinkertaistamisesta. Yksi ehdotuksista koski pienenergialupien yhdenmukaistamista. Kunnilla on eri käytäntö jopa aurinkopaneelien käytöstä.

– Itse rakensin aurinkopaneelit Mikkelin mökille ilman minkäänlaista lupaa, Tarasti paljastaa. (HäSa)

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic