Kanta-Häme

Talouskurin vahti on kovilla kuntatyössä

– Jos omat luottamusmiehet eivät luota, se satuttaa jokaista viranhaltijaa kipeästi. Hausjärvellä on syntynyt merkillinen epäluottamus, jota esiintyy joissakin lautakunnissa ja jopa valtuustossa, pohtii virkansa vappuaattona jättänyt ja 60 vuotta viime viikolla täyttänyt kunnanjohtaja Päivi Terävä.

Viranhaltijoiden laatimien esitysten luotettavuutta epäillään, mutta Päivi Terävä korostaa, että epäileviä luottamuselinten jäseniä on vain muutama. Asenne kylvää kuitenkin huonoa ilmapiiriä päätöksentekoon.

Syy heikentyvään ilmapiiriin löytyy Päivi Terävän mielestä ennen kaikkea huonosta taloustilanteesta, jota on jatkunut viisi vuotta. Hän ei syyllistä yhtään puoluetta tai luottamusmiesryhmää ja muistuttaa, että Hausjärvellä on yhä suomalaiseen kuntakenttään verraten keskinkertainen henki.

Erityisesti Päivi Terävä harmittelee kahteen viime talousarvioon kohdistunutta kritiikkiä. Alijäämäiset talousarviot ovat kääntyneet verotulokasvun ja menokurin avulla plussan puolelle.

– Viranhaltijan ammattietiikka ei anna myöten laatia talousarviota hurskaiden toiveiden varaan. On nojauduttava luotettavina pidettäviin ennusteisiin ja realismiin.

Realismi merkitsee, että kunnanjohtaja joutuu väistämättä katkomaan siivet tuoreiden luottamusmiesten unelmilta. Valtuusto- ja lautakuntatyön uusina aloittavilla on tavoitteita ja halu toteuttaa niitä vauhdilla.

– Tilanne on vaikea. Kunnanjohtaja joutuu laman aikana esittelemään yhä uudelleen ikäviä talouslukuja, säästötavoitteita ja karsintaa. Hyviin hankkeisiin ja kehitysideoihin ei löydykään rahaa, jolloin syntyy helposti kritiikkiä.

Vaikka Hausjärvellä on valmisteltu jo pitkään kuntaliitosta ja Riihimäen seudun sosiaali- ja terveydenhoidon yhdistämistä, ne eivät ole kylväneet riitaa kunnassa.

Viisi vuotta sitten Riihimäen irtautumispäätös terveyskuntayhtymästä jäädytti Riihimäen, Hausjärven ja Lopen välit pariksi vuodeksi. Nyt kuntaliitossopimuksen valmistelu on lähentänyt kunnat jälleen toisiinsa.

Päivi Terävä odottaa toiveikkaana syksyä, jolloin kunnissa tehdään ratkaiseva päätös kuntaliitoksesta. Parhaillaan viimeistellään kuntaliitossopimusta, jota luottamuselimet tutkailevat lähiviikkojen aikana ennen kuin se esitellään kuntalaisille.

– Sopimus on saatu paperille todella hyvässä hengessä. Minusta paperi on sinällään loistava saavutus ja kertoo seutukunnan yhteishengen täydellisestä muutoksesta.

Jos kaikkien kolmen kunnan valtuustot päättävät myönteisesti liitoksesta, ratkeaa samalla sosiaali- ja terveydenhoidon järjestäminen. Jos päätös on kielteinen, seudulla on Päivi Terävän mielestä todella kiire saada toiminnat yhteen. Nykymalli ei enää takaa kuntalaisten palveluja.

– Kuntaliitos tai sote-uudistus ei vie kuntalaisilta palveluja. Terveyspalveluista osa keskitetään joka tapauksessa Riihimäelle, muttei kaikkea.

Matka Riihimäelle ei ole kuntalaisille pitkä, kun lähdetään erikoisliikkeisiin, harrastamaan tai huvittelemaan. Päivi Terävä ihmettelee, miksei joitakin palveluja haettaisi samoin Riihimäeltä.

– Kaikkea ei voi saada läheltä omaa kotia, kun asuu maalla.

Kahdeksan vuotta sitten Hannu Mäkelän seuraajaksi yksimielisesti valittu Päivi Terävä on urakoinut läpi raskaan työurakan.

Erityisesti viimeiset neljä vuotta maan hallituksen sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen valmistelu on teettänyt kohtuuttomasti lisätyötä. Sen lisäksi on selvitelty kuntarakennetta ja valmisteltu kuntaliitosta.

– Pysähdyin ja havahduin huomaamaan, että kolme vuotta eläkeikään on liian pitkä aika. Työ hallitsee liian isoa osaa elämästäni. Tavallinen viikonloppu ei enää ole riittävän pitkä aika palautumiseen.

Kun aikaa ei enää ole ollut perheelle, lapsenlapsille eikä harrastuksille, Päivi Terävä päätyi jättämään työnsä.

– En ole täyttänyt kalenteriani yhtään ennalta. Aion odottaa rauhassa, että aika käy riittävän pitkäksi. Vasta sitten on aika alkaa harrastaa! HÄSA

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic