Kanta-Häme

Talousjohtajasta yksimielisesti Janakkalan vt. kunnanjohtaja

 

Katja Pesosen valinta vt. kunnanjohtajaksi maanantaina oli läpihuutojuttu. Janakkalan valtuusto ei käyttänyt asiasta yhtään puheenvuoroa.
 
Vantaalainen Pesonen on työskennellyt kunnassa viime vuoden maaliskuusta lähtien, jolloin hän aloitti talousjohtajan äitiyslomasijaisena. Hän on koulutukseltaan muun muassa kauppatieteen maisteri. 
 
Mahdollisimman pahaan aikaan
 
Pesonen osallistui kevätkaudella työryhmässä kunnan talouden tasapainottamisohjelman laatimiseen. Valtuusto hyväksyi ohjelman kesäkuussa.
 
– Nyt on meneillään historian suurin muutosvaihe kunnissa. Liikehdintä kunnanjohtajan tuolilla tapahtuu mahdollisimman pahaan aikaan, Pesonen sanoi valtuustolle kiitospuheessaan.
 
Tämän syksyn ajankohtaisia asioita Janakkalassa ovat talouden tasapainottamisen lisäksi kansallisiin rakenneuudistuksiin liittyvät selvitykset. Pesonen korosti, että talouden korjaamiseen tarvitaan kaikkia kunnan työntekijöitä.
 
– Suhtaudun sijaisuuteen yhtä sitoutuneesti ja paneutuen kuin suhtautuisin vakituiseen virkaan, Pesonen sanoi.
 
Talousjohtajalle ei sijaista
 
Hän hoitaa kunnanjohtajan virkaa siihen asti, kunnes uusi kunnanjohtaja aloittaa. Talousjohtajan sijaiseksi ei aiota hakea ketään talon ulkopuolelta, vaan virka aiotaan hoitaa sisäisin järjestelyin vuoden loppuun saakka, jonka jälkeen vakituisen viranhaltijan on määrä palata työhönsä. 
 
Kunnanjohtajan virka julistettiin haettavaksi viikko sitten, ja kaksi viikkoa sitten Anna-Mari Ahonen ilmoitti irtisanoutuvansa virastaan. Tämä tapahtui päivä sen jälkeen, kun kunnanhallitus oli päättänyt olla myöntämättä Ahoselle kahden vuoden jatkoa tämän virkavapaudelle.
 
Siunaukseksi molemmille
 
Kokouksen alussa puhunut Ahonen sanoi, että ehkä tämä kunnanhallituksen päätös koituu siunaukseksi molemmille osapuolille.
 
– Jotkut ovat tästä ymmällään, mikä on ymmärrettävää, olen itsekin ollut. Mutta nyt on hyvä tunne.
 
Ahonen sanoi olevansa kuntalaisille kiitollinen siitä, että häntä on pidetty Janakkalassa kuin kukkaa kämmenellä.
 
– Teidän suhteen on vähän eri asia, hän heitti naurahtaen valtuustolle.
 
Helle melkein kehui
 
Kokous oli janakkalalaisittain todella lyhyt. Keskustelua käytiin vain kahdesta asiasta.
 
Esko Helle (vas.) melkein kehui vasemmistoliiton valtuustoaloitteiden saamia vastauksia. Aloitteet koskivat kunnan hankintoja. Raportti Kuntapron tekemistä hankinnoista liitetään tästä lähtien vuosittain tilinpäätöksen tasekirjaan.
 
Helle esitti, että myös kunnan omat hankinnat merkittäisiin tasekirjaan.
 
Valtuuston tiedoksi tuotiin selvitys arviointikertomuksen käsittelystä. Siinä mainitaan, että perhepäivähoidon varahoitojärjestelmää tulee kehittää.
 
Reijo Löytynoja (sd.) piti tätä hyvänä asiana, joka voisi myös tukea vuorohoitoa.
 
– Nythän esitetään valtakunnallisesti, että kotihoidon tuki pitäisi jakaa puoliksi molemmille vanhemmille. Se voi tuoda paineita päivähoitoon.
 
Kokous kesti vain noin 45 minuuttia, mutta valtuutetut jatkoivat istumista pitempään. Heti kokouksen jälkeen alkoi talousseminaari. (HäSa)
 

Päivän lehti

20.1.2020