Kanta-Häme

Talous näyttää paremmalta kuin onkaan

Plussia löytyy kohtuullisesti Hämeenlinnan viime vuoden tilinpäätöksestä. Suurimpana niistä se, että Hamkin yhtiöittäminen kattoi kaupungin alijäämät kertaheitolla.

– Se oli sellainen yhden yön ihme. Kuntayhtymän purkamisesta syntynyt omaisuus siirtyi apporttina Hamk oy:lle, mutta vaikutti taseeseen siten, että alijäämät kuittautuivat, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio (kok.) pohti.

Hän muistutti, että vuosien varrella kunnat ovat sijoittaneet Hamkiin miljoonan poikineen, joten ei ole mikään onnenkantamoinen, että seudun kunnat saivat taseisiinsa tällaisen pulssin.

Muutakin positiivista tilinpäätöksestä löytyy.

– Saimme hieman arvioitua enemmän verotuloja. Työllisyysaste pysyi kohtuullisena ja rahastot tuottivat reilusti yli budjetin.

Perinteinen tonttikauppa ei käynyt, mutta kiinnostus kaupungin vuokratonttien lunastamiseen tuotti muutaman miljoonan jo viime vuoden puolella.

Asukasmäärä kasvoi maltillisesti, mutta kaupunkiin on syntynyt ja siirtynyt odotettua enemmän yrityksiä.

Uhkiakin taloudessa on. Toimintakate eli kaupungin käyttömenot kasvoivat luvattoman paljon eli 3,7 prosenttia. Lastensuojelun menot ovat ylittyneet lähemmäs neljällä miljoonalla.

Rautio listaa myös pitkäaikaistyöttömien määrän ja nuorten työllisyysasteen. Lisäksi viime vuonna 6 hämeenlinnalaisnuorta jäi vaille perusopetuksen päättötodistusta.

Taloudessa pitää edelleen olla erittäin tarkkana, vaikka tilinpäätös näyttää hyvältä. Kaupunginjohtaja Timo Kenakkala painottaa, että työ on vasta alussa.

– Pallo on ehkä hyökkäysalueella nyt. Yhteistyöllä se saadaan maaliin.

Kattamattomia alijäämiä oli edellisvuosilta yli 13 miljoonaa euroa. Ilman Hamk-järjestelyjä tilinpäätös olisi jäänyt 0,6 miljoonaa alijäämäiseksi.

Palhasta eli palvelu- ja hankintaohjelmasta on saatu odotettuja tuloksia, mutta lisää vielä odotetaan, samoin elinvoimaohjelmasta. Ne muodostavat yhdessä kaupungin nykyisen tuottavuusohjelman.

Ongelmana ovat erityisesti valtion toimet. Valtionosuuksia on leikattu logiikalla, jota ainakaan valtuuston puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) ei ymmärrä. Tosin leikkaukset eivät ainakaan vielä olleet ihan niin suuria kuin pelättiin.

Kunnille asetettujen tehtävien määrää ei ole pystytty vähentämään. Kiemunki arvelee, että valtion taholta on odotettavissa lisää kuntiin kohdistuvia kiristyksiä.

Tämä tarkoittaa sitä, että kaupungin on jatkettava rakenteellisia uudistuksia. Rautio arvelee, että niistä saadaan päätöksiä juhannukseen mennessä.

Myös lastensuojelun tilannetta pyritään kampeamaan ennakoivaan suuntaan. Kaupunginhallitus hyväksyi juuri uuden lastensuojelusuunnitelman lähivuosille.

Sijoitusten tuotot nostetaan aina esille, kun Hämeenlinnan talous on puheena. Viime vuonna tuotto oli kaksinkertainen odotuksiin nähden.

Vuoden lopussa sijoitusten arvo oli 90,5 miljoonaa euroa. Vuosituottotavoite on 4,5–5 prosenttia. Tuotto nousi 9,2 prosenttiin.

Tuottoja on nostettu vuosien varrella 48,5 miljoonaan investointien katteeksi ja maksuvalmiuden turvaamiseksi. Viime vuonna kassaan nostettiin 4,8 miljoonaa. HäSa

OikaisuPrinttilehdessä julkaistussa Hämeenlinnan tilinpäätöstaulukossa oli mittavirhe. Taulukon luvut olivat tuhansissa euroissa, ei miljoonissa, kuten taulukossa väitettiin.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic