Kanta-Häme

Talous ohittaa turvallisuuden

Suomalaisten turvallisuus vaarannetaan kauppasuhteiden vuoksi.

Näin ajattelee Venäjän tuntija, Suomi-Pietari-instituutin entinen johtaja Jukka Mallinen. Nato-vastustajasta sen puolustajaksi kääntynyt kirjailija laati vastikään vetoomuksen Suomen Nato-jäsenyydestä.

Mallisen mukaan Suomessa poliittiset päättäjät ovat tuudittaneet kansan valheelliseen turvallisuudentunteeseen.

– Raamatussa Esau myi esikoisoikeutensa hernerokasta. Nämä henkilöt, jotka nyt juoksevat venäläisten sijoitusten ja markkinoiden perässä toimivat samoin. Näin asetetaan uhanalaiseksi suomalaisten turvallisuus ja tosiasiallinen itsenäisyys, Mallinen sanoo.

Hän ei usko, että Venäjällä on tarkoituksena hyökätä Suomeen. Sen sijaan valtio tavoittelee Suomen suomettamista.

Varsinainen ongelma ovat entiset Neuvostoliiton miehittämät maat, esimerkiksi Puola ja Baltia.

– Niihin kohdistuu reaalinen uhka. Jos se toteutuu, meidän täytyisi poliittisesti ryhtyä erittäin voimakkaisiin toimenpiteisiin jo sen vuoksi, ettemme jäisi väärälle puolelle rintamalinjaa. Kansanedustajien tulisi olla hereillä, Mallinen huomauttaa.

Eliitti pyörittää rukousmyllyä

Mallisen ja 14 muun kulttuurivaikuttajan vetoomuksen taustalla on halu herättää keskustelua Suomen turvallisuudesta ja puhua asioista niiden oikeilla nimeillä.

– Meidän käsityksemme mukaan Suomessa eliitti on lähinnä pyöritellyt mantraa ja rukousmyllyä, kaikki nämä optiot ja muut… Suomalaiset eivät ole ollenkaan niin passiivisia ja asiantuntemattomia kuin eliitti luulee, Mallinen toteaa.

Hänen mukaansa spekulointi Naton suhtautumisesta Suomen mahdolliseen jäsenhakemukseen on syytä lopettaa.

– Me olemme tervetulleita, se on selvä asia. Viimeksi pari päivää sitten pääsihteeri Anders Rasmussen sanoi, että demokraattiset maat ovat tervetulleita.

Mallisen mukaan puhe Nato-jäsenyysprosessin pituudesta on niin ikään turhaa.

– Kun me tehdään päätös, turvatakuut astuvat voimaan heti samana päivänä. Meidän turvallisuus lisääntyy heti, kun asiasta on sovittu.

”Väyrynen ei ole isänmaan asialla”

Mallisen mielestä kaikki Suomen puolueet ovat sortuneet opportunismiin, vaikka pitäisi ajatella pienen isänmaan etua.

Hän ei ole katsonut hyvällä esimerkiksi keskustan eurovaaliehdokkaiden Paavo Väyrysen ja Antti Kaikkosen kommentteja, joiden mukaan Suomen ei pitäisi liittyä EU:n asettamiin Venäjä-pakotteisiin.

– Minun täytyy sanoa, etteivät nämä henkilöt ole isänmaan asialla, vaan jonkun muun. Meidän turvamme on lännen demokraattisten maiden solidaarisuudessa. Tällaiset lausunnot nakertavat meidän selkänojaamme ja turvaamme, Mallinen paheksuu.

Hänen mukaansa Suomen tulisi olla solidaarinen ennen kaikkea Ukrainan, Valkovenäjän ja Baltian kaltaisille pienille maille.

– Meidän täytyisi tajuta, että kaikki pienet maat ovat samassa veneessä. Olemme kaikki nappuloita suurvaltojen shakkipöydällä.

Oma valtio on venäläisten uhka

Mallinen korostaa, ettei länsimaissa ymmärretä Venäjän valtion ja kansan vastakkaisuutta.

– Valtio on aina uhrannut ihmisensä ja kansansa imperiumin fantastisten suunnitelmien rivisotilaiksi ja uhreiksi. Venäjän kansa on halunnut vain elää elämäänsä onnellisena ja turvassa. Sitä ei uhkaa niinkään ulkovallat kuin Venäjän valtio.

Suomen Peniä johtanut Mallinen muistuttaa, että esimerkiksi lähes kaikki suuret venäläiset kirjailijat ovat olleet toisinajattelijoita ja napit vastakkain Venäjän valtion kanssa.

– Pushkin, Dostojevski, Tolstoi, Brodsky, Pasternak, Ahmatova, Politkovskaja… Heidän kohtalonsa on ollut hyvin dramaattinen ja vasta kuoltuaan heidät on nostettu kansakunnan kaapin päälle, Mallinen sanoo.

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic