Kanta-Häme

Talous porskuttaa, mutta väkiluku laskee

Janakkalan valtuustossa iloittiin maanantaina viime vuoden hyvästä tilinpäätöksestä, mutta samalla kannettiin huolta edelleen laskevasta väkimäärästä. Viime vuonna laskua oli 95 henkeä.

– Alkuvuodesta suunta on ollut sama. Se on saatava kääntymään, sanoi kunnanhallituksen puheenjohtaja Pirjo Alijärvi (sd.).

Alijärvi pohdiskeli, että kunta voisi tarvita uudenlaista otetta asuntotuotantoonsa. Hän puhui arkkitehtonisesti miellyttävästä, älyteknologian siivittämästä ekologisesta asumisesta.

Myös työllisyyttä pitäisi hänen mielestään vahvistaa, jotta väki pysyisi paikkakunnalla.

Jaana Kivistö (vas.) huomautti, että viime vuonna toteutettu uudistus vähensi huomattavasti luottamushenkilöiden määrää kunnassa.

– Siksi kuntalaisten osallistaminen olisi nyt erityisen tärkeää.

Sirpa Aution (kesk.) mielestä kuntaa ei ole kehitetty tasapuolisesti, sillä Tervakoskella on kunnan tontteja hyvin vähän.

– Mäyrän asuinalueen piti valmistua vuonna 2017, mutta se toteutetaankin vasta 2019. Lisäksi luvattua Tervakosken terveysaseman remonttia ei ole tehty, Autio arvosteli.

– Jos haluamme kasvattaa Janakkalaa, on Etelä-Janakkalakin otettava huomioon.

Autio löysi kuitenkin jotain hyvääkin kehitystä Tervakoskella, sillä urheilukentän rakentaminen alkoi maanantaina.

Tarkastuslautakunnan puheenjohtajalla – henkilöstä riippumatta – on tapana Janakkalassa huomauttaa tavoitteiden ja mittareiden epätarkkuudesta. Niin teki myös Miikka Anttila (vas.).

– Tavoite ei ole sama asia kuin toimenpide, hän huomautti.

Anttila muistutti myös, että vaikka takana on hyvä vuosi, Janakkala täyttää edelleen kaksi kriisikunnan kriteeriä neljästä: kunnan veroprosentti (21) on korkeahko ja suhteellinen velkaantuneisuusaste (65 %) selvästi yli 50:n.

Janakkala laati itselleen talouden tasapainottamisohjelman vuosiksi 2013–2017. Anttila arvioi, että se saatiin toteutetuksi 70-prosenttisesti.

– Toivon kuitenkin, että tulevaisuudessa ei tällaisia ohjelmia tarvittaisi, vaan kunnan talous pysyisi kunnossa ihan normaalilla toiminnalla.

Talous- ja hallintojohtaja Jenni Jokela kuvaili Janakkalan 3,8 miljoonan euron tulosta huiman hyväksi. Esimerkiksi verotuloja kunta sai 1,8 miljoonaa euroa enemmän kuin edellisenä vuonna.

Verotulojen kasvuun vaikutti osaltaan veroprosentin korottaminen vuodeksi 2017.

Hyvä tulos johtui myös muun muassa sairaanhoitopiiristä ja kunnan henkilöstökulujen alenemisesta 2,5 miljoonalla (kiky-sopimuksen vaikutus tähän oli yli puoli miljoonaa euroa).

Taseen ylijäämä on noussut mukavasti 4,4 miljoonaan euroon. HÄSA

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic