Kanta-Häme

Talousrikos voi kannattaa hyvin

– Saarikauppa oli onnenpotku Salmiselle, MTV3:n uutisissa kerrottiin viikonpäivät sitten.
 
Jyrki Salminen on ostanut valtion Senaatti-kiinteistöt -liikelaitokselta Raaseporin Strömsön saaren ja on rakentanut sinne lomakylän. MTV3:n uutisten mukaan Salminen on tehnyt Strömsöstä ”rikkaiden paratiisisaaren”.
 
Onnenpotku Jyrki Salmiselle ja Tuomo Tilmanille oli myös heidän pienen it-palveluyrityksensä TJ Groupin pörssilistaus vuonna 1999. Yritys vietiin pörssiin keskellä it-huumaa.
 
Osakeannissa ja -myynnissä helmikuussa 2000 Salminen ja Tilman saivat kumpikin kauppahintana yli 62,2 miljoonaa euroa. Lisäksi TJ Groupille kerättiin rahaa 50,5 miljoonaa euroa. Hovioikeus ja korkein oikeus totesivat, että Salminen ja Tilmanin syyllistyivät kaupoilla törkeään sisäpiiritiedon väärinkäyttöön ja arvopaperimarkkinoiden tiedottamisrikokseen.
 
Paratiisisaarelle Salminen pääsi, koska Korkein oikeus tuomitsi Salmisen ja Tilmanin kummankin menettämään vain vajaa 7,8 miljoonaa euroa rikoksella hankittua hyötyä. Taloussanomien mukaan Salminen istui 2 vuoden ja 4 kuukauden vankeustuomiostaan vain pari kuukautta vankilassa ennen kuin siirtyi koevapauteen kotiin hoitamaan Strömsö Propery Development -yhtiönsä liiketoimintaa.
 
Salminen ja Tilman tuomittiin menettämään vain viidennes laskennallisesta taloudellisesta hyödystä, jonka he saivat TJ Groupin listaamisesta pörssiin. Syyttäjä vaati alun perin kummaltakin syytetyltä yli 48,3 miljoonaa euroa.
 
Strömsöhön on rakennettu hienot vapaa-ajan palvelut.  Salmisen Strömsön Klubi tarjoaa jäsenilleen muun muassa golfia, metsästystä, tennistä, ratsastusta ja kalastusta. Liittymismaksu klubiin on 10 000 euroa.
 
Salminen myy nyt saarelta ökyhuviloita, joista kallein maksaa 6,3 miljoonaa euroa.
 
TJ Groupin osakekurssi pysyi pystyssä vain noin kaksi kuukautta sen jälkeen, kun Salminen ja Tilman olivat keränneet jättiomaisuuden osakkeiden myynnillä. Yhtiö julkaisi huhtikuussa 2000 tulosvaroituksen, joka romautti sen pörssikurssin. Yhtiö osoittautui tappiolliseksi. Se menetti pääomansa raskaisiin tappioihin ja pörssiarvo haihtui olemattomiin.
 
Pörssissä TJ Group on myyntien ja sulautumisten jälkeen Innofactor. Yhtiö ei ole milloinkaan maksanut osinkoa osakkeenomistajille.
 
Toimitusjohtaja Salminen ja hallituksen puheenjohtaja Tilman saivat syytteen törkeästä sisäpiiritiedon väärinkäytöstä ja tiedottamisrikoksesta. He olivat käytännössä väärentäneet yhtiön tilinpäätöksen voitolliseksi sekä antoivat muutenkin vääriä tietoja yhtiön liiketoiminnasta ja tilasta. Väärien tietojen levittämistä jatkettiin maaliskuussa 2000 pörssitiedotteella.
 
Syyttäjä vaati Salmisen ja Tilmanin lisäksi TJ Groupilta rikoksen tuottamaa hyötyä valtiolle. Syyttäjän mielestä myös yhtiö oli hyötynyt laittomasti osakeannista 39,4 miljoonaa euroa. Korkein oikeus hylkäsi tämän vaatimuksen sijoittajille kohtuuttomana, mutta tuomitsi yhtiön 100 000 euron yhteisösakkoon.
 
Oikeudenkäynti oli Suomen historian ensimmäinen, jossa syytettiin suurten kymmenien miljoonien eurojen hyötyjen hankkimisesta sisäpiiritiedoilla. Salminen ja Tilman ovat ainoat henkilöt, jotka Suomessa on tuomittu ehdottomiin vankeusrangaistuksiin sisäpiiritiedon väärinkäytöstä.
 
Helsingin käräjäoikeus vapautti Salmisen ja Tilmanin kaikista muista syytteistä paitsi tiedottamisrikoksesta tammikuussa 2006. He saivat sakot tulosvaroituksen viivyttämisestä.
 
Syyttäjä valitti päätöksestä hovioikeuteen, joka oli asioista täysin eri mieltä kuin käräjien laamanni, käräjätuomari ja lautamiehet. Hovioikeuden mielestä Salminen ja Tilman olivat tahallaan antaneet TJ Groupista ”totuudenvastaisia” ja ”harhaanjohtavia” tietoja, jotka vaikuttivat oleellisesti yhtiön osakkeen arvoon.
 
Syytetyt olivat tahallisesti tavoitelleet ja saaneet erittäin suuren taloudellisen hyödyn. He olivat syyllistyneet tiedottamisrikoksiin ja törkeään sisäpiiritiedon väärinkäyttöön. Hovioikeus langetti miehille 2 vuoden vankeustuomiot.
 
Korkein oikeus otti käsiteltäväkseen vain rangaistuksen määräämisen Salmiselle ja Tilmanille sekä vaatimuksen taloudellisen hyödyn menettämisestä. Tuomioistuin korotti hovioikeuden määräämiä vankeusrangaistuksia neljällä kuukaudella.
 
Salminen ja Tilman kiistivät koko pitkän oikeudenkäynnin ajan syyllistyneensä mihinkään rikokseen. He valittivat hovioikeuteen myös käräjäoikeuden antamasta sakkotuomiosta. HäSa
 
 
Kirjoituksen tiedot ovat julkisista asiakirjoista ja useilta henkilöiltä, jotka liittyvät TJ Groupin oikeudenkäyntiin. Useat haastatellut eivät ole halunneet, että heidän nimeään mainitaan.

Päivän lehti

3.4.2020