Kanta-Häme

Taloushuolet painavat viljelijöitä

Viime vuosi toi mukanaan taloudellisia vaikeuksia monelle maatilalle.

Heikko kannattavuus on lisännyt maatalousyrittäjien henkistä kuormitusta, ja erityisesti tuottajahintojen aleneminen on koetellut jaksamista. Näin kertoo Maatalousyrittäjien eläkelaitoksen (Mela) Hämeen alueen Välitä viljelijästä -projektityöntekijä Hannele Liimatta.

– Monella on laskuja perinnässä ja ulosotossa, mikä vaikuttaa suoraan jaksamiseen ja perhe-elämään, Liimatta sanoo.

Hän auttaa kuluvana vuonna Kanta- ja Päijät-Hämeen maatalousyrittäjiä jaksamiseen, työkykyyn ja talouteen liittyvissä haasteissa sekä ohjaa yrittäjiä avun piiriin.

Hallitus myönsi osana maatalouden kriisipakettia miljoona euroa maatalousyrittäjien jaksamisen tukemiseen. Lisämäärärahan käytöstä vastaa Mela, ja sillä on esimerkiksi palkattu eri puolille Suomea yhteensä neljä projektityöntekijää Välitä viljelijästä -projektiin.

Määrärahasta 850 000 euroa menee nopeavaikutteisiin toimiin, ja loput ohjataan ennaltaehkäisevän varhaisen välittämisen mallin kehittämiseen.

Vuoden 2017 aikana vaikeuksissa oleva hämäläinen maatalousyrittäjä voi hakea projektityöntekijä Hannele Liimatan kautta Melasta enintään 500 euron ostopalvelusitoumusta.

Syitä voivat olla uupumisen ja masennuksen hoitaminen tai taloudellisen tai juridisen avun hankkiminen.

Kukin maatalousyrittäjä voi saada ostopalvelusitoumuksen kerran ja sen voi käyttää yhden palvelun ostamiseen. Sitoumuksella voi ostaa muun muassa tapaamisia psykologin tai psykoterapeutin kanssa.

Tilan kaikilla päätoimisilla yrittäjillä on mahdollisuus saada oma henkilökohtainen sitoumus. Esimerkiksi yrittäjäpariskunnasta toinen voi saada sitoumuksen talousneuvontaan ja toinen parisuhdeterapiaan.

– Pariskuntien henkinen jaksaminen on tärkeää, koska kumppani on useilla maatiloilla se lähin työkaveri. Parisuhde voi olla taloudellisten vaikeuksien keskellä koetuksella, Liimatta sanoo.

Toimiva parisuhde oli Melan vuoden 2015 työhyvinvointikyselyn vastaajien mielestä tärkein asia maatalousyrittäjän työhyvinvoinnin ja työkyvyn tukemiseksi.

Melan projektin tavoitteena on, että viljelijöiden tukimahdollisuudet kattaisivat koko maan. Projektityöntekijöitä on siellä, minne esimerkiksi MTK:n hankkeet eivät ole yltäneet.

Hannele Liimatan mukaan tarkoitus on tavoittaa viljelijät suoraan ja jalkautua tiloille.

Projektityöntekijät menevät yhteydenottojen perusteella paikan päälle ja kartoittavat viljelijän kanssa avuntarpeen. Hämeen projektityöntekijänä 9. tammikuuta aloittanut Liimatta on jo saanut muutaman yhteydenoton maatiloilta.

Tällä hetkellä hän tapaa Kanta- ja Päijät-Hämeen sidosryhmiä ja suunnittelee niiden kanssa tiedottamista.

Tarkoitus on tarjota apua mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Yhteydenotto ei maksa mitään eikä sido mihinkään, ja se on täysin luottamuksellinen.

– Ammatista riippumatta avun pyytäminen on kenelle tahansa vaikeaa. Avunhakemisen taustalla on aina monta valvottua yötä, Liimatta sanoo.

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic