Kanta-Häme Hämeenlinna

Talousongelmissa painiva Hämeenlinnan Opiskelija-asuntosäätiö aikoo rakennuttaa talon Visamäkeen

Tonttivaraus on tehty osoitteeseen Kampuskaarre 5. Grafiikka: Soile Toivonen

Hämeenlinnan Seudun Opiskelija-asuntosätiö (Hops) suunnittelee uuden talon rakennuttamista Visamäkeen. Säätiö on varannut tontin Visamäen kampuksen läheltä. Tontille suunnitellaan rakennettavan opiskelija-asuntoja kaksikerroksiseen taloon.

Hops on kärsinyt talousvaikeuksista säätiön nykyisen opiskelija-asuntokannan huonon kysynnän vuoksi. Säätiö teki tilikaudella 2018 noin 60 000 euroa tappiota ja sen yhdestätoista vuokratalosta vain kolme tuotti viime vuonna ylijäämää.

Lokakuussa säätiön hallituksen puheenjohtaja Johannes Sippola kertoi, että säätiö rakennuttaisi uusia opiskelija-asuntoja vasta 5–7 vuoden päästä, jolloin säätiön talouden uskotaan olevan paremmassa kunnossa.

 

Visamäen tonttivaraus on kuitenkin voimassa vain lokakuun 2020 loppuun. Hopsin toiminnanjohtaja Päivi Orkola kertoo, että säätiö ei ala rakentaa uutta taloa nyt myönnetyn varausajan puitteissa.

– Varausaikaan haettaisiin jatkoa. Realistinen aika-arvio rakentamisen aloittamiselle on 5–7 vuotta, mutta toivottavasti rakentamaan päästäisiin jo aikaisemmin.

Tontin hintaa ei ole vielä määritelty, vaan hinta tai tontin vuokra määritellään myöhemmin ulkopuolisten arvioiden perusteella.

 

Säätiö on keskittämässä opiskelija-asuntotarjontaansa Visamäen kampuksen lähelle.

Varatun tontin naapurissa on Hopsin luhtitaloja, joissa on 101 opiskelija-asuntoa, sekä myös muita, vanhempia kiinteistöjä.

– Meillä on hankesuunnittelu käynnistymässä vanhempien kiinteistöjen peruskorjauksen osalta. Tällä hetkellä osassa Visamäentien vanhemmista kiinteistöistä on kahden hengen soluasuntoja, jotka mahdollisesti muutettaisiin yksiöiksi ja kaksioiksi.

Säätiö on osana talouden tervehdyttämissuunnitelmaa myymässä Mäyräntieltä yhteensä viittä kerrostaloa, joissa on 109 huoneistoa. Kokonaisuutena Hopsin vuokra-asuntojen määrä laskisi, mutta uusien ja mahdollisesti peruskorjattavien asuntojen uskotaan olevan houkuttelevampia kohteita opiskelijoille.

– Soluasuntoihin ei nykyään ole enää kysyntää. Häsa

 

Lue myös: Mehiläinen suunnittelee mielenterveyskuntoutujien palveluasuntoja Visamäkeen