Kanta-Häme Riihimäki

Talouslukujen ja yt-neuvottelujen suhde kirvoitti pulinaa Riihimäellä

Budjettivaltuusto laski ensi vuoden verotuloennustetta. Peltosaaren uusi monitoimikeskus halutaan suunnitteluun heti palveluverkkoselvityksen valmistuttua.
Budjettivaltuusto venyi Riihimäellä. Säästötarpeista ja -keinoista riitti keskustelua. Kuva: -
Budjettivaltuusto venyi Riihimäellä. Säästötarpeista ja -keinoista riitti keskustelua.

Talouslukujen taustat, kaupungin yt-neuvottelut ja ensi vuoden verotuloennusteen toiveikkuus poikivat paljon puhetta Riihimäen budjettivaltuustossa. Talousarvioon tehtiin lukuisia muutosesityksiä, joista päästiin äänestämään vasta lähempänä iltakymmentä – kahdeksan tuntia kestäneen kokouksen päätteeksi.

Säästötarpeista erimielisyyttä

Vasemmistolaisten puheenvuoroissa kannettiin huolta kaupungin henkilöstöstä ja yt-neuvottelujen mahdollisesti tuottamista lomautuksista ja irtisanomisista.

– Kaupunki painaa paniikkinappulaa, vaikkei ole paniikkia, moitti kaupungin henkilöstöpolitiikasta sydämistynyt Petri Mattila (sd.).

Mattila esitti, ettei Riihimäen sopeutuksissa turvauduttaisi lainkaan henkilöstön lomautuksiin eikä irtisanomisiin. Esitys kaatui äänin 30–13.

Rauli Hirviniemen (vas.) mielestä yt:t antavat väärän signaalin kaupungin taloudesta, joka on hänen mukaansa ”kohtuullisen hyvällä tolalla”.

Hannele Saari (kd.) ehdotti, että terveyskeskusyhtymän kuntaosuuksien kasvu nostetaan alkuperäiseen 1,53 prosenttiin, jotta perusterveydenhuolto ei joudu liian tiukille. Vihreät kannattivat ehdotusta.

– On hyvä että panostamme perusterveydenhoitoon. Muuten voimme nähdä kasvua muissa menoissa, Sari Jokinen (vihr.) perusteli.

Saaren esitys kaatui äänin 25–17.

Kaupunginjohtaja Sami Sulkko torjui paniikkinappulaväitteen ja totesi, että hallitsematon menokasvu puristetaan nyt raamiin.

– Ongelman ydin on käyttötalousmenojen kasvu, hän kertasi ja korosti, että yt-neuvotteluissa haetaan ratkaisuja nimenomaan yhdessä työntekijöiden kanssa.

Kokoomuksen Pirjo-Liisa Snellman-Tenhunen ehdotti, että verotulojen kasvuennuste pudotetaan talousarviossa yli 4 prosentista 3 prosenttiin. Myös vihreät kannattivat ehdotusta. Eero Yrjö-Koskinen (vihr.) huomautti, että Kuntaliiton verotuloennusteet ovat menneet metsään vuodesta toiseen.

Snellman-Tenhusen esitys hyväksyttiin äänin 23–20.

Peltosaaren monitoimikeskukselle tukea

Investointipuolen ykkösaiheeksi nousi Peltosaaren uusi koulu ja monitoimikeskus, jonka rakentamiseen suhtaudutaan myötämielisesti yli puoluerajojen.

Vihreiden Jokinen ehdotti, että keskuksen suunnitteluun lisätään ensi vuodelle 100 000 euron määräraha. Lisäksi hän teki toisen esityksen, jossa hankkeelle varattaisiin 5 miljoonan euron rakentamisrahat sekä vuodelle 2021 että 2022.

Ensimmäinen ehdotus kaatui äänin 30–13 ja toinen äänin 38–5.

Kaupunginjohtaja Sulkko sanoi, ettei kustannusarvioita voi haarukoida edes alustavasti, ennen kuin tiedetään, mitä kaikkia toimintoja uuteen keskukseen sijoitetaan, ja että asia kannattaa siksi jättää odottamaan palveluverkkoratkaisua.

SDP:n Lauri Jormanainen ehdottikin, että hankkeeseen pannaan vauhtia heti palveluverkkoselvityksen valmistumisen jälkeen. Tämä esitys hyväksyttiin yksimielisesti.

Kokouksessa harmiteltiin kaupunginjohtajaa myöten, ettei selvitys ehtinyt valmistua vielä budjettivaltuustoon mennessä.

Pienempänä kohteena esillä oli kesäteatterin investointiraha. Kokoomuksen Snellman-Tenhunen ehdotti sen leikkaamista, mutta esitys hävisi äänin 24–19.

Vihreiden Yrjö-Koskinen ehdotti, että ensi vuoden talousarviosta poistetaan kohta, jossa toimintatuottoja luvataan kasvattaa lipputaksoja korottamalla. Sulkko muistutti, ettei maksuja ole tarkistettu viiteen vuoteen. Yrjö-Koskisen esitys kaatui äänin 27–16.

Hallintosääntökin harmitti

Joissain puheenvuoroissa kritisoitiin Riihimäen uutta hallintosääntöä, jonka moitittiin muun muassa vähentäneen valtuutettujen merkitystä.

Kokoomuksen Snellman-Tenhunen arvosteli talousarviovalmistelua ”hapuilevaksi” ja valitteli, että tietoja on tullut tipoittain ja luvutkin ovat matkan varrella muuttuneet.

– Toivottavasti tämä ei ole ollut tarkoitushakuista. Tällainen ei saa toistua enää seuraavana vuonna.

Veroprosentit valtuusto säilytti pohjaesityksen mukaisesti ennallaan ilman keskustelua. Riihimäen tuloveroprosentti on 20,50. HäSa